Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (17ο)
Λίγες σκέψεις για την ισχυροποίηση του Κόμματος

Συμφωνώ με την κατεύθυνση των ΘΕΣΕΩΝ για το περιεχόμενο του 17ου Συνεδρίου, που είναι η ισχυροποίηση του κόμματος, με τελικό στόχο τη λαϊκή συμμαχία και το σοσιαλισμό και θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες σκέψεις, πιστεύοντας ότι θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση αυτή, ορμώμενος από την εμπειρία της ζωής και δράσης της Κομματικής Οργάνωσης της Λήμνου.

Αν λάβουμε υπόψη «τη μεγάλη πολιτική - εκλογική αναμέτρηση ως παράγοντα που συμβάλλει ποσοτικά και ποιοτικά, για να απεγκλωβίζονται συνειδήσεις από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, γεγονός που θα εκφραστεί ως βαθμός πολιτικής ωριμότητας με την ψήφο στο κόμμα», («Η ΚΟΒ και η σημασία της για το κόμμα», Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» της 17/10), τότε η πολιτική ισχυροποίηση της κομματικής οργάνωσης της Λήμνου θα πρέπει να είναι δεδομένη αφού από τις εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές - ευρωεκλογές) του 1993 μέχρι σήμερα, υπάρχει σταθερή άνοδος του κόμματος, με εξαίρεση τις πρόσφατες βουλευτικές (πτώση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα), που όμως συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά στις ευρωεκλογές (ακόμη και σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1999).

Ομως, η εικόνα αυτή δε συνάδει με την «καθημερινή δράση» (στο ίδιο κείμενο του Κυριακάτικου «Ριζοσπάστη») της κομματικής οργάνωσης συνολικά και των ΚΟΒ ειδικότερα, που είναι πολύ αδύνατη, κυρίως στον οργανωτικό τομέα και τον τομέα της ιδεολογικοπολιτικής ισχυροποίησης των κομματικών μελών, ορισμένα από τα οποία αδρανοποιήθηκαν ή και αποχώρησαν ουσιαστικά από τις ΚΟΒ που ανήκαν, μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Αυτή η αντίθεση μπορεί να είναι άξια απορίας και διερεύνησης ή και ανησυχητικό σημάδι για τη μελλοντική πορεία του κόμματος στο χώρο της Λήμνου. (Δεν ξέρω αν αυτό το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες κομματικές οργανώσεις πανελλαδικά).

Βέβαια, η παρέμβαση και η δράση του κόμματος στους μαζικούς φορείς και η δράση του σε καμπανιακού χαρακτήρα εξορμήσεις που γίνονται στα πλαίσια πανελλαδικών εξορμήσεων του κόμματος, είναι σημαντική και αντανακλά τον προσανατολισμό των στελεχών στο ενδιάμεσο καθοδηγητικό όργανο (Αχτιδική Επιτροπή), που στο μεγαλύτερο μέρος τους δρουν και ανταποκρίνονται περισσότερο στα καθήκοντά τους που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, που είναι πολλά και σημαντικά και έτσι πρέπει να είναι. (ΘΕΣΕΙΣ, σελ. 54).

Ομως, εδώ μπαίνει το πρόβλημα της κατανομής των ευθυνών και της διευθέτησης του χρόνου που θα πρέπει να κάνει ένα στέλεχος, ώστε να συμβάλλει σε όλα τα καθήκοντα που μπαίνουν, είτε οργανωτικά (κριτήρια στελεχών ΘΕΣΕΙΣ, σελ. 57), είτε αυτά που αφορούν τη δράση των κομμουνιστών στους μαζικούς φορείς.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος που είναι χρεωμένος σε μια σειρά μαζικούς φορείς (και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθει σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους και να συσπειρώσει στο ΠΑΜΕ ή να κάνει και στρατολογίες), να είναι και χρεωμένος με την καθοδήγηση κάποιας ή κάποιων ΚΟΒ ή να έχει και άλλες ευθύνες ταυτόχρονα (κοινοβουλευτική δράση, δημοσιογραφική δράση, δράση στην ΤΑ). Αυτό οδηγεί στην κούραση, στα λάθη ή και στην παραίτηση. Βέβαια, συμφωνώ με τη θέση ότι ένα στέλεχος πρέπει να έχει την ικανότητα να συνδυάζει την οργανωτική με την ιδεολογική και μαζική δράση, αλλά αυτή η γενική θέση νομίζω θα πρέπει να εξειδικεύεται περισσότερο και να έχει κάποια όρια. Μπορεί ένα στέλεχος που είναι χρεωμένο με την οργανωτική δουλιά να συμμετέχει στο σωματείο του και να έχει ανάλογη δράση, χωρίς όμως να φτάσει να είναι συνδικαλιστικό στέλεχος. Και ανάλογα, ένα συνδικαλιστικό στέλεχος θα συμμετέχει ως κομματικό μέλος στην ΚΟΒ του χώρου του, θα μεταφέρει την πείρα του από τη δράση του στο συνδικάτο, όχι όμως να είναι και στέλεχος χρεωμένο με οργανωτική δουλιά.

Τελικά, μια καλύτερη διευθέτηση στην κατανομή των χρεώσεων και των ευθυνών των κομματικών στελεχών, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σ' αυτά που τους χρεώνουν (και να μην αισθάνονται ενοχές του στιλ «είμαστε καταχρεωμένοι τόσα χιλιάδες ευρώ στην ΚΕ λόγω της λειψής οικονομικής δουλιάς» ή «είμαστε η τελευταία κομματική οργάνωση πανελλαδικά»), πιστεύω ότι θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων που θέτουν για το κόμμα οι ΘΕΣΕΙΣ. Και φυσικά αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την ανεβασμένη ιδεολογικοπολιτική στάθμη των στελεχών, στην οποία πρέπει να δοθεί βαρύτητα, όπως σωστά αναφέρεται και στις ΘΕΣΕΙΣ (σελ. 59).

Μαδυτινός Κώστας

Λήμνος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ