Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ταμπαρέ Βάσκες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας σήμανε η νίκη του υποψηφίου του «Frente Amplio» Ταμπαρέ Βάσκες, πρώην δημάρχου του Μοντεβίδεο. Αλλαγή σκυτάλης πραγματικά... καθώς μετά τη σύσταση της Ουρουγουάης ως κράτους το 1830, ακόμη και με την παρένθεση της στρατιωτικής χούντας (1973-1984), οι δυνάμεις που νέμονταν την εξουσία εναλλάσσονταν μόνο ανάμεσα σε δύο κόμματα, το Κολοράντο και το Εθνικό Κόμμα.

Μία νίκη που σημαίνει περισσότερο μια αλλαγή έμφασης, παρά μία ριζοσπαστική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι στο «Frente Amplio» συμμετέχουν πρώην ηγετικά στελέχη των Τουπαμάρος, τα συνδικάτα και το ΚΚ Ουρουγουάης. Εξάλλου, ο Βάσκες έχει υποσχεθεί μετριοπαθή πολιτική, στήριξη των φτωχών και περισσότερο κοινωνική πολιτική. Εχει κριτική και όχι αντίθετη θέση έναντι των ΗΠΑ και την πολιτική του ΔΝΤ.

Εντούτοις, σε περιφερειακό επίπεδο επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής υποηπείρου, αφού και ο ίδιος υπόσχεται στενή και συντονισμένη πορεία με τις υπόλοιπες χώρες και απαγκίστρωση από τη μέγκενη των ΗΠΑ και αποκατάσταση εάν όχι σύσφιξη των σχέσεων με την Κούβα. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί εκ μέρους του Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και Προέδρου της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, καθώς ανέμεναν με αδημονία τη νίκη του, προκειμένου να «ισχυροποιήσουν» το νότιο «προοδευτικό κώνο» της Νοτίου Αμερικής και την εμπορική της ζώνη, τον Mercosur.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ