Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις και συλλήψεις

Σύλληψη Παλαιστινίου

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του κόμματός του είχε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση του σχεδίου του περί «μονομερούς αποχώρησης» από τη Λωρίδα της Γάζας, στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται την Κυριακή. Ο Σαρόν μπορεί να πέτυχε την πλήρη υποστήριξη του Λευκού Οίκου, όμως, εντός του «Λικούντ» οι αντιδράσεις στο σχέδιό του είναι πολλές, καθώς το κόμμα είναι γνωστό για τις παραδοσιακές του σχέσεις με το εποικιστικό κίνημα και με βάση τις δημοσκοπήσεις τα μέλη είναι διχασμένα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στα στελέχη του «Λικούντ» ότι το δημοψήφισμα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ο Σαρόν, αν και αρχικά είχε δεσμευτεί να μην προχωρήσει στα σχέδια «απεγκλωβισμού» σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι αρνητικό, ανακάλεσε λέγοντας ότι, ασχέτως αποτελέσματος, θα θέσει προς ψηφοφορία το σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή. Αν, όμως, δεν εγκριθεί, όπως είπε, θα παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος, που παρείχε την άνευ όρων υποστήριξή του στον Σαρόν, εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με διπλωμάτες, να κατευνάσει την οργή των Αράβων. Ως ένδειξη καλής θέλησης, ο Πρόεδρος Μπους φέρεται διατεθειμένος να δώσει γραπτές εγγυήσεις στον Ιορδανό μονάρχη που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, την επόμενη βδομάδα, στις οποίες θα διαβεβαιώνει ότι το τελικό καθεστώς των εποικισμών, αλλά και το θέμα της επιστροφής των προσφύγων θα λυθούν σε διαπραγματεύσεις.

Σύλληψη Νουσάιμπεχ

Τελευταίος ασπασμός σε δεκατετράχρονο θύμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Τελευταίος ασπασμός σε δεκατετράχρονο θύμα του ισραηλινού στρατού
Επί τρεις ώρες κρατούνταν, χτες, στο αστυνομικό τμήμα Αταρότ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, αλ Κουντς, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και υπεύθυνος της ΟΑΠ για την Ιερή Πόλη, Σάρι Νουσάιμπεχ. Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά την απελευθέρωσή του, η σύλληψή του σχετιζόταν με το γεγονός ότι απασχολούσε Παλαιστινίους εργάτες για ορισμένες εργασίες στο κτίριο του Πανεπιστημίου, οι οποίοι δεν είχαν ειδική άδεια εισόδου στο Ισραήλ.

Ο ίδιος ο Νουσάιμπεχ, εξερχόμενος από το Αστυνομικό Τμήμα, δήλωσε ότι δεσμεύτηκε να πληρώσει πρόστιμο 1.100 ευρώ και αποδέχτηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής σχετικής δίκης. Εντονα αντέδρασαν, όμως, αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, ορισμένοι από τους οποίους έχουν συνεργαστεί με τον Νουσάιμπεχ στην εκπόνηση ειρηνευτικών σχεδίων.

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Γιόσι Σαρίντ υποστήριξε ότι «πολλοί Παλαιστίνιοι εργάζονται χωρίς άδεια εισόδου στο Ισραήλ, αλλά ουδέποτε οι Εβραίοι εργοδότες τους συνελήφθησαν ή ανακρίθηκαν». Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφάλειας «Σιν Μπετ», Μοσέ Γιααλόν, συνεργάτης του Νουσάιμπεχ σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές για προκλήσεις, τονίζοντας ότι «δε συλλαμβάνεις άνευ λόγου μια προσωπικότητα, σαν τον Νουσάιμπεχ».

Ενταση στη Γάζα

Ενας καμικάζι της «Χαμάς» ανατινάχτηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες το πρωί, έξω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν σοβαρά και 4 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Νοτιότερα στη Ράφα, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης διαχωριστικού φράκτη, ο οποίος πιθανότατα θα συμπληρώνεται από μια τάφρο, μήκους 4 χιλιομέτρων. Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο έργα πριν αρχίσει μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, έτσι ώστε να ελέγχονται πλήρως τα σύνορα από τις ισραηλινές δυνάμεις που θα παραμείνουν στη μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ