Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Καβγάς» με μοιρασμένους ρόλους

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται αν και υπηρετούν την ίδια πολιτική στα ελληνοτουρκικά

Eurokinissi

Τα ελληνοτουρκικά, αν και ακολουθούν επ' ακριβώς τη δρομολογημένη, μετά την κρίση των Ιμίων πορεία τους, η οποία «φιλοδοξεί» να καταλήξει σε μια συνολική διευθέτηση μέσα από διμερή εφ' όλης της ύλης διάλογο, εξακολουθούν να υποχρεώνουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε εντυπωσιακές μεταμορφώσεις, αναλόγως της θέσης που κατέχουν στο πολιτικό σκηνικό. Ετσι λοιπόν, τώρα, στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να ανησυχεί μήπως και η ΝΔ ως κυβέρνηση απεμπολήσει εθνικά συμφέροντα. Το κυβερνών κόμμα, από την πλευρά του, ξεχνώντας τις όποιες ενστάσεις είχε διατυπώσει ως αντιπολίτευση, υποχρεώνεται να αναζητήσει τρόπους για να ολοκληρώσει το έργο της προσέγγισης. Η καλλιέργεια του εδάφους προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι ένα άχαρο έργο, το οποίο ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο υπουργός άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος.

Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Αμυνας προ ημερών σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής από την πλευρά της Ελλάδας μείωσης του εθνικού εναέριου χώρου από το 10 μίλια και είχε περιγράψει δυνατότητες για διμερείς ελληνοτουρκικές διευθετήσεις.

Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακολουθήσει την οδό που έχει υποδείξει μετά την κρίση στα Ιμια η αμερικανική επιδιαιτησία, προκάλεσε τον αντιπολιτευτικό θόρυβο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έστω κι αν τίποτε δε φαίνεται πως έχει διαταράξει αυτήν την πορεία, εκτός από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει πια να φέρει σε πέρας τα «συμφωνηθέντα».

Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με αυτήν την υπόθεση, έκανε λόγο για «συνεχείς παλινδρομήσεις και αντιφάσεις που δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης κατεύθυνση και στρατηγική ούτε στην εξωτερική πολιτική ούτε και στα θέματα της άμυνας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας, έκανε λόγο για πακέτο συμφωνίας σε διμερές επίπεδο και αποσύνδεση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που όπως είπε δεν αποτελεί πετυχημένη κυβερνητική πολιτική.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο Σπ. Βούγιας απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ιστορικά και κατοχυρώθηκαν από διεθνείς συμβάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, προσέθεσε, στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα και στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματα και σημείωσε ότι το κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν προοιωνίζεται διατήρηση αυτού του στοιχείου.

Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συγκέντρωσε «πυρά» και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξή του στη «Hurriyet». Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ζήτησε εμμέσως την παραίτησή του υπουργού. «Πώς είναι δυνατόν να μένει υπουργός Εθνικής Αμύνης κάποιος ο οποίος δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα ηθικού στους υφισταμένους του» αναρωτήθηκε ο Θ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή» και προσέθεσε ότι με τις δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου είναι προφανές ότι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει μία εξωτερική πολιτική, το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν μιαν άλλη εξωτερική πολιτική, «αλλά ο κ. Καραμανλής διατηρεί στη θέση του τον ιδιόμορφο υπουργό». Ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού καταλογίζοντάς του έλλειμμα αξιοπιστίας - καθώς κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η δημοσιογράφος με το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα αποδείχτηκε ότι έλεγε αλήθεια - και απαξίωση στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πιλότων οι οποίοι χρόνια τώρα υπερασπίζονται τα εναέρια σύνορα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε, τέλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκοπεύουν να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υπουργό τόσο για τη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, όσο και για το ζήτημα της ελληνικής εμπλοκής στο πρόβλημα του Ιράκ.

Απαντώντας στην «επίθεση» ο υπουργός Αμυνας με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το «ΠΑΣΟΚ των Ιμίων, του Οτσαλάν και του ζεϊμπέκικου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις(...) δε δικαιούται να επιχειρεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ