Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Μεταβλήθηκε σε οχυρό για χάρη των αφεντικών

Από την αστυνομική περικύκλωση...

Associated Press

Από την αστυνομική περικύκλωση...
Για χάρη του «Ευρωπαϊκού Οικονομικού Φόρουμ», η Βαρσοβία έχει μεταβληθεί σε οχυρό. Αυτή την εικόνα μεταδίδουν από την πολωνική πρωτεύουσα οι ανταποκριτές της «Νόιες Ντόιτλαντ» και της «Γιούνγκε Βελτ» (της 28/4). Στο φόρουμ αυτό που άρχισε σήμερα (χτες) Τετάρτη, «αναμένονταν 700-100 προσκαλεσμένοι, ανάμεσα στους οποίους 14 πρόεδροι, τέσσερις πρωθυπουργοί καθώς υπουργοί και αντιπρόσωποι της ΕΕ των Βρυξελλών. Ποιοι διεθνείς οργανισμοί, οικονομικά ινστιτούτα, κοντσέρν και επιστημονικά ιδρύματα θα μετάσχουν είναι κρατικό μυστικό. Ολη αυτή τη φασαρία την ήθελε ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Κβασνιέφσκι - για λόγους γοήτρου και για υποστήριξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Ολα αυτά θα στοιχίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Για την "ανενόχλητη εργασία" του φόρουμ, το κέντρο της πόλης μεταβλήθηκε σε οχυρό. Από την Τρίτη, ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για τα οποία θα χρειαζόταν πραγματικά η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης... Πάνω από 20.000 αστυφύλακες και ιδιωτικά τμήματα προστασίας προστατεύουν τους ξένους από "ανεύθυνα στοιχεία". Στους κατοίκους του κέντρου της Βαρσοβίας συστήθηκε να πάνε "στο πράσινο" (στην εξοχή). Τα σχολεία, οι υπηρεσίες στο κέντρο είναι κλειστά».

Αυτά είναι μερικές λεπτομέρειες της «Νόιες Ντόιτσλαντ», όπου όμως προστίθεται: Ο Αρκάδιος Ζαγκασκόφσκι, ένας αντιπρόσωπος του «Συνασπισμού Ελευθεροφρόνων Ομάδων» δήλωσε στη «Νόιες Ντόιτσλαντ»: «Σε όλες τις μεγάλες πόλεις η αστυνομία συμβούλευσε τους ακτιβιστές (δηλ. τους αντίπαλους - Σημ. "Ρ") να μην μετάσχουν στο αντι-φόρουμ. Πολλοί γονείς παρακλήθηκαν από την αστυνομία να απαγορεύσουν το ταξίδι των παιδιών στη Βαρσοβία. Επιχειρήσεις μεταφοράς δεν πρέπει να διαθέσουν λεωφορεία για ομαδικά ταξίδια στη Βαρσοβία. Στην πρωτεύουσα, ενοικιαστές αιθουσών ακύρωσαν από καιρό τις συμφωνίες (για αίθουσες στους "εναλλακτικούς" (του αντι-φόρουμ). Σε όλους τους δρόμους προς τη Βαρσοβία έχουν τοποθετηθεί κινητά σημεία ελέγχου... Ολα αυτά γίνονται κάτω από μια "αριστερή κυβέρνηση"».

Το αντι-φόρουμ προβλέπεται, ωστόσο, διεθνές και με ποικιλία συμμετόχων. Ομως, γράφει ο ανταποκριτής της «Νόιες Ντόιτσλαντ» αυτό χαρακτηρίζεται από τα (πολωνικά) μέντια σαν «άγρια συμμορία» και μάλιστα όχι μόνο από την εφημερίδα «Fakt», παρακλάδι της γερμανικής «Bild», αλλά και από τη «σοβαρή» «Gazeta Wyborcka» που γράφει ότι «οι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης είναι εχθροί της ελευθερίας και της προόδου».

Η εικόνα που μεταδίδει ο συντάκτης της «Junge Welt» από τη Βαρσοβία είναι παρόμοια. Ο ίδιος μεταδίδει λεπτομέρειες από το πλούσιο πρόγραμμα του αντιφόρουμ από 28-30 Απρίλη.


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ