Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ
Φουσκώνουν σκανδαλολογία - εκλογολογία

Με κάθε πρόσφορο μέσο, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ πυροδοτούν τη σκανδαλολογία και την εκλογολογία, επιδιώκοντας να σπρώξουν σε "δεύτερο πλάνο" τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και να θέσουν στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη δικομματική πόλωση που προκάλεσε σκόπιμα στην παρούσα συγκυρία - (βλέπε παρουσίαση προσχεδίου προϋπολογισμού 2005) -, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, διατηρώντας τις απαραίτητες γέφυρες συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ ενόψει και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι να επιδιωχτεί συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παραμένει ανοιχτό, έστω και αν συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα δε συνδέεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο την ίδια ώρα διακηρύσσει ότι δε φοβάται τις εκλογές. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και χτες ότι δε συνδέονται Εξεταστική Επιτροπή για εξοπλιστικά και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, επιμένοντας στον δήθεν αναγκαστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. «Με τη διαβίβαση του εισαγγελικού πορίσματος στη Βουλή, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη ζητεί να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τα οποία ενδεχομένως έχουν εμπλακεί σ' αυτές τις υποθέσεις. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να συνεχίσει τη διερεύνηση των στοιχείων που υπέβαλε ο εισαγγελέας στη Βουλή», επανέλαβε.

Απέρριψε ότι με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση "ρισκάρει" το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας το γνωστό σλόγκαν ότι "για την κυβέρνηση ο σεβασμός προς τη δικαιοσύνη δεν είναι σύνθημα, είναι πράξη".

Παράλληλα προσποιήθηκε ότι δε βλέπει κανένα κλίμα εκλογολογίας. «Την εκλογολογία δεν την προκαλεί η κυβέρνηση. Δε βλέπω κανέναν να ζητάει εκλογές. Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, για ποια εκλογολογία μιλάτε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής και στις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπογράφηκαν μετά τις εκλογές του Μάρτη, επικαλούμενος ότι γι' αυτές δεν υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα.

Αντίθετα με τις πρόωρες εκλογές εμφανίστηκαν κυβερνητικά στελέχη. «Εγώ προσωπικά δε βλέπω εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την άνοιξη» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης εκτίμησε ότι «κανένας δε θέλει εκλογές σήμερα». Ο λαός, πρόσθεσε, θέλει πάντα να εξαντλούνται οι τετραετίες. Η κυβέρνηση θέλει να παράξει έργο και η αντιπολίτευση τις φοβάται. «Για ποιο λόγο λοιπόν συζητάμε για πρόωρες εκλογές», αναρωτήθηκε.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Την "απειλή" των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρουν να πετύχουν ένα "ελάχιστο συναίνεσης" γύρω από μια (αντιλαϊκή) οικονομική πολιτική, επέσεισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι είναι αναγκαία η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων σε δύο βασικά θέματα: «Στο ότι ο λαός δικαιούται να γνωρίζει την πλήρη αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας» και στη συνέχεια "η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με το μέγεθος του προβλήματος". Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης υπέδειξε έμμεσα πλην σαφώς το δρόμο των πρόωρων εκλογών: «Εάν σε αυτά τα δύο δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, πολύ φοβάμαι ότι νωρίτερα ή αργότερα τη λύση θα πρέπει να δώσει ο λαός», τόνισε με νόημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ