Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9/10/2004
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θεσμο-λαγνεία και διαχείριση

Αποκαλυπτική ως προς τη σταθερή ρότα στήριξης του συστήματος από τον ΣΥΝ ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, αφού για μια ακόμη φορά εντόπισε στην «έλλειψη λογοδοσίας και ελέγχου» το θερμοκήπιο «όλων των στρεβλώσεων του κρατικού μηχανισμού, της διαπλοκής και της διαφθοράς». Στο πλαίσιο, βεβαίως, της αντίληψης για το πώς θα λειτουργεί καλά το αστικό πολιτικό σύστημα. Εκανε λόγο για «δίκαιη διανομή του παραγόμενου εθνικού προϊόντος», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή πολιτικής στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, ενώ έδωσε και το στίγμα αυτής της «άλλης» πολιτικής, αναρωτώμενος: «Γιατί η κυβέρνηση αρνείται τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που έχει προτείνει ο Συνασπισμός; Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του Συνασπισμού για Διακομματική Επιτροπή, ώστε η απογραφή να μη γίνει με αδιαφάνεια; Γιατί η κυβέρνηση δε λέει τίποτε για το 35ωρο; Γιατί δεν τακτοποιούνται οι συμβασιούχοι χωρίς διακρίσεις κατά την ευρωπαϊκή οδηγία; Γιατί δε μιλάει η κυβέρνηση για ζητήματα διεύρυνσης της κοινωνικής προστασίας; Υπάρχει εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη; Πού οφείλεται στ' αλήθεια το μπλοκάρισμα της ανάπτυξης σε πολλές περιφέρειες και τελικά η καθυστέρησή της; (...)» και ουκ έστιν τέλος τα ερωτήματα του προέδρου του ΣΥΝ. Ετσι γίνεται φανερό πως η προοπτική του ΣΥΝ δεν ξεπερνά την ουτοπία για έναν καλό καπιταλισμό.

Λίφτινγκ στο σύστημα

Και πώς μπορούν να διορθωθούν όλα τα «κακώς κείμενα»; Εδώ κατατέθηκαν προτάσεις όπως αυτή για δημιουργία αντιπροσωπευτικών θεσμών μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιφέρειας ή για ρύθμιση της αγοράς, ώστε οι μικρομεσαίοι - που αντιμετωπίζουν την κυβερνητική... αστοργία(!) - να μην τσακίζονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεγαλοκαταστημάτων κ.ά.

Οπως το συνηθίζει, δεν πρωτοτύπησε ούτε αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε μια δριμύτατη επίθεση στο ΚΚΕ. Αφορμή, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που λίγο έλειψε να τη χαρακτηρίσει κορυφαία αγωνιστική πράξη στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει υπέρ της «απομόνωσης» του ΚΚΕ. «Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και απαιτούν συγκεκριμένες τοποθετήσεις κι όχι αφορισμούς που σε βγάζουν έξω από την ιστορία, την πραγματικότητα, έξω από την πολιτική και τη ζωή»!

Και προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είναι μέσα στη σημερινή πραγματικότητα ο ΣΥΝ, ότι για τη διατήρησή της ενδιαφέρεται όταν προτείνει ανακατανομή εισοδήματος και όχι αγώνα για την κατάργηση των κερδών, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ο πρόεδρός του έθεσε ένα ακόμη ερώτημα: «Γιατί όχι πρόεδρος από την αριστερά και άβατο η προεδρία για την αριστερά;». Να, λοιπόν, που θέλει να υπηρετήσει το αστικό σύστημα και από τον ανώτερο θεσμό του.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ