Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9/10/2004
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το «τέρας» της ανεργίας επιτίθεται

Μπαράζ απολύσεων, το τελευταίο διάστημα, σε Λάρισα και Βόλο, διογκώνουν το πρόβλημα

Motion Team

Ιδιαίτερους λόγους να παραβρεθούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ, στην Αθήνα, στις 9 Οκτώβρη έχουν οι άνεργοι της Θεσσαλίας, καθώς με τη συμμετοχή τους σ' αυτό μπορούν να διαδηλώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην πολιτική που τους πέταξε στο δρόμο. Κι είναι πολλοί οι «ενδιαφερόμενοι», αφού - σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών Εργατικών Κέντρων - η ανεργία στην περιοχή ξεπερνάει το 25%(!), ενώ το πρόβλημα έρχονται να επιβαρύνουν οι συνεχείς μαζικές απολύσεις εργαζομένων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Αν σ' αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι συνεχίζεται με εντονότερους ρυθμούς το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα χιλιάδες ξωμάχοι να μένουν χωρίς απασχόληση και να συνωστίζονται στις πόλεις ψάχνοντας για δουλιά, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλία συνεχώς διογκώνεται, παίρνοντας τραγικές διαστάσεις.

Απολύουν σωρηδόν

Δεκάδες Λαρισαίοι εργαζόμενοι απολύονται σε καθημερινή βάση και χιλιάδες συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό την καθημερινή απειλή της απόλυσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης του Τοπικού ΟΑΕΔ, από την αρχή του έτους που διανύουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου - δηλαδή μέσα σε 8 μήνες - απολύθηκαν από τους εργοδότες τους και «πέρασαν» στην ανεργία πάνω από 10.000 εργαζόμενοι, που σημαίνει ότι κάθε μέρα απολύονταν, κατά μέσο όρο, 52 άτομα!

Συγκεκριμένα, κατά μήνα, είχαμε τις εξής απολύσεις: 1.352 το Γενάρη, 975 το Φλεβάρη, 845 το Μάρτη, 1.008 τον Απρίλη, 1.317 το Μάη, 1.985 τον Ιούνη, 1.405 τον Ιούλη και 1.177 τον Αύγουστο. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η ανεργία έχει γιγαντωθεί, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια έκλεισαν δεκάδες μεγάλα και μικρότερα εργοστάσια και πολλές επιχειρήσεις μετακόμισαν σε γειτονικές χώρες, ενώ δεν άνοιξε καμία, σχεδόν, σοβαρή βιομηχανία.

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» Λάρισας
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» Λάρισας
Ιδού μερικά μόνο από τα «κρούσματα» μαζικών απολύσεων, το τελευταίο διάστημα, στη Λάρισα:

  • Η ΙΝΤΡΑΜΕΤ (επιχείρηση που ανήκει στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σ. Κόκκαλη) απέλυσε δεκάδες εργαζόμενους, τους οποίους απασχολούσε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικούς τους είχε πάρει από εταιρία «ενοικίασης».
  • Η κλωστοϋφαντουργία «ΛΟΥΠΑΣ» έκλεισε αφήνοντας άνεργους περίπου 70 εργαζόμενους.
  • Η κλωστοϋφαντουργία «ΠΕΛΑΣΓΙΣ» απέλυσε 30 εργαζόμενους, τους οποίους είχε προσλάβει με σύμβαση διάρκειας ενός χρόνου.
  • Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) προχώρησε στην απόλυση 10 εργαζομένων, που απασχολούνταν και για την καθαριότητα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, μια και παρέδωσε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας σε ιδιώτες εργολάβους, παραδίνοντας συγχρόνως για χρήση και όλο τον εξοπλισμό.
  • Ο Δήμος Λάρισας απέλυσε 5 εργαζόμενους του Εικαστικού Κέντρου, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
  • Η επιχείρηση «Πασχούδης» (ιματισμός) απέλυσε 4 εργαζόμενους.
  • Το κατάστημα υποδημάτων «ΔΟΞΑΡΙΩΤΗΣ» έκλεισε, αφήνοντας άνεργους 4 εργαζόμενους.

Επίσης, έκλεισε η βιοτεχνία τυροκομικών «Κατσιμπέρης», αφήνοντας χωρίς δουλιά 12 εργαζόμενους κι είχαμε απολύσεις 4 από την εταιρία «Καράτζης ΑΕ» - προανήγγειλε κι άλλες 3 - 1 από το πολυκατάστημα «Πράκτικερ», 2 από την εταιρία «Ράδιο Ταξί», 1 από την εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ, που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ και πολλών ακόμα που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας.

Μπαράζ απολύσεων έχουμε κι από επιχειρήσεις του Βόλου, πολλές από τις οποίες αφορούν εργαζόμενους που απασχολούνταν σε έργα που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα. Ανεργοι βρέθηκαν οι 300 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο έργο του Πανθεσσαλικού Σταδίου, όπου διεξάγονταν αγώνες ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ την ίδια τύχη κινδυνεύουν να έχουν και άλλοι 200 εργαζόμενοι στο έργο του περιφερειακού δρόμου, που οδηγεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ