Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Απολύεστε!

Ως τελεσίδικη παρουσιάστηκε χτες η κυβερνητική απόφαση. Αμεση απάντηση με προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Σαν να μην άλλαξε τίποτα με την εναλλαγή στην κυβέρνηση - και ποιος έχει πια τέτοιες αυταπάτες; - οι υπό απόλυση συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού εισέπραξαν από πρώτο χέρι τη διαπίστωση πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εφαρμόζεται ακέραιη από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι, μετά τον ξυλοδαρμό τους προχτές έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, χτες δεν μπόρεσαν να συναντηθούν ούτε με τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου τους, τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Τυπικά τους απάντησαν από το Μαξίμου πως έπρεπε να έχουν κλείσει ραντεβού. Επί της ουσίας η απάντηση βρίσκεται σε δήλωση του υφυπουργού Π. Τατούλη, ότι η απόλυσή τους είναι πλέον δεδομένη. Γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε δηλώσεις απολυμένων «όλοι και διαρκώς στο δρόμο, δεν έχουμε τίποτα άλλο πια να χάσουμε».

Η άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί την αντιπροσωπεία των συμβασιούχων, οι οποίοι διαδήλωσαν χτες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ήρθε μία μέρα ακριβώς μετά την άγρια επίθεση των ΜΑΤ έξω από το ΥΠΠΟ και ενώ καθημερινά λήγουν συμβάσεις και απολύεται κόσμος στο υποτιθέμενο υπουργείο - «προτεραιότητα» της κυβέρνησης.

Η χτεσινή πορεία από το ΥΠΠΟ στο Μαξίμου - όπου την ώρα εκείνη διεξαγόταν και η προγραμματισμένη συνάντηση πρωθυπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού - έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας των συμβασιούχων στο υπουργείο, που κηρύχτηκε ως απάντηση στην επίθεση των ΜΑΤ. Πριν ακόμη ξεκινήσουν για του Μαξίμου, οι συμβασιούχοι εισέπραξαν τη ρητή δήλωση του Π. Τατούλη, ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων αποτελεί «κυβερνητική απόφαση», αποκλείοντας έτσι οποιοδήποτε περιθώριο εξεύρεσης λύσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις προχτεσινές δηλώσεις Τατούλη προς τους συμβασιούχους, ότι «δεν κάλεσε» αυτός την αστυνομία, χτες, οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από την πύλη του υπουργείου ήταν ακόμη μεγαλύτερες, ενώ στους γύρω δρόμους υπήρχαν και «κλούβες».


Τον «αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, που διέταξε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια χτες (σσ προχτές) τη συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ ΥΠΠΟ του ΚΚΕ. «Ο αυταρχισμός και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων πάει πάντα μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις απολύσεις, την ανεργία και την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων», σημειώνει η Οργάνωση και προσθέτει: «Μόνος δρόμος για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ είναι η κλιμάκωση, ο συντονισμός και η μαζικοποίηση του αγώνα τους, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του ΠΔ και την ικανοποίηση του αιτήματος για μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους».

Τέλος, η ΚΟΒ ΥΠΠΟ του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Οι συμβασιούχοι θα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12/10 στο ΥΠΠΟ και 48ωρη απεργία στις 13-14/10 και συγκέντρωση στο υπουργείο. Στις 14/10 θα απεργήσουν και οι μόνιμοι.

  • Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών «διαμαρτύρεται έντονα για τον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει το θέμα των συμβασιούχων του. Συμπαρίσταται στον αγώνα για τη δικαίωσή τους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ