Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να αναπτύξουμε την πολιτική δράση μας

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τις Θέσεις της ΚΕ

Το δυναμικό μπλοκ της Κομματικής Οργάνωσης Αν. Μακεδονίας - Θράκης, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ της 9ης του Οκτώβρη στην Αθήνα
Το δυναμικό μπλοκ της Κομματικής Οργάνωσης Αν. Μακεδονίας - Θράκης, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ της 9ης του Οκτώβρη στην Αθήνα
Η ΚΟ Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ όχι μόνον έχει τη δυνατότητα, αλλά και είναι αποφασισμένη να σταθεροποιήσει τα θετικά βήματα που κατέκτησε, το προηγούμενο διάστημα, στην πολιτική της δράση στην περιοχή. Με αυτοπεποίθηση μπορεί να ξεδιπλώσει και να αναπτύξει τη δράση της για την κατάκτηση νέων πολιτικών στόχων που βάζουν οι Θέσεις για το 17ο Συνέδριο. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα μέσα από τη συζήτηση - κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δουλιάς που προηγήθηκε στο φόντο των απαιτήσεων, ενόψει του 17ου Συνεδρίου για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία και το σοσιαλισμό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε παρουσιάζοντας την εισήγηση στην Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης, η Γραμματέας της Οργάνωσης Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρά τις αδυναμίες της η Οργάνωση βγαίνει πιο ώριμη πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά, ενώ σημειώνει θετικά βήματα στην πολιτική παρουσία και δράση με βάση τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

Κι αυτή η πολιτική παρουσία και δράση, όπως απολογιστικά εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Οργάνωσης, που ομόφωνα ενέκρινε τις θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, αντανακλά συγκεκριμένα: Στην αύξηση της πολιτικής επιρροής και του κύρους του Κόμματος, με τη δράση των ΚΟ στην περιοχή, χωρίς ωστόσο, η δράση αυτή να ξεφεύγει από τον καμπανιακό χαρακτήρα και να έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, κάτι που τίθεται σαν στόχος για την παραπέρα δουλιά της Οργάνωσης. Επίσης, στην προσπάθεια ενασχόλησης με τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και την προβολή της συνολικής μας πρότασης για το ΑΑΔΜ και τη δουλιά για την προώθηση των συσπειρώσεων που, πάντως, εκτιμάται, είναι ακόμα περιορισμένο το εύρος τους. Ενώ οι συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ και σ' ένα βαθμό και της ΠΑΣΥ κερδίζουν έδαφος σε όλους τους νομούς. Και, βεβαίως η Οργάνωση κατακτά σταθερούς δεσμούς με τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος.

Το ζήτημα που αναδείχνεται, τόσο σχετικά με τη δουλιά μας στο μαζικό λαϊκό κίνημα, στην εργατική τάξη, στους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες και άλλα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία, είναι το πόσο έχει κατανοηθεί και αφομοιωθεί η στρατηγική και το Πρόγραμμα του Κόμματος, πως πρέπει ενιαία, να προωθείται η πολιτική μας με τη γενίκευση της πείρας όλης της Οργάνωσης. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δεν έχει η Οργάνωση συνολικά καταφέρει να διαποτίσει η στρατηγική μας την καθημερινή δουλιά, δεν έχουμε καταφέρει η τακτική μας να υπηρετεί τη στρατηγική του Κόμματος.

Τέλος, και στο φόντο των απαιτήσεων για τη δουλιά του Κόμματος στη νεολαία και την ανάπτυξη της ΚΝΕ, η Οργάνωση κάνει σημαντικά βήματα. Ομως, όπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, η οργάνωση πρέπει σταθερά και με επιμονή να δουλέψει για την αφομοίωση της στρατηγικής και του Προγράμματος του Κόμματος με ιδιαίτερη φροντίδα για την ιδεολογική ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, της ΚΝΕ και γενικότερα.

Κρίκος για την ισχυροποίηση

Επικεντρώνοντας σε όλα αυτά τα ζητήματα και στο πώς θα ξεπεραστούν αδυναμίες για την ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Κόμματος, τα μέλη της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης στάθηκαν στη λειτουργία και δράση των Κομματικών Οργανώσεων και τα προβλήματα που αναδεικνύονται στη δουλιά τους. Για το δυνάμωμά τους με τον έλεγχο, τον προγραμματισμό, την αφομοίωση της πολιτικής μας, την εξειδίκευση με βάση τις αποφάσεις. Κι εδώ αναδείχνονται σαν σημαντικός κρίκος τα καθοδηγητικά όργανα και ιδιαίτερα η ΕΠ, τα Νομαρχιακά Γραφεία και οι Νομαρχιακές Επιτροπές. Η συμβολή των στελεχών και στην οικοδόμηση και λειτουργία των ΚΟΒ, ώστε να δρουν πολιτικά, με σχέδιο και πρωτοβουλία για τα λαϊκά προβλήματα στο χώρο τους. Με την πολιτική μας πρόταση συνολικά, χωρίς μονομέρειες και αποσπασματικά.

Αλλα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δουλιά των στελεχών και των κομμουνιστών, επισημάνθηκε, είναι η ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλιάς (για την αφομοίωση της πολιτικής και των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο, για τις συσπειρώσεις και το Μέτωπο κλπ). Η επιμονή στους στόχους ώστε η θεωρία να συμβαδίζει με την πράξη, για την εκλαϊκευση της πολιτικής μας πρότασης και το μπόλιασμα της κοσμοθεωρίας μας με την καθημερινή πολιτική δράση κλπ.

Στην πορεία προς το 17ο Συνέδριο και με στόχο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, όπως τονίστηκε, η Οργάνωση πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσει: Για την οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος με στρατολογίες από την εργατική τάξη και τη νεολαία ιδιαίτερα, την οικοδόμηση σε χώρους - κλάδους δουλιάς, στους ΕΒΕ και στην ύπαιθρο. Με ανάδειξη και ανάπτυξη καθοδηγητικών στελεχών με βάση τα κριτήρια και τις ανάγκες μας, με συστηματική δουλιά. Με τη σταθεροποίηση της προσπάθειας και δράσης της Οργάνωσης, με συνέπεια και συνέχεια για την προώθηση των αγωνιστικών συσπειρώσεων, του Μετώπου. Με τη δουλιά για ανάπτυξη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για κοινή δράση ΠΑΜΕ -ΠΑΣΥ, αλλά και με το κίνημα των ΕΒΕ κλπ.

Τα προβλήματα μεγάλα οι απαιτήσεις ανάλογες

Παίρνοντας το λόγο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, μίλησε για τους απαιτητικούς στόχους που βάζει η ΚΕ στο 17ο Συνέδριο και σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: Την αναγκαιότητα να βαθύνουμε στην επεξεργασία της πολιτικής μας πάνω στα ζητήματα που βάζουν οι Θέσεις και να συνεχίσουμε τον προβληματισμό που να αγκαλιάσει όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής και την ΚΝΕ. Να αξιοποιήσουμε και να γενικεύσουμε με την πείρα των μελών και όλης της Οργάνωσης στο διάστημα που εξετάζουμε.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι απαιτήσεις πρέπει να είναι ανάλογες, θα τονίσει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, το μέλος του ΠΓ, για να προσθέσει σχετικά: Για την αντιμετώπισή τους και για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες που επισημαίνονται είναι ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων και πρώτα της ΚΕ να δράσουμε αποφασιστικά. Κι εδώ πρέπει να δούμε συγκεκριμένα τι κάναμε, πώς βοηθήσαμε την Οργάνωση, τα μέλη και στελέχη μας, πώς δρούμε στο μαζικό κίνημα, πώς δουλεύουμε να αναπτύσσεται η πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης, να μπολιάζεται με το Πρόγραμμα του Κόμματος.

Βεβαίως, έχουμε επίγνωση των δυσκολιών της αντικειμενικής πραγματικότητας, των αρνητικών συσχετισμών δύναμης κλπ. Αλλά δε σταματάμε εδώ, ούτε μοιρολογάμε. Παίρνοντας υπ' όψη αυτήν την πραγματικότητα, ο ρόλος μας είναι πώς τελικά θα την ανατρέψουμε και θα προχωρήσουμε. Ετσι κεντράρουμε εκεί που πονάμε. Και πονάμε στην ανάπτυξη της πολιτικής δράσης του Κόμματος, συνολικά. Βαθαίνοντας και αφομοιώνοντας τη στρατηγική μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε σωστά να την εξειδικεύουμε και να την προσαρμόζουμε κατά χώρο, πηγαίνοντας από τη στρατηγική στο πρόβλημα και βάζοντας στόχους συσπείρωσης και πάλης που να ανοίγουν τα μυαλά των ανθρώπων σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, για την οικοδόμηση του Μετώπου, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, το σοσιαλισμό.

Στην παραπάνω λογική ανοίγουμε τη συζήτηση και το ιδεολογικό μέτωπο. Δες τε, για παράδειγμα, την πρόσφατη ανακοίνωση του Κόμματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, πώς θέτει το ζήτημα. Βάζει το θέμα της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος, να μην αποτελεί ο τομέας της ενέργειας αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά να είναι λαϊκή περιουσία, να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ταυτόχρονα, βάζει αιτήματα πάλης για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων συγκεκριμένα.

Να ανοίξουμε τα θέματα και τη συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ. Για το τι δυσκολίες συναντάμε στη δημιουργία συσπειρώσεων, του Μετώπου. Πολλά παραδείγματα έχουμε. Πώς ο αυτοαπασχολούμενος φιλοκομματικός, με 4 άτομα προσωπικό π.χ. που τους κρατά ανασφάλιστους ή δεν τηρεί στοιχειώδη ζητήματα, θα μπορέσει να τους πείσει να παλέψουν από κοινού; Είναι αυτό δυνατόν; Ποιο πρέπει να είναι το κοινό στοιχείο που τους συνδέει, αφού και ο ίδιος δε συμπεριφέρεται έτσι από «κακία», αλλά γιατί δε βγαίνει οικονομικά, όπως ισχυρίζεται. Ή πώς θα συσπειρώσουμε τις γυναίκες που είναι μεγάλη δύναμη στον αγώνα μας, όταν υπάρχουν αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της και ανάμεσα στις γραμμές μας ή χωρίς κατανόηση του ιδιαίτερου ρόλου που καλείται να παίξει αλλά και των ειδικών προβλημάτων της; Πώς θα πείσει ο καθηγητής του σχολείου τον εργάτη γονιό να κατεβούν μαζί στην κινητοποίηση για τη μόρφωση των παιδιών, όταν ο διορισμένος καθηγητής έχει κάνει κύριο επάγγελμα τα «ιδιαίτερα» μαθήματα και βλέπει το γονιό περισσότερο σαν πελάτη για «άρμεγμα», αντί να κινητοποιηθεί για το περιεχόμενο της παρεχόμενης μόρφωσης κλπ;

Χρειάζεται συγκεκριμένα να εκτιμήσουμε τι εννοούμε βοήθεια στην ΚΝΕ. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους ΚΝίτες σαν αριθμούς, όπως τόνισε κι ένας σύντροφος στην ομιλία του. Οι εκατοντάδες στρατολογίες που αναφέρθηκαν ότι έγιναν στην περιοχή, είναι πολύ θετικό γεγονός. Ομως αν μείνουμε στο αριθμητικό στοιχείο, χωρίς να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας, ιδεολογικής πολιτικής δουλιάς, δουλιάς με την πλούσια ιστορική εμπειρία του Κόμματός μας, κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, είναι πολύ πιθανό τελικά να κάνουμε «μια τρύπα στο νερό».

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά υπογράμμισε την ανάγκη, η Οργάνωση να έχει στην προσοχή της ιδιαίτερα τα ζητήματα της κοινωνικής σύνθεσης, της σύνθεσης των οργάνων και τις στρατολογίες, της καλής διάταξης και αναδιάταξης των δυνάμεων, οικοδόμησης συνολικά του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ