Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζεται η πολιτική απαξίωσης της επιχείρησης

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην επιχείρηση

Η πολιτική απαξίωσης της μεγαλύτερης και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης σιδηρονικελίου στη χώρα μας και μιας από τις μεγαλύτερες και με δικά της κοιτάσματα στην Ευρώπη, της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει να την παραδώσει ως «φιλέτο» και έναντι «πινακίου φακής» στις πολυεθνικές (KRUPP, TYSSEN, κ.ά.) που καραδοκούν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των εκτιμήσεων από την πρόσφατη συζήτηση, με αυτό το θέμα, που έγινε στη Γραμματεία ΛΑΡΚΟ του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας, που μοιράστηκε στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, επισημαίνεται το 7μηνο απραξίας και μη επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση και από τη «νέα» κυβερνητική εξουσία. «Δυστυχώς, όλοι μας διαπιστώνουμε ότι απ' το κακό πάμε στο χειρότερο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι δε γίνονται προσλήψεις, μειώνεται το μόνιμο προσωπικό, εντείνονται οι προσπάθειες για δουλεμπορικές εργασιακές σχέσεις, χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας, επιβαρύνεται συνεχώς το περιβάλλον.

Οσον αφορά στην επιχείρηση, απαξιώνεται το λιγνιτωρυχείο Σερβίων Κοζάνης, ώστε να γίνεται προμήθεια λιγνίτη από ιδιώτες. Υπολειτουργούν τα μηχανήματα των μεταλλείων για να διευκολύνεται η είσοδος των εργολάβων, που τοποθετήθηκαν και στο ΔΣ της εταιρίας! Ενώ εγκαταλείπεται η εξόρυξη των υπογείων και γίνονται «επενδύσεις» χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Για το εργοστάσιο, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «έχει μπει σε αυτόματο πιλότο, εγκαταλείπονται οι εγκαταστάσεις του χωρίς έλεγχο και συντήρηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την ασφάλειά του και την ασφάλεια των εργαζομένων». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στις 29/9/04 γκρεμίστηκε η καμινάδα στο Η/Κ Νο2, από τύχη και μόνο χωρίς θύματα εργαζόμενους. Επίσης, κινδύνεψε να σταματήσει και η λειτουργία του εργοστασίου για μεγάλο διάστημα (αν κόβονταν τα καλώδια και είχε σπάσει ο καλωδιόδρομος).

Στη συνέχεια, η Γραμματεία ΛΑΡΚΟ του ΠΑΜΕ, προβάλλοντας την πρότασή της για δημόσια 100% και με καθετοποίηση της παραγωγής, ΛΑΡΚΟ, πληροφορεί τους εργαζόμενους ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης αρνείται να συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων και καταγγέλλει, εκτός των άλλων, τη διορισμένη διοίκηση της εταιρίας και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, που ζητάνε απ' τους εργαζόμενους υπομονή! «Φαίνεται ότι ο καπετάνιος άλλαξε, το καράβι, όμως, ακολουθεί την ίδια ρότα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ και καμία εμπιστοσύνη στην «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που φόρτωσαν με προβλήματα τους εργαζόμενους και τη ΛΑΡΚΟ. Καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ξεσηκωμό για την απαίτηση λύσεων σε όφελος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ