Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Αμπόν...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Παρά τις επιπρόσθετες ενισχύσεις των αστυνομικών δυνάμεων με την αποστολή 1.000 ανδρών, οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων μουσουλμάνων και χριστιανών συνεχίζονταν και χτες για τέταρτη μέρα στην πρωτεύουσα του ινδονησιακού νησιωτικού συμπλέγματος Μολούκα, Αμπόν. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 32 και ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε τουλάχιστον εκατό. Ωστόσο, έντονοι είναι οι φόβοι πως ο αριθμός των τραυματιών είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς εξαιτίας των συγκρούσεων και των πύρινων οδοφραγμάτων (που έχουν «μοιράσει» τα προάστια της πόλης σε «μουσουλμανικά» και «χριστιανικά») πολλοί από τους τραυματίες είναι αδύνατο να διακομιστούν στα νοσοκομεία... Επιπλέον, δεκάδες είναι τα κτίρια (σπίτια, σχολεία, ναοί, τζαμιά κλπ) που έχουν πυρποληθεί από αμφότερες τις πλευρές σε πολλές περιοχές της Αμπόν.

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Αμπόν, (δύο χρόνια μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που είχε τερματίσει τις «θρησκευτικές» συγκρούσεις, που πρώτα εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα 1999 - 2002 με αποτέλεσμα περίπου 5.000 νεκρούς), προκάλεσε χτες και την εκκένωση των γραφείων του ΟΗΕ στην περιοχή.

Μεγάλη μερίδα του ινδονησιακού Τύπου καλεί την κυβέρνηση της προέδρου της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη βελτίωση του υποβαθμισμένου βιοτικού επιπέδου του ντόπιου πληθυσμού ώστε να αποφευχθούν νέες εντάσεις στο μέλλον.

Οι συγκρούσεις στην Αμπόν ξεκίνησαν την Κυριακή με αμφιλεγόμενη αφορμή (σύμφωνα με μουσουλμανικούς κύκλους) την υποστήριξη ομάδας χριστιανών σε διαδήλωση αυτονομιστικού κινήματος που υπάρχει στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ