Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Προς το συμφέρον της νεολαίας η συστράτευση με το ΚΚΕ

Εκτενή αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Κορυφαία στιγμή της χτεσινής τρίτης μέρας των κεντρικών εκδηλώσεων του 30ού Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων, ήταν η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμη Γκιώνη, που ανέπτυξε τη συνολική πολιτιστική και πολιτική πρόταση της Οργάνωσης και τους στόχους πάλης στο κίνημα της νεολαίας.

Καλωσορίζοντας τους χιλιάδες νέους και επισκέπτες της «κόκκινης γιορτής», σημείωσε: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", ο μοναδικός νεανικός πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός κλείνει 30 χρόνια ζωή. Ξεκίνησε πριν 30 χρόνια από το γήπεδο του Ζωγράφου και κατόρθωσε να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Το φεστιβάλ συνέβαλε ουσιαστικά στο μπόλιασμα της νεανικής δημιουργίας, της τέχνης και του πολιτισμού, με τα ιδανικά, τα οράματα, τις αξίες της εργατικής τάξης».

Να ενισχύσουμε τον άλλο πόλο στον πολιτισμό

Και πρόσθεσε: «Το Φεστιβάλ εδραιώνεται και αναπτύσσεται γιατί αποτελεί μαχητική πολιτιστική παρέμβαση στην πολιτιστική υποβάθμιση, στην τηλεοπτική γκλαμουριά, στα σάπια είδωλα, στη δυσοσμία που εκπέμπουν τα κανάλια του σοφτ πορνό, των Fame Story, της σαπουνόπερας. Γιατί αποτελεί γνήσια πολιτιστική γιορτή παρουσίας, προβολής και έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γιατί το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός όπου εκφράστηκαν και εκφράζονται χρόνια τώρα εκατοντάδες αναγνωρίσιμοι και μη καλλιτέχνες και δημιουργοί. Χωρίς τη δική τους μαχητική παρουσία το Φεστιβάλ δε θα ήταν το ίδιο. Επιμένουν να διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία με την ΚΝΕ και τον κόσμο της, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα που διαφεντεύουν το χώρο της τέχνης... Οσο για τους άλλους, αυτούς που ξεπουλήθηκαν στο Γιουσουρούμ του σταρ - σίστεμ και ξέχασαν, τους λέμε τούτο: Αποστολή του καλλιτέχνη είναι να εκφράζει τις ανάγκες, τις ανησυχίες, τα "θέλω" της νέας γενιάς, της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς. Να αμφισβητεί, να στέκει όρθιος, χωρίς να υποκύπτει στην παντοδυναμία των ισχυρών, χωρίς να υποκλίνεται σε αυτούς που δημιουργούν την απάθεια, την αποχαύνωση. Η Ιστορία θα διδάξει, για άλλη μια φορά, ότι τα πρώτα θύματα στην ιστορία θα είναι αυτοί.


Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθώντας ακόμα περισσότερο για να φέρουμε στο προσκήνιο το ζωντανό, το προοδευτικό έργο, το οποίο υπάρχει και ανδρώνεται εκεί που ζει και αναπνέει η εργατική τάξη και τα παιδιά της, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις έτσι ώστε το Φεστιβάλ, όπως έκανε και πριν από 30 χρόνια με το ξεκίνημά του, να γνωρίσει στη νέα γενιά το καινούριο καλλιτεχνικό έργο, που εμπνέεται από τις αξίες και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Είναι συστατικό στοιχείο της δράσης μας, είναι ο σύγχρονος στόχος μας, είναι ένα μεγάλο καθήκον.

Γι' αυτό πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο αποφασιστικοί, πιο μαχητικοί, αν θέλουμε να ξεθάψουμε, κάτω από τους τόνους των σκουπιδιών της τέχνης - εμπόρευμα, τον πολιτισμό που δεν προσαρμόζεται στα ασφυκτικά όρια του συστήματος του συμβιβασμού, του ατομισμού, του χρήματος, της κουλτούρας των λίγων.

Η δική μας δράση χρειάζεται αποφασιστικά να ενισχύσει τον άλλο πόλο στον πολιτισμό, αυτόν που εκφράζει τις πραγματικές αγωνίες, το όραμα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που εκφράζει την αλληλεγγύη των λαών, τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού».

Η εικονική πραγματικότητα δεν πείθει κανένα

Αναφορικά με την προσπάθεια χειραγώγησης λαού και νεολαίας μέσω του λεγόμενου εθνικού στόχου, ο ομιλητής υπογράμμισε: «Τούτη την περίοδο, η άρχουσα τάξη της χώρας, τα ντόπια οικονομικά συμφέροντα, η κυβέρνηση της ΝΔ και η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ έχουν οργανώσει, μέσα από μια καλοδουλεμένη προπαγάνδα, μια επιχείρηση συσκότισης της αλήθειας, για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα. Το μοτίβο τους στηρίζεται στο "να μη γυρίσουμε στην προ Ολυμπιακών εποχή", "να διαφυλαχτεί η κληρονομιά και το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων", "να υπάρξει στήριξη των εθνικών στόχων από όλους".

Πρόκειται για μια προσπάθεια να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιχείρηση χειραγώγησης και καθυπόταξης του λαού και της νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόπειρα να κουκουλωθεί το θέμα του ντόπινγκ, ώστε να μη δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα με επιζήμιες αντιπαραθέσεις. Απέναντι σε αυτό το σκηνικό η νεολαία θα πρέπει να στέκεται υποψιασμένη, καχύποπτη, γιατί όταν το έθνος των χλιδάτων, των μεγαλοκαναλαρχών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών γελάει, ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να περιμένει τα χειρότερα.

Οσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για εθνικούς στόχους και εθνικούς θριάμβους, ένα είναι γεγονός: Οτι όλοι αυτοί βάλανε στο ταμείο τους κέρδη της τάξης των δισ. ευρώ, ενώ ο ελληνικός λαός και η νεολαία στο δικό τους ταμείο βρίσκουν μια αναμνηστική κονκάρδα εθελοντή και...:

  • Δεκάδες νεκρούς εργάτες και πολλούς άλλους σακατεμένους.
  • Μια Αθήνα σπαρμένη ηλεκτρονικούς χαφιέδες.
  • Ενα μπουκέτο σκανδάλων ντόπινγκ από το οποίο αναδύεται μόνο μπόχα και δυσωδία. Με χωμένους μέχρι τα μπούνια σε αυτά τα σκάνδαλα όλους: Από τη ΔΟΕ και τις διεθνείς ομοσπονδίες μέχρι σύμπασα την πολιτική ηγεσία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Εναν παραφουσκωμένο λογαριασμό που κανείς δε λέει πόσο ακριβώς είναι.

Οσο και αν προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο, όσο και αν μας πλασάρουν μια εικονική πραγματικότητα με μπόλικο λαϊκισμό, με εθνικούς θριάμβους και εθνικούς στόχους, η πραγματικότητα είναι αυτή που ζει καθημερινά ο νέος στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλιά. Αυτή η πραγματικότητα είναι εδώ και φωνάζει για το άδικο και το παράλογο, για τη ζωή και τη χαρά που το πολιτικό σύστημα όπου ζούμε, ο καπιταλισμός, μας στερεί».

Στη συλλογική δράση η διέξοδος

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Θ. Γκιώνης υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε μένουμε στην περιγραφή αυτής της ζοφερής κατάστασης, γιατί δε μας ταιριάζει, όπως δεν ταιριάζει και στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.

Προβάλλουμε εναλλακτική ρεαλιστική διέξοδο, ολοκληρωμένες προτάσεις, προπαγανδίζουμε ώριμα αιτήματα, με μια βασική προϋπόθεση. Τη δράση της ίδιας της νεολαίας, τον αγώνα της για να κερδίσει όσα της ανήκουν, τη δική της συμμετοχή σε όλα όσα την αφορούν.

Τώρα που η παιδεία παραπαίει, που πληρώνεται χρυσάφι απ' τις λαϊκές οικογένειες, όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης χρειάζεται να αναλογιστούν τι κάνουν για να αλλάξει αυτό το σκηνικό. Οι άνθρωποι του πνεύματος, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές να σκεφτούν τις δικές τους ευθύνες για την αφύπνιση της νεολαίας, των γονιών, των εργαζομένων. Η υπεράσπιση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας, η κατάργηση των φροντιστηρίων, των εξετάσεων είναι υπόθεση όλων.

Θέλουμε στο σχολείο όλους τους μαθητές, σε ένα 12χρονο ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που διαπαιδαγωγεί ολοκληρωμένους ανθρώπους με γνώση και κριτική για το τι συμβαίνει γύρω τους.

Διεκδικούμε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Δωρεάν σίτιση για όλους, δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός της οικογένειάς τους με εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ. Οχι στα ιδιωτικά ΑΕΙ - ΤΕΙ. Κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ, καμία ιδιωτικοποίηση των ΟΑΕΔ.

Καλούμε τους νέους εργαζόμενους να τιμήσουν με το παραπάνω τον ιδρώτα τους, διεκδικώντας 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ για να καλύπτει τις ανάγκες, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τους καλούμε να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα για να υπερασπίσουν τα ταξικά τους συμφέροντα, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες ηγεσίες, συντασσόμενοι με το ΠΑΜΕ για να μπορούμε να ζούμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι και όχι σαν δούλοι των πολυεθνικών.

Καλούμε τη νεολαία να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους λαούς που βρίσκονται κάτω από την μπότα του ιμπεριαλισμού στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ και αλλού. Να μην πάει κανένας Ελληνας στρατιώτης στο Ιράκ, να υποδεχτούμε τον Οκτώβρη τον φονιά Πάουελ με αυγουστιάτικο αέρα.

Τώρα που έχει ξεκινήσει το μεγάλο παζάρι για τα Ολυμπιακά έργα όλοι να διεκδικήσουμε να δοθούν στη νεολαία και στους εργαζόμενους για να έχουν δωρεάν πρόσβαση.

Μέσα από τη συλλογική πάλη, την αλληλεγγύη, τους κοινούς στόχους να διαμορφώσουμε αξίες αντίστασης στην ψεύτικη φυγή, στα ναρκωτικά».

Η νεολαία δυναμικά στις 9 Οκτώβρη με το ΚΚΕ

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, απηύθυνε κάλεσμα για την πιο μαζική συμμετοχή της νεολαίας στο λαϊκό συλλαλητήριο - προσκλητήριο αγώνα του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη. Τόνισε με έμφαση: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τηρώντας την αλήθεια λόγων και πράξεων, δεν απευθύνονται στη νεολαία μόνο προεκλογικά, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα για να κλέψουν την ψήφο. Το ΚΚΕ την εμπιστοσύνη του λαού και της νεολαίας την επιβεβαιώνει στην πάλη και στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Δε μένουμε στα λόγια, προχωράμε στη δράση, διοργανώνοντας στις 9 Οκτώβρη πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, φέρνοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας.

Ενα συλλαλητήριο προσκλητήριο αγώνα, δράσης των μαζών, με συνθήματα: καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας έχει κάθε συμφέρον να ακολουθήσει, να συστρατευτεί με το ΚΚΕ σ' αυτόν τον αγώνα της ρήξης και της σύγκρουσης μ' αυτή την εχθρική πολιτική, που διαιωνίζει την εξουσία της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού.

Να μην υπάρξει νομιμοποίηση από τη νεολαία προς την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που με διαφορετικά λόγια υποκλίνονται στα ίδια κέντρα. Να δυναμώσει η στροφή των νέων προς το ΚΚΕ και η αγωνιστική δύναμη που με συνέπεια παλεύει και αντιστέκεται στη συντηρητική λαίλαπα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να συγκροτηθεί μέσα στην κοινωνία ένα ισχυρό μέτωπο των εργατών - αγροτών - της διανόησης - των νέων. Ενα Μέτωπο Λαϊκό που να συγκρουστεί με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, με στόχο την αφαίρεση της εξουσίας από τους λίγους, για να ανατραπεί η σάπια καπιταλιστική κοινωνία, για το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ