Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΗΝΑ 2004
ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ

Το Μοντέρνο Πένταθλο είναι ένα σύνθετο άθλημα που αποτελείται από πέντε αθλήματα (σκοποβολή, ξιφασκία, κολύμβηση, ιππασία, δρόμος αντοχής).

Η δημιουργία του εμπνεύστηκε από τον Ταχυδρόμο της Γαλλικής Επανάστασης, ο οποίος για να μεταφέρει ένα μήνυμα, όταν βρισκόταν σε εχθρικό έδαφος, συχνά αναγκαζόταν να μονομαχήσει (πρώτα με το πιστόλι, μετά με το ξίφος του), να πάρει εχθρικό άλογο, να κολυμπήσει και να τρέξει σε ανώμαλο δρόμο για να το μεταφέρει στον προορισμό του.

Στο Μοντέρνο Πένταθλο, η σκοποβολή γίνεται με αεροβόλο πιστόλι 4,5 χλστ. Οι αγωνιζόμενοι ρίχνουν 20 βολές σε 20 στόχους, μια βολή σε κάθε στόχο, από απόσταση 10 μ. Στην ξιφασκία (σπάθη), οι ξιφομάχοι αγωνίζονται σε μια σειρά αγώνων ενός χτυπήματος, διάρκειας ενός λεπτού, αντιμετωπίζοντας όλους τους υπόλοιπους. Στην ιππασία όπου οι αθλητές αγωνίζονται στην υπερπήδηση τεχνητών εμποδίων, με άλογο που δε γνωρίζει ο ιππέας, σε ένα στίβο 350 - 450 μέτρων όπου κάνουν 12 άλματα πάνω από εμπόδια. Στην κολύμβηση, 200 μέτρα σε ελεύθερο στιλ. Τέλος, οι αθλητές αγωνίζονται στα 3.000 μέτρα ανώμαλου δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ