Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Μπέκι

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Εκτός της νέας νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χτες τέθηκε ο Μαγκοσούθου Μπουτελέζι, ηγέτης του κόμματος των Ζουλού, «Ινκάθα», ο οποίος αντιπαρατέθηκε έντονα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) κατά τις εκλογές της 14ης Απρίλη. Ο Μπουτελέζι διατελούσε επί δέκα χρόνια υπουργός Εσωτερικών...

Μετά την οριστική ρήξη στις σχέσεις ANC - «Ινκάθα», ο Μπέκι τοποθέτησε σε υπουργικά πόστα για πρώτη φορά στελέχη των ακόλουθων δύο κομμάτων: Ο Μάρτινους βαν Σάιλγιουκ από το Νέο Εθνικό Κόμμα (διάδοχο του Εθνικού Κόμματος που κυβερνούσε τη Ν. Αφρική επί δεκαετίες, επί ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ) διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, ενώ από το κόμμα «Οργανισμός του Λαού των Αζάνιαν» ο Μοσιμπούντι Μανγκένα διορίστηκε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας και η Ναλέντι Πάντορ υπουργός Παιδείας.

Σταθερά στο τιμόνι των υπουργείων Υγείας, Οικονομίας, Αμυνας και Εξωτερικών παραμένουν αντίστοιχα οι Μάντο Τσαμπαλάλα -Μσιμάνγκ, Τρέβορ Μανουέλ, Μοσίουουοα Λεκότα και Νκοσαζάνα Ντλαμίνι - Ζούμα.

Παρά τη σωρεία καταγγελιών για διαφθορά, χρηματισμό κλπ, έναντι του Τζάκομπ Ζούμα, αυτός παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου της Νότιας Αφρικής.

Στη νέα 49μελή νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, 22 θέσεις υπουργείων και υφυπουργείων καταλαμβάνονται από γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ