Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Η πτώση του «Σινούκ» αποκαλύπτει ένοχες πολιτικές...

Motion Team

Με τραγικό τρόπο ήρθαν στην επιφάνεια σειρά θεμάτων που αφορούν όχι μόνο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης, αλλά αναδείχτηκαν και γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε την αφορμή για μια σειρά αποκαλύψεων, που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα έβγαιναν στην επιφάνεια. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς, στρατιωτικούς και πολιτικούς, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του έβγαλε στο φως διάφορα πράγματα, τα οποία προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, αλλά και για παραπέρα διερεύνηση.

Βγήκαν στην επιφάνεια αλήθειες που επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό υπήρχαν και πριν. Αφορούν τον προσανατολισμό και τον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού, τις προτεραιότητες που υπάρχουν, τα κριτήρια που πρυτανεύουν στην επιλογή των οπλικών συστημάτων και γενικά στις στρατιωτικές προμήθειες. Το πώς αξιοποιούνται και πως συντηρούνται όλα αυτά τα πανάκριβα συστήματα, την ποιότητα και τη δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του υλικού που παραλαμβάνεται, την επίδραση σε όλα αυτά του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή, το όλο ζήτημα της εξάρτησης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η συζήτηση που έχει ξεσπάσει γύρω από το δυστύχημα απειλεί να περιορίσει το θέμα σε στενά τεχνικά όρια, με στόχο την εναπόθεση των ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο, έστω και υψηλό, π.χ. στον αποπεμφθέντα αρχηγό της Αεροπορίας, χωρίς όμως να θιγούν πολιτικά ζήτημα και να επιμεριστούν οι αρμόζουσες πολιτικές ευθύνες.

Αποκαλύψεις και συμπεράσματα

Οι αποκαλύψεις που έγιναν, οι περισσότερες διοχετεύτηκαν από την πλευρά του ίδιου του υπουργού Αμυνας, δεν αναδεικνύουν απλά τεχνικά ζητήματα, αλλά έχουν καθαρά πολιτικές διαστάσεις που αφορούν τη σημερινή κυβέρνηση και τον ίδιο.

Εχουμε λοιπόν και λέμε:

Το μοιραίο ελικόπτερο είχε αποδεδειγμένα πρόβλημα στα πτερύγια και είχε παρέμβει γι' αυτό με τεχνικό προσωπικό η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρία «Μπόινγκ».

Και άλλα ελικόπτερα του ίδιου τύπου είχαν παρουσιάσει μηχανικά προβλήματα κατά την παραλαβή τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται με όλα αυτά τα οπλικά συστήματα που αγοράζονται τα τελευταία χρόνια και ποιος ξέρει πόσο αξιόπιστα είναι και από ποιον ελέγχονται.

Ο άτυχος διοικητής της μονάδας, αντισυνταγματάρχης Δ. Παπασπύρου, οκτώ ημέρες πριν από την πτώση του ελικοπτέρου όπου επέβαινε κι ο ίδιος, είχε στείλει έγγραφο στους ανωτέρους του, αναφορικά με την επάνδρωση του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον κρίσιμο τομέα της συντήρησης των ελικοπτέρων. Η απάντηση από το ΓΕΣ στην ουσία λέει ότι πρόκειται για επισημάνσεις... ρουτίνας.

Οι «ανεύθυνοι» δε γνώριζαν...

Επίσης, είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, το αλαλούμ ασυνεννοησίας των αρμοδίων υπηρεσιών. Οι αρχηγοί και τα γενικά επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Εθνικής Αμυνας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που χρειάστηκαν 3 ολόκληρες ώρες για να διαπιστώσουν ότι το ελικόπτερο αγνοείται, να ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να ενημερώσουν τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Στη συνέχεια ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ελικοπτέρου προς το Αγιον Ορος, επικεντρώνοντας στον εάν η πτήση ήταν VIP, δηλαδή αν μετέφερε υψηλό πρόσωπο ή ήταν καθαρά στρατιωτική πτήση.

Μέσα σε αυτό το μοτίβο αρχίζει να ξετυλίγεται μια συζήτηση για το εάν και πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί. Εδώ, αυτό που θέλουν να βγάλουν, είναι να αποποιηθούν τις πολιτικές ευθύνες που τους ανήκουν, καθώς, σύμφωνα με τη λογική τους, «αφού δε γνώριζαν δεν ευθύνονται»... Ομως, τέτοια άγνοια στην πολιτική δε δικαιολογείται, καθώς ο υπουργός είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του τομέα που προΐσταται και κατ' επέκταση ο πρωθυπουργός.

Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Το όλο θέμα συνδέεται και με τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που, τελευταία, με τη συμμετοχή τους και στην Ολυμπιακή ασφάλεια, έχουν πλέον και επιχειρησιακά προσανατολιστεί πλήρως στο «αντιτρομοκρατικό» δόγμα των Αμερικανών, υποβαθμίζοντας άλλες δραστηριότητες.

Η αναπροσαρμογή αυτή, που βέβαια δεν έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά προκειμένου να ανταποκριθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στις νέες απαιτήσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, γίνεται καθημερινά φανερό ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Στην ουσία άλλαξε ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα της υπεράσπισης των συνόρων αντικαταστάθηκε από το νεοταξικό δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας» και «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Η αλλαγή αυτή, που ούτως ή άλλως σηματοδοτεί την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή τους στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, αποτέλεσε ένα είδος σοκ για την οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα οι αναπροσαρμογές αυτές γίνονται τόσο βιαστικά και με τέτοια προχειρότητα για ν' ανταποκριθούν στα πλάνα του ΝΑΤΟ, ώστε τα διάφορα επιτελεία να διαπιστώνουν εκ των υστέρων τα κενά που δημιουργούνται στην εθνική άμυνα. Είναι αυτός ο μηχανισμός που έχασε το μοιραίο ελικόπτερο «Σινούκ» και που χρειάστηκε τρεις ώρες για να κινηθούν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης.

Συγκάλυψη και δικομματικός «καυγάς»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξέσπασε και ένας δικομματικός καυγάς, μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συσκοτίζει τα πραγματικά αίτια και αποπροσανατολίζει από τον προσδιορισμό των πραγματικών υπευθύνων. Μέσα από αυτήν τη στείρα αντιπαράθεση περί «πολιτικών ευθυνών», αποσιωπάται πλήρως ότι κοινή και εξ αδιαιρέτου είναι η πολιτική ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τον «αναπροσανατολισμό» των Ενόπλων Δυνάμεων, την εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος, όπως το υπαγόρευσαν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, που απομακρύνει πλήρως τις Ενοπλες Δυνάμεις από την πραγματική τους αποστολή και τις μετατρέπει σε νεοταξική ταξιαρχία, με άλλες προτεραιότητες και αρχές λειτουργίας.

Η συμπόρευσή αυτή των δύο εταίρων του δικομματισμού φάνηκε με παραστατικό τρόπο και μέσα από τη στάση τους απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, για τη διερεύνηση όλων των κρίσιμων θεμάτων που αναδεικνύονται από την πτώση του ελικοπτέρου. Με μια φωνή κυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση. Εχουν τους δικούς τους λόγους να μη θέλουν να πέσει άπλετο φως, ώστε με τη μεταξύ τους στείρα αντιπαράθεση, να κρατήσουν τη συζήτηση και την έρευνα σε ανώδυνα για την ουσία της πολιτικής, που από κοινού εκπροσωπούν, επίπεδα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ