Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοτουρκική «κουμπαριά»

Συμβολική, αλλά και πολιτική σημασία έχει η παρουσία του Κ. Καραμανλή, με την ιδιότητα μάλιστα του κουμπάρου, στο γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

Τις πολιτικές διαστάσεις της κουμπαριάς έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη δήλωση που έκανε στη διάρκεια της τελετής: «Η παρουσία μου εδώ δείχνει ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου. Πριν από μερικά χρόνια, θα θεωρούνταν αδιανόητο να συμμετάσχει ένας Ελληνας πρωθυπουργός σε μια τέτοια τελετή».

Η «κουμπαριά» ήρθε να επισφραγίσει τη «στροφή» του Κ. Καραμανλή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκφράζεται και με την άνευ όρων και προϋποθέσεων υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και στο «διάλογο» για το Αιγαίο.

Στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξή του στο «Σπίγκελ», τονίζοντας ότι «η πορεία προσέγγισης της Αγκυρας στην Ευρώπη πρέπει να επιβραβευτεί. Γι' αυτό και υποστηρίζω ρητά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Και επεξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως «οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες έχει ξεκινήσει ο κ. Ερντογάν πολύ πιο θαρραλέα απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πρέπει να συνεχιστούν. Η ΕΕ πρέπει κάποτε να αποφασίσει τελικά εάν εκπληρώνονται τα κριτήρια ένταξης». Σχετικά με τα χρονικά όρια, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Κανένας δεν υπολογίζει ότι η Τουρκία θα γίνει την επόμενη μέρα πλήρες μέλος της ΕΕ. Και είναι μεγάλης σημασίας, επίσης, ο ρυθμός του εξευρωπαϊσμού της Αγκυρας. Το μήνυμα, όμως, είναι ξεκάθαρο. Η Ενωση σηματοδότησε ότι θέλει να δεχτεί την Τουρκία στους κόλπους της. Αυτό είναι σωστό. Διότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλων, για τον τουρκικό λαό και για τους γείτονές της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ