Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Οποιος προλάβει στήνει και μια κάμερα

Παρεμβάσεις της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για την αποτροπή του φαινομένου, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις

Ανάλογη πρωτοβουλία ξεδιπλώνεται από το ΚΚΕ
Ανάλογη πρωτοβουλία ξεδιπλώνεται από το ΚΚΕ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης από τις επίσημες αρχές, αλλά και η χρήση τους ως και από εργοδότες που επιθυμούν να παρακολουθούν εργαζόμενους. Δυο κρούσματα των τελευταίων ημερών έρχονται να υπενθυμίσουν τόσο την αποθράσυνση των κυρίαρχων δυνάμεων και των μηχανισμών τους, όσο και την παρεκτροπή μερίδας του κόσμου που σπεύδει να παρακολουθεί άλλους, πατώντας στο ισχύον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο.

Η μία από τις δύο περιπτώσεις για τις οποίες κινητοποιήθηκε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εντοπίστηκε στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Οι κάτοικοι της οδού Ηλ. Ρογκάκου 2 παρακολούθησαν πριν μερικούς μήνες τις προσπάθειες ιδιωτικού συνεργείου να εγκαταστήσει τσιμεντένια βάση αλλά και κολόνα με κάμερα παρακολούθησης. Σε ύψος έφτανε τα δώδεκα μέτρα, και έστεκε δίπλα στα μπαλκόνια και τις κρεβατοκάμαρες της πολυκατοικίας. Αντιδρώντας ζήτησαν να σταματήσουν οι εργασίες και να δοθούν εξηγήσεις για το ποιος εγκαθιστά το σύστημα.

Οπως σημειώνει η κάτοικος Τ. Λεβέτ - Πανταζοπούλου, άνθρωποι του συνεργείου της SIEMENS είπαν ότι εκτελούν εργασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι γείτονες απευθύνθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, όπου όμως τα όργανα της Τάξης δεν ήξεραν (;!) να τους υποδείξουν σε ποια κρατική υπηρεσία να απευθυνθούν για να διαμαρτυρηθούν. Πάντως η κινητοποίηση φαίνεται ότι έπιασε τόπο, καθώς οι εργασίες έστω και προσωρινά σταμάτησαν.

Πριν λίγες μέρες συνεργείο της ΔΕΗ ήρθε και άνοιξε τάφρο στο ίδιο σημείο. Οι γείτονες ξανακάλεσαν την Αστυνομία, οι της ΔΕΗ έλεγαν ότι είχαν σχετική άδεια για να εκτελέσουν «ολυμπιακό έργο», αλλά χωρίς να την επιδεικνύουν, ενώ η ΓΑΔΑ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 - στους οποίους απευθύνθηκαν οι κάτοικοι της Ρογκάκου - δεν έδιναν απάντηση για το ποιο έργο γίνεται εκεί και με ποιου την ευθύνη.

Στην κατεύθυνση της άμεσης αντίδρασης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ σηκώνουν καθημερινά πλέον πανό στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες
Στην κατεύθυνση της άμεσης αντίδρασης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ σηκώνουν καθημερινά πλέον πανό στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες
Την τελευταία φορά ήρθε συνεργείο με φορτηγό της εταιρίας ΣΦΥΡΑ ΑΤΕΒΕ - ΕΡΓΑ ΔΕΗ. Παρουσίασε μια άδεια, που όπως σημειώνει η Τ. Λεβέτ - Πανταζοπούλου, σημείωνε ότι έχει κατατεθεί εγγύηση εκτέλεσης του έργου σε τράπεζα από τις 23/2/2001 ακόμα. Εφερε δε τις υπογραφές κάποιου Δ. Καλύβα, ως «υπευθύνου», κάποιου Γαρδίκα από το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου (;!) και κάποιου Ηλ. Παπαδημητρίου από το δήμο Αθηναίων.

Στην τελευταία επικοινωνία που κατάφεραν να έχουν κάτοικοι της περιοχής με τη ΔΕΗ, αρμόδιοι υπάλληλοι φέρονται να τους πληροφόρησαν ότι ο «Αθήνα 2004» τους ζήτησε να σκάψουν και να εξασφαλίσουν μεγάλη παροχή ρεύματος στο εν λόγω σημείο. Οτι αυτό γίνεται είτε επειδή εκεί όντως θα τοποθετηθεί κάμερα παρακολούθησης, είτε επειδή κάποιες διαδρομές του αγωνίσματος της ποδηλασίας θα περάσουν από εκεί. Δήθεν θα χρειαστεί φωτοχυσία...

Η Τ. Λεβέτ - Πανταζοπούλου επισημαίνει σχετικά: «Καλύπτουν τις ενέργειές τους ως ένα τρομερό μυστικό. Δεν αποσαφηνίζουν τι κάνουν και γιατί, γεγονός που αυτόματα μας γεννά ανησυχίες. Ενα τέτοιο σύστημα παρακολούθησης προσβάλλει τα πολιτικά και ατομικά μας δικαιώματα. Είναι επικίνδυνο για την αξιοπρέπεια, τις ατομικές ελευθερίες μας, ενδεχόμενα και την υγεία μας. Ποιος τα εγκαθιστά, για πόσο και τι λόγο επικαλείται;».

Στη δεύτερη περίπτωση που απασχόλησε τη Δημοκρατική Συσπείρωση μετά από καταγγελίες εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι μια μικρομεσαία εταιρία εκτυπώσεων και βιβλιοδεσιών, η «Ζαφειρόπουλος» με έδρα το Γουδί Αθήνας, εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης του προσωπικού στους χώρους εργασίας. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα που εγκαταστάθηκε έδινε τη δυνατότητα στον εργοδότη να παρακολουθεί τις υπαλλήλους ακόμα και από το σπίτι του. Η επιχείρηση επικαλέστηκε για αυτή την κίνησή της διάφορους λόγους, όπως μικροκλοπές που διαπίστωσε στο ταμείο.

Οι εργαζόμενες αρνήθηκαν να εργαστούν υπό παρακολούθηση και απείχαν από τη δουλιά. Του θέματος επιλήφθηκε άμεσα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γ. Κατρούγκαλος, επικοινώνησε με τον εργοδότη, εκφράζοντάς του τις θέσεις της «Συσπείρωσης» για το απαράδεκτο της κίνησης να παρακολουθεί τις εργαζόμενες. Αλλωστε, ακόμα και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο - επιτρέπεται η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων παρακολούθησης αρκεί να υπάρχει σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - η «Ζαφειρόπουλος» φαίνεται ότι δεν είχε τέτοια άδεια. Γι' αυτό και ο εργοδότης είπε ότι θα αφαιρέσει το σύστημα παρακολούθησης, αλλά μόνο προσωρινά και μέχρι να εξασφαλίσει άδεια από την Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ