Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΕΥΒΟΙΑ
Με το δικό σας Μέτωπο δώστε την απάντηση
  • Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα στα καμένα της Εύβοιας και στους εργάτες της «Δάριγκ»
  • Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει την αντιδασική πολιτική

Με τους συνεταιριστές του Δασικού Συνεταιρισμού Προκοπίου
Με τους συνεταιριστές του Δασικού Συνεταιρισμού Προκοπίου
Την κατεστραμμένη, από την πυρκαγιά του προηγούμενου Σαββάτου, περιοχή μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, καθώς και τη συρματουργία ΔΑΡΙΓΚ στη Χαλκίδα, επισκέφθηκε προχτές κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ με τον βουλευτή Τ. Τσιόγκα.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που προξένησε η πυρκαγιά, καίγοντας πάνω από 3.000 στρέμματα παρθένου δάσους χαλεπίου πεύκης, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ενόψει των βροχοπτώσεων του χειμώνα, αλλά και θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας (αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα), αφού ένας «πνεύμονας» ρητινοκαλλιέργειας καταστράφηκε.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ο βουλευτής του από την επίσκεψη, αλλά και τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Προκοπίου. Οπως επισήμαναν με αγωνία και ανησυχία, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δ. Κουτσουφλάκης και οι συνεταιριστές, ήδη, η περιοχή είναι «καμένη» από την ανεργία και τώρα, οι εναπομείναντες στην περιοχή, πρώην εργαζόμενοι στο συγκρότημα, που απασχολούνται τώρα με το δάσος και έχουν κάποιο εισόδημα, κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των κυβερνήσεων για το επάγγελμα.

Ανέφεραν δε, ότι η επιδότηση που λαμβάνουν -με καθυστέρηση 18 μηνών- δεν έχει δοθεί ακόμα γιατί, όπως τους είπαν από το υπουργείο Γεωργίας, ο κωδικός των χρημάτων που είχαν εκταμιευτεί για την επιδότηση (152 δρχ/κιλό) δόθηκαν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων για το... μάζεμα των αδέσποτων σκύλων της Αθήνας!

Η τιμή της ρητίνης που αγοράζουν οι έμποροι, είναι ένα δεύτερο πρόβλημα. Παραμένει εδώ και 7 χρόνια στην ίδια τιμή των 195-210 δρχ. το κιλό. Κυβερνήσεις και έμποροι «τα 'χουν βρει» και οι τιμές παραμένουν στάσιμες ή μειούμενες. Π.χ. πριν μια 7ετία που η τιμή της ρητίνης ήταν 75 δρχ. το κιλό, η επιδότηση ήταν 135 δρχ/κιλό. Σήμερα έχει κατρακυλήσει η τιμή στις 45 δρχ και η επιδότηση είναι 152 δρχ. Σημειωτέον δε, ότι στην Εύβοια, παράγεται το 80% της ρητίνης και ο Συνεταιρισμός Προκοπίου συλλέγει 450 τόνους.

Στη ΔΑΡΙΓΚ

Με τους εργαζόμενους της ΔΑΡΙΓΚ, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και δύο βδομάδες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 2 μηνών, η συνάντηση ήταν σε «οικείο» περιβάλλον, αφού ο βουλευτής είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Από την πλευρά του το σωματείο και εργαζόμενοι τόνισαν το ενδιαφέρον που δείχνει το ΚΚΕ για την υπόθεσή τους και περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν εδώ και κάποια χρόνια, κατάσταση ανασφάλειας και συνεχούς συρρίκνωσης προσωπικού και δραστηριότητας του εργοστασίου, ζήτησαν την παρέμβαση του Κόμματος, όπως έχει πράξει επανειλημμένα.

Γνωρίζουμε τα προβλήματά σας, επισήμανε ο Τ. Τσιόγκας. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί σας για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ πριν, της ΝΔ σήμερα, να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από μια φιλολαϊκή κυβέρνηση και πολιτική. Ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση, να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο που θα διεκδικήσει την εξουσία, είπε.

Αναφερόμενος ο βουλευτής στο συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, αφού το πλαίσιο αιτημάτων που παλεύει το ΚΚΕ είναι βγαλμένο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και προωθεί τη συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων στη διεκδίκηση κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η ΝΕ Εύβοιας για τα δάση

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας αναφέρει πως: Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο στη χώρα μας αλλά και στην Εύβοια, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον περιοριστεί, αν υπήρχε πολιτική πραγματικής προστασίας του δασικού μας πλούτου, αν αντιμετωπιζόταν αυτός ως ζήτημα εθνικής σημασίας. Η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους παρέδωσαν τα δάση στο έλεος των τσιφλικάδων, των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων και όλων αυτών που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης, προσαρμόζοντας την πολιτική για τα δάση στην οικονομία της αγοράς.

Εχουν ευθύνες γιατί έφτιαξαν ένα νομικό πλαίσιο που, είτε αποχαρακτηρίζει δάση και δασιτικές εκτάσεις για να γίνονται επενδύσεις με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας. Είτε δίνεται η διαχείριση δασών και δρυμών σε ιδιώτες, όπως έγινε στο δάσος του Δαφνώντα στη Νεροτριβιά. Είτε νομιμοποιούν παράνομες καταπατήσεις και αναγνωρίζουν ανύπαρκτες ιδιοκτησίες, όπως έγινε και με το τσιφλίκι του Μπέκερ.

Κάθε χρόνο γίνονται διαπιστώσεις για ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Η πρόληψη εγκαταλείπεται, οι δαπάνες για την προστασία μειώνονται. Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά, προτείνει ξανά την εφαρμογή μέτρων, καλώντας το λαό να παλέψει για να τα επιβάλλει, όπως:

Να περάσει με απόφαση της κυβέρνησης το τσιφλίκι του Μπέκερ στο ελληνικό δημόσιο.

Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων, κήρυξή τους ως δημόσιες και αναδασωτέες. ΟΧΙ βοσκότοποι τα καμένα. Να αποζημιωθούν άμεσα όσοι ρετσινάδες έχασαν την παραγωγή τους από τη φωτιά.

Αντιμετώπιση άμεσα, γιατί μπαίνουμε σε εποχή με βροχοπτώσεις, με απαραίτητα τεχνικά και δασοτεχνικά έργα και μέσα, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή.

Ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας με βάρος στην πρόληψη, στην ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων. Φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών που έχουν απομείνει στην Εύβοια.

Αμεση εφαρμογή και ολοκλήρωση του δασικού κτηματολογίου.

Αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του οικολογικού περιβάλλοντος (1% για αναδασώσεις και 1% για επενδύσεις στα δάση).

Καταλήγοντας η ΝΕ Εύβοιας καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση σε πάλη για μία άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ