Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στην ανεργία την πολιτική τους

Τσακώνονται τάχα αυτές τις ημέρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το πόσοι συμβασιούχοι θα μονιμοποιηθούν. Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που ξαφνικά θυμήθηκαν, ότι υπάρχει και αυτή η κατηγορία εργαζομένων. Και δώστου ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις...

Βγαίνει η ΝΔ προεκλογικά και υπόσχεται ότι θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Μόλις γίνεται κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι δε γίνεται να μονιμοποιηθούν όλοι, γιατί, λέει, το απαγορεύει το Σύνταγμα. Λες και δεν είναι αυτή που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ ψήφισαν τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Και τώρα την επικαλείται για να φτιάξει ένα Προεδρικό Διάταγμα, που στην ουσία στερεί το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Ενα διάταγμα που αναπαράγει το ευρωενωσιακό καθεστώς της ευελιξίας και ταυτόχρονα κατασκευάζει και νέες στρατιές συμβασιούχων -ομήρων.

Από την άλλη, έρχονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους..! Ως μωρές παρθένες ανακαλύπτουν τώρα το έγκλημα. Για είκοσι ολόκληρα χρόνια που ψήφιζαν και ξαναψήφιζαν τους σχετικούς νόμους, δε θυμούνται τίποτα. Είναι αυτοί που δημιούργησαν τη στρατιά των χιλιάδων συμβασιούχων και φρόντιζαν να τη μεγαλώνουν, χρόνο με το χρόνο. Φτάνει να θυμηθούμε ότι ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, που σήμερα διαμαρτύρεται για το ΠΔ, φεύγοντας από το υπουργείο Πολιτισμού άφησε πίσω του 5.500 συμβασιούχους!

Η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και κατασκεύασαν και θέλουν να υπάρχει και να αναπαράγεται αυτή η στρατιά των συμβασιούχων. Στόχος τους η υποταγή των συνειδήσεων των εργαζομένων στην πολιτική που επιβάλλουν. Ποδοπατούν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και εξασφαλίζουν την ψήφο των εργαζομένων με την υπόσχεση ότι θα τους «βολέψουν». Ταυτόχρονα, οι συμβασιούχοι αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, που χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» για το χτύπημα και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των υπόλοιπων εργαζομένων.

Τεράστιες ευθύνες φέρει και ο ΣΥΝ, που τυφλωμένος από την ευρωενωσιακή του λογική ισχυρίζεται, ακόμα και σήμερα, ότι η κοινοτική οδηγία 77/90 λύνει το πρόβλημα. Χωρίς να μπορεί να δει το αυτονόητο: ότι μια οδηγία που εκπορεύεται από την ΕΕ και στο προοίμιό της δηλώνει ότι κινείται στα πλαίσια της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δεν μπορεί παρά να συμβάλλει σε αυτό. Αλλά αφού δεν εναντιώνεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας...

Ανάλογες ευθύνες έχουν οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές, που παρά τις ψευτοαγωνιστικές τους κραυγές δεν έχουν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους, για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Είναι καιρός ο αγώνας των συμβασιούχων να πάρει νέα πνοή. Να παραμερίσουν κάθε αυταπάτη και όσους τις καλλιεργούν. Βαδίζοντας πλάι - πλάι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να εντείνουν τους αγώνες τους. Και αυτός ο αγώνας θα είναι πιο αποτελεσματικός, όσο πιο αποφασιστικά συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική, όποιο κόμμα και αν την εφαρμόζει. Εν τέλει ένας αγώνας που θα βγάζει στην ανεργία την πολιτική της πλουτοκρατίας και όσους την υπηρετούν.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ