Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κέρκυρα δεν είναι πλωτή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Με αφορμή την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής κατά των φιλειρηνιστών στην Κέρκυρα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει στον κερκυραϊκό λαό τη βάρβαρη επίθεση των ειδικών λιμενικών δυνάμεων εναντίον των φιλειρηνικών διαδηλωτών το βράδυ της Δευτέρας 24.4.2000.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Με αφορμή το κόψιμο ενός λουκέτου, όρμησαν στους διαδηλωτές σαν μανιασμένοι τραμπούκοι, βρίζοντας και χτυπώντας με τα γκλομπ. Εφτασαν στο σημείο να ξεσκίζουν ελληνικές σημαίες της ειρήνης και να χτυπούν με σιδερολοστούς». Προφανώς εκτελούσαν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τις σαφείς κυβερνητικές εντολές για απαγόρευση εισόδου με οποιονδήποτε τρόπο των φιλειρηνιστών στο χώρο του λιμανιού. Παράλληλα, τονίζεται ότι το κλείσιμο του λιμανιού - εσωτερικού και διεθνούς - και η απαγόρευση εισόδου σε αυτό Ελλήνων πολιτών αποτελεί μια παράνομη και αντισυνταγματική πράξη, για την οποία την ευθύνη φέρνουν η κυβέρνηση και όσοι την εκτελούν. Πολύ περισσότερο, αναφέρουν οι κομμουνιστές στην ανακοίνωσή τους, που υπάρχει προηγούμενο εισόδου διαδηλωτών με την έγκριση της λιμενικής αρχής ακριβώς σε όμοιες συνθήκες παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και τη νεολαία να αντισταθούν στο σχέδιο μετατροπής της Κέρκυρας και του θαλάσσιου χώρου του Β. Ιονίου σε πλωτή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τα ματοβαμμένα δολάρια, συνεχίζουν, των Αμερικανών αυτό το στόχο υπηρετούν. Να καλλιεργήσουν σε ένα ολιγάριθμο, αλλά οικονομικά ισχυρό τμήμα του πληθυσμού κλίμα αποδοχής του αμερικανοΝΑΤΟικού επεμβατικού μηχανισμού στην Κέρκυρα. Χρησιμοποιούν, αναφέρεται σε άλλο σημείο, τα ταλαντευόμενα στρώματα (κυρίως τουριστικών επαγγελματιών της πόλης, στα οποία έχουν χαλαρώσει οι οποίες φιλειρηνικές, δημοκρατικές και ηθικές αντιστάσεις), σαν πολιορκητικό κριό για να περάσουν την αντίληψη της υποταγής στους ΝΑΤΟικούς και την αποδοχή των εγκλημάτων τους στην πλειοψηφία του κερκυραϊκού λαού και της νεολαίας.

Πρόκειται, τονίζεται στην ανακοίνωση, για ένα οργανωμένο σχέδιο, το οποίο υπηρετούν γνωστά πολιτικά και κοινωνικά κατακάθια της κερκυραϊκής κοινωνίας, όχι πάντα αφιλοκερδώς... Μαζί τους συστρατεύεται, επισημαίνουν, και καλύπτει «πολιτικά» την επιχείρηση χειραγώγησης ένα σοβαρό μέρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με επικεφαλής τον νομάρχη του ΠΑΣΟΚ Α. Παγκράτη. Ο τελευταίος έφτασε, καταγγέλλουν, στο σημείο να κάνει δηλώσεις αποδοχής των Αμερικανών δολοφόνων, αμέσως μετά την επίσκεψη αξιωματούχων της CIA στο γραφείο του...

Τόση και τέτοια είναι η φούρια της υποταγής, υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές στην ανακοίνωση, που ορισμένοι πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων ανέτρεψαν πραξικοπηματικά, χωρίς να ρωτήσουν τα ΔΣ, συλλογικά εκφρασμένες θέσεις των οργανώσεών τους, που δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων».

Και καταλήγουν: «Ολοι αυτοί, και προπάντων η πολιτική της υποτέλειας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα νέα εγκλήματα που ετοιμάζουν οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί σε βάρος των βαλκανικών λαών, αλλά και του ελληνικού και του κυπριακού λαού. Ο κερκυραϊκός λαός και η νεολαία του, επειδή διαθέτουν μνήμη, αξιοπρέπεια και δημοκρατική συνείδηση, δε θα γίνει ούτε συμμέτοχος στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, ούτε υποχείριο των επώνυμων ή ανώνυμων προπαγανδιστών του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ