Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΛΟΥΙ - ΠΑΣΚΑΛ ΚΟΥΒΕΛΕΡ
Οδηγώντας στα όρια

Η γνωστή πίστα, για αγωνιστικά αυτοκίνητα, Λεμάν! Οι αγώνες ταχύτητας και αντοχής και η αγωνία της νίκης. Και, κυρίως, τα συμφέροντα των βιομηχανιών του αυτοκινήτου. Ποια βιομηχανία θα φάει την άλλη.

Τι θέμα! Ο καπιταλισμός σε μικρογραφία! Οπου τα συμφέροντα συντρίβουν τον άνθρωπο. Οπου ο ανταγωνισμός των βιομηχανιών για το κέρδος ελευθερώνει όλα τα ένστικτα. Ομως οι δημιουργοί, παιδιά της διαφήμισης, δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από αυτό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Ενα δίωρο διαφημιστικό! Με «καταπληκτικά» εξεζητημένα πλάνα. Με «πλάγιες» και «χαμηλές» γωνιές λήψης, με ένταση και αγωνία, όπως ακριβώς γίνονται τα διαφημιστικά! Ομως, η πραγματικότητα στο ντουλάπι. Στραβός μπαίνεις, στραβός βγαίνεις!

Η δικαιολογία ότι τάχα μου το έργο είναι μια προσπάθεια μεταφοράς καρτούν στον κινηματογράφο δε λέει τίποτα. Γιατί εμείς δε διαφωνούμε μόνον με τη φόρμα διαφωνούμε και με το περιεχόμενο. Ας διάλεγαν άλλο καρτούν, για να πούνε το λόγο τους, και όχι το συγκεκριμένο του Ζαν Γκρατόν, που εξιστορεί με αυτόν τον «αποστασιοποιημένο» τρόπο τις περιπέτειες του χαρτονένιου - στην κυριολεξία - ήρωα Νισέλ Βαγιάν!

Μη φανταστεί κανείς πως έχει να κάνει με χαζοχαρούμενους δημιουργούς που έπεσαν θύματα του ενθουσιασμού τους, που εντυπωσιάστηκαν από τις εικόνες τους, που δε γνωρίζανε τι παιχνίδια παίζονται στο Λεμάν. Ολα τα ξέρουν και όλα τα δείχνουν. Μόνο που τα δείχνουν με «χάρτινο» τρόπο και τα ακυρώνουν. Αλλιώς, θα αναρωτηθεί κάποιος πονηρός βλάχος, πώς θα τους χρηματοδοτούσε η Doudlor ή γαλλική εταιρία βενζίνης που δείχνουν κατά κόρον στα «εντυπωσιακά» πλάνα τους;

Παίζουν: Σαγκαμόρ Στέβενεν, Ζαν Πιερ Κασέλ («παλιός» θαυμάσιος Γάλλος ηθοποιός), Ντάιαν κρούγκερ, Μπεατρίς Αζενίν, Λίζα Μπαρμπούσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ