Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αγώνες της γυναίκας και η ταξική εκμετάλλευση

«...Επανάσταση δε γίνεται χωρίς τις γυναίκες...» Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν

Καλές είναι οι ποιητικές αναφορές για τη γυναίκα, ως «το άλλο μισό του φεγγαριού», αλλά αυτή είναι που βρίσκεται στην πρώτη σειρά των εργαζομένων, των ανέργων και των αδύναμων που δέχονται την επίθεση του καπιταλισμού σε όλα τα επίπεδα. Και καταφύγαμε σ' ένα χαρακτηριστικό «τσιτάτο» του Λένιν, που σηματοδοτεί την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην πορεία των αγώνων για «ν' αλλάξουμε τον κόσμο».

Ο Λένιν, όπως και ο Μαρξ και ο Ενγκελς είχαν αφιερώσει λεπτομερείς μελέτες και έρευνες, είχαν στηριχτεί σε συγκεκριμένα στοιχεία της εποχής τους, για να δείξουν τη φρικαλέα εκμετάλλευση της γυναίκας και την ανάγκη απαλλαγής της από την πολλαπλή καταπίεση. Αυτονόητη η ανάγκη ισότιμης ανάδειξης των γυναικών στους κοινωνικούς αγώνες, όπου η θέση αυτή δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται.

Το τεράστιο αυτό ζήτημα έρχεται στην επικαιρότητα, γιατί σήμερα η θέση της γυναίκας επιδεινώνεται σοβαρά στη φάση της ιμπεριαλιστικής αγριότητας και της εκμετάλλευσης.

Δυναμικό στοιχείο, οι γυναίκες αγωνίστριες και όχι γραφικές σουφραζέτες και διακοσμητικά στοιχεία του κοιτώνα, αναδεικνύονται στις προφυλακές της κοινωνικής πάλης.

Στα 86 χρόνια της ιστορικής πορείας του το ΚΚΕ υπερασπίστηκε σταθερά αυτές τις θέσεις, που βρήκαν δυναμική επιβεβαίωση κατά τα χρόνια της Εθνικής μας Αντίστασης.

Σήμερα στις Θέσεις μας για το 17ο Συνέδριο αναφέρονται, ενδεικτικά τα εξής:

«Αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής δουλιάς, σε όλη την κλίμακα των οργάνων μέχρι τις ΚΟΒ αποτελεί η ειδική δουλιά στις γυναίκες (...) Η δράση μας πρέπει να συνδέεται αναπόσπαστα με το σύνολο των όρων ζωής της λαϊκής οικογένειας. Να αγκαλιάζουν τα ζητήματα υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος, πολιτισμού και αθλητισμού, ζητήματα νεολαίας, ισοτιμίας των γυναικών...».


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ