Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκεχυμένο τοπίο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτήρισε ο Σύρος υπουργός Τουρισμού, Σααντάλαχ Αγκχα αλ Καλάα, τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη διπλωματική συνοικία Μάζιν της συριακής πρωτεύουσας και ακολουθήθηκε από ανταλλαγή πυρών. Ο Σύρος αξιωματούχος, που ήταν και ο μοναδικός που έκανε κάποιες δηλώσεις, τόνισε ότι η Συρία είναι «ασφαλής χώρα και θα παραμείνει έτσι».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μια ομάδα «ενόπλων τρομοκρατών» τοποθέτησαν βόμβα κάτω από αυτοκίνητο μπροστά σε κτίριο που στεγαζόταν τα γραφεία του ΟΗΕ μέχρι πριν από λίγο καιρό. Μετά την έκρηξη, αντάλλαξαν πυρά και πέταξαν χειροβομβίδες στις δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν στην περιοχή, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερα φρουρούμενες ζώνες της Συρίας, καθώς φιλοξενεί πληθώρα διπλωματικών αποστολών.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν οι δύο ένοπλοι και οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και μία περαστική. Μόλις λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι μετά από έφοδο που έγινε σε κτίριο, στην κωμόπολη Κχαν Σχάικ, 30 χλμ έξω από τη Δαμασκό, εντοπίστηκαν πυρομαχικά και όπλα. Δεν ανακοινώθηκε η ταυτότητα των δραστών ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Οι συριακές αρχές αμφισβητούσαν ότι στόχος ήταν το κτίριο του ΟΗΕ. Γενικώς, σύγχυση επικρατούσε, και χτες, όσον αφορά στα κίνητρα και το στόχο των δραστών.

Ηταν η πρώτη φορά που σημειώνεται κάποιου είδους επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα, τα τελευταία 7 χρόνια. Τελευταία έκρηξη είχε σημειωθεί την πρωτοχρονιά του 1997, σε σταθμό λεωφορείων, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40. Τότε, η Δαμασκός είχε κατηγορήσει τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Γενικά, όμως, μετά τις αιματηρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που είχαν διεξαγάγει οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατά των οργανώσεων των ακραίων ισλαμικών πυρήνων, των Αδελφών Μουσουλμάνων, στις αρχές της δεκαετίας του '80, στη χώρα επικρατούσε απόλυτη ηρεμία όσον αφορά, τουλάχιστον, στο «ισλαμικό μέτωπο». Αντίθετα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν με Κούρδους που κατοικούν στη Συρία, τον περασμένο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ