Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Αιματοχυσία μετά από σκληρές συγκρούσεις

Νεκροί νεαροί σε μπλόκο της αστυνομίας στη νότια επαρχία Γιάλα της Ταϊλάνδης. Η χτεσινή μέρα ήταν από τις πιο πολύνεκρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας

Associated Press

Νεκροί νεαροί σε μπλόκο της αστυνομίας στη νότια επαρχία Γιάλα της Ταϊλάνδης. Η χτεσινή μέρα ήταν από τις πιο πολύνεκρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας
ΠΑΤΑΝΙ.--

«Τουλάχιστον» εκατόν δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία της Ταϊλάνδης και μουσουλμάνους νεαρούς στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι πιο σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ένα μουσουλμανικό τζαμί, όπου βρήκαν το θάνατο 30 άνθρωποι.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα είπε ότι δεν επρόκειτο για εξεγερθέντες, αλλά για «ληστές». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερ», οι συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί, όταν την αυγή νεαροί επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών βάσεων.

Ο απολογισμός είναι 107 από τους νεαρούς και 5 από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού, στρατηγό Σιναουάτρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν «προειδοποιηθεί» για τις επιθέσεις, και ήταν έτοιμες. «Είχαμε τη βοήθεια κατοίκων... ορισμένοι εκ των οποίων μας έδωσαν προειδοποιήσεις και πληροφορίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός Τακσίν εμφανίστηκε να υιοθετεί εξαιρετικά σκληρή στάση: «Θα τους ξεριζώσουμε... δε θα τους δώσουμε την ευκαιρία να ανακινήσουν το θέμα του αυτονομισμού και της θρησκείας. Σε τελευταία ανάλυση, είναι όλοι ληστές».

Στις τρεις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης είχαν ξεσπάσει και πάλι, το Γενάρη, βίαια επεισόδια, με τουλάχιστον 60 νεκρούς.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η περιθωριοποιημένη μουσουλμανική νεολαία της νότιας Ταϊλάνδης μπορεί να αποτελέσει «πρόσφορο» χώρο στρατολόγησης μελών οργανώσεων όπως η «Τζεμάα Ισλαμίγια», η οποία θεωρείται «σχετιζόμενη με την "αλ Κάιντα"».

Η φύση των επεισοδίων - οι νεαροί επιτέθηκαν με γυμνά χέρια και με σπαθιά και μαχαίρια στους ένοπλους αστυνομικούς, φέροντας θρησκευτικά σύμβολα, ενώ ορισμένοι φέρονται να είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών - προκαλεί ερωτηματικά για τα κίνητρά τους. «Αν η κυβέρνηση δε δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη», έλεγε χτες ένας πολιτικός επιστήμονας, «θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες στη μουσουλμανική κοινότητα», η οποία καταγγέλλει τη βουδιστική πλειοψηφία ότι ασκεί πολιτική διακρίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ