Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μετά τους Ολυμπιακούς ο «λογαριασμός»

Μετά από τη διεξαγωγή τους σκοπεύει να «ενημερώσει» η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό για το δυσβάσταχτο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, για να μη χαλάσει τώρα το κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» και την απατηλή «λαμπερή εικόνα». Ταυτόχρονα, είναι ολοφάνερη η επιδίωξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το κόστος των Αγώνων, προκειμένου να δικαιολογήσει τη «νέα» λιτότητα και νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη του Κ. Καραμανλή στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», στην οποία, βεβαίως, αποφεύγει να τοποθετηθεί για το συνολικό κόστος και τις οικονομικές επιπτώσεις των Αγώνων, δίνοντας βάρος στην επιτυχημένη διοργάνωσή τους. «Κανείς(!) δεν μπορεί σήμερα να δώσει ακριβή απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί έχουν σαφώς υπερκεραστεί. Αυτό όμως δε βοηθάει τη στιγμή αυτή. Εκείνο που προέχει είναι να οργανώσουμε επιτυχημένους αγώνες», είναι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις των αγώνων και για το συνολικό κόστος τους. Προσδοκά, όμως, σε επανάληψη της «τουριστικής έκρηξης» της Βαρκελώνης, αν όλα πάνε καλά.

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δείχνει κατανόηση «στη μεγάλη ανησυχία», που εκφράζεται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι «καλώς» έχει διατεθεί τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ στα συστήματα ασφαλείας των Αμερικανών «προστατών» και της CIA.

Περισσότερο σαφής για την επερχόμενη αντιλαϊκή επίθεση είναι η απάντηση που δίνει για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έχει υπερβεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. «Το έλλειμμα είναι όντως ένα σοβαρό πρόβλημα, όμως δε σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», αποφαίνεται και ξεκαθαρίζει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση: «Πρέπει να αλλάξουμε τις δομές της οικονομίας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να περιορίσουμε το δυσκίνητο, αντιπαραγωγικό και συχνά διεφθαρμένο κράτος». Για το τελευταίο επικαλείται τη γνωστή έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία, όπως λέει ο πρωθυπουργός, «στην Ελλάδα περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό απίστευτο, έχουν χαθεί, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Αυτό είναι το πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ