Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Του λαού η πάλη θα σπάσει την τρομοκρατία

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει»! Το σύνθημα αυτό, όχι μόνο ταρακούνησε χτες από άκρη σ' άκρη το πρώτο λιμάνι της χώρας, αλλά έγινε και πράξη. Του έδωσαν «σάρκα και οστά» οι εργαζόμενοι, που κατέφτασαν το απόγευμα στην πλατεία Λουδοβίκου μπροστά στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Με μια μαζική και μαχητική διαδήλωση, προσπερνώντας κάγκελα, καλώδια και αισθητήρες, κάμερες, λιμενικούς, βατραχανθρώπους και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που ήταν ακροβολισμένοι σε κάθε σημείο, «εισέβαλαν» στο λιμάνι. Κρέμασαν πικέτες πάνω στα «έξυπνα» συστήματα παρακολούθησης που βρίσκονται εγκατεστημένα παντού, απαιτώντας «ελεύθερο λιμάνι για τους Πειραιώτες», «κατάργηση του τρομονόμου», ενώ, ταυτόχρονα, κατέδειξαν τον πραγματικό εχθρό βροντοφωνάζοντας: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Κυβέρνηση ΝΔ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».

Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων είχε καθοριστεί στις 7.30 το απόγευμα. Ομως, η πλατεία Λουδοβίκου είχε αρχίσει να γεμίζει από πολύ πριν. Στις 8 η κινητοποίηση «άνοιξε» με τον Νίκο Ξουράφη, εκπρόσωπο της Γραμματείας του ΠΑΜΕ: «Από αυτόν εδώ το χώρο μπροστά από το λιμάνι - είπε - που με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την τρομοκρατία έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο δίνουμε τη δική μας απάντηση σ' αυτούς που θέλουν να κάμψουν τους αγώνες μας, τους αγώνες της εργατικής τάξης για καλύτερη ποιότητα ζωής, για δουλιά, για μόρφωση, για Παιδεία και Υγεία. Τους λέμε καθαρά ότι όσα μέτρα και να πάρουν, όσους "τρομονόμους" και να ψηφίσουν, όσους ΝΑΤΟικούς "Ράμπο" και να μας στείλουν, η τρομοκρατία δε θα περάσει». «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί. Τρομοκράτες είναι το ΝΑΤΟ και οι ΑμερικανοΕυρωπαίοι ιμπεριαλιστές, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εγχώριοι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Ο λαός μας, όπως έχει κάνει πολλές φορές, θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τα μέτρα τους».


Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Νάκης, εκπροσωπώντας τη «Δημοκρατική Συσπείρωση». Αφού κατήγγειλε τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν παρθεί στο λιμάνι, επισήμανε: «Οι μόνοι που θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι θα είναι οι πράκτορες και οι χαφιέδες. Αυτή είναι η "δημοκρατία" που ονειρεύονται, κάθε εργαζόμενος θα θεωρείται ύποπτος και όλο το λιμάνι θα αποτελεί γκέτο των εφοπλιστών και πεδίο μέτρων καταστολής». Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια του «τρομονόμου», του ηλεκτρονικού φακελώματος, του ευρωεντάλματος και των όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τους εργαζόμενους, κάθε άνθρωπο που ανησυχεί για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, σε κοινό μαζικό αγώνα για να καταστούν κενό γράμμα όλα τα μέτρα καταστολής. «Μπορούμε - κατέληξε - να καταστήσουμε ανενεργούς αυτούς τους νόμους με τους λαϊκούς αγώνες. Αλλωστε, αυτά ακριβώς τα μέτρα που παίρνουν δείχνουν τη δύναμή μας».

Οι διαδηλωτές, αφού έκαναν την πορεία στο λιμάνι, συνέχισαν στους δρόμους του κέντρου του Πειραιά και κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Δ. Ζάχαρης μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, η Ε. Παντελάκη βουλευτής του Κόμματος, ο Ν. Σοφιανός γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ