Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απότιση φόρου τιμής

Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βορειοδυτικών Προαστίων Αθήνας επισκέφθηκε τη Μακρόνησο, αρχές του Μάη, όπου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που «πέρασαν», βασανίστηκαν και άφησαν εκεί την ίδια τη ζωή τους, πολλοί απ' αυτούς.

Στον ιστορικό αυτό τόπο μαρτυρίου ξεναγήθηκαν από το σ. Νίκο Κυριακίδη, Μακρονησιώτη από το 1948 έως το 1950 και μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, όπου σε κάθε του βήμα περιτριγυριζόταν από τους νεότερους, που με δέος και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ρωτούσαν για το σύγχρονο αυτό κολαστήριο.

Ζωντάνεψαν οι μνήμες όταν πάτησαν το πόδι τους στο νησί και αναφέρθηκε στην κατασκευή της προβλήτας από τους κρατούμενους του σύρματος, για να μπορεί να έρχεται καΐκι να τους τροφοδοτεί.

Στη συνέχεια περπάτησαν το δρόμο που ακολουθούσαν οι νεοσύλλεκτοι που στην πορεία τούς βασάνιζαν οι αλφαμίτες.

Εφτασαν στους αρτοκλίβανους, περνώντας από το θέατρο που από καταπατητές πλέον έχει γίνει τόπος βοσκής και προχώρησαν προς το σύρμα.

Τελειώνοντας την ξενάγηση, ο Νίκος Κυριακίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό να βλέπει στο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ νέους ανθρώπους που θέλουν να διαδώσουν και να διασώσουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Να συνεχίσουν το δρόμο της αντίστασης, του αγώνα, για να βρουν δικαίωση τα οράματα και τα ιδανικά αυτής της ματωμένης γενιάς, μέχρι την πραγματοποίηση του στόχου, για λαϊκή εξουσία και σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ