Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Μια πλευρά της ιδεολογικής διαπάλης σήμερα

Στο προηγούμενο άρθρο, αναφερθήκαμε στο γιατί και πώς ο σοσιαλισμός, αντικειμενικά, προβάλλει τώρα και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον ως ιστορική αναγκαιότητα, ως η κοινωνία που μπορεί και πρέπει να αντικαταστήσει τον καπιταλισμό, αφού οι υλικοί όροι για την πραγματοποίησή του είναι υπερώριμοι, σύμφωνα με την επιστημονική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού.

Επομένως και η πολιτική δράση του Κόμματος πρέπει να τον φέρνει στο προσκήνιο, να κάνει τον αγώνα για το σοσιαλισμό υπόθεση της εργατικής τάξης. Καθοριστικός εδώ είναι ο ρόλος του ΚΚΕ και, επομένως, η πολιτική του δράση πρέπει να κατευθύνεται ολοκληρωμένα σ' αυτόν το σκοπό. Για να αλλάζουν οι συνειδήσεις των εργατών, των απλών ανθρώπων του μόχθου. Σ' αυτό το καθήκον, έχει να αντιμετωπίσει, ανάμεσα στ' άλλα, και διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες, που συνοδεύουν τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού.

«Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού αποβλέπει, από τη μια μεριά να αντιμετωπίσει τη δυσκολία που έχει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα να αναπαράγει το κοινωνικό κεφάλαιο με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια σχετική ευκολία που είχε πριν, και, από την άλλη, να παρεμποδίσει έγκαιρα κάθε αμφισβήτηση του συστήματος σε μια χώρα, σε έναν κύκλο χωρών. Να παρεμποδίσει την πορεία χειραφέτησης των λαών, προς όφελος του σοσιαλισμού.

Γύρω από αυτήν την αντίθεση αναπτύσσεται και σήμερα η ιδεολογική πάλη» (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο).

Η δυσκολία αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου οφείλεται στη μεγάλη όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και στην ατομική - καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Και υπάρχει τεράστια δυσκολία, αφού οι δυνατότητες της παραγωγής είναι τεράστιες, αλλά η πραγματοποίησή της εμποδίζεται από τα στενά όρια της καπιταλιστικής αγοράς, δηλαδή από το γεγονός ότι η καπιταλιστική κοινωνία, πιο σωστά οι λαϊκές δυνάμεις στερούνται τη δυνατότητα να αγοράζουν εμπορεύματα, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, σχετικά με τον παραγόμενο πλούτο των λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι, η κοινωνία δεν μπορεί να καταναλώσει την παραγωγή και αυτό εκφράζεται είτε με αδιάθετα εμπορεύματα (υπερπαραγωγή), είτε με δυσκολία επένδυσης αδιάθετων κεφαλαίων, αφού δεν μπορούν να φέρουν κέρδη (υπερσυσσώρευση). Αυτή είναι εσωτερική και αξεπέραστη αντίφαση του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Γι' αυτό και ο δείκτης μέτρησης της προόδου από χρόνο σε χρόνο της καπιταλιστικής οικονομίας (ΑΕΠ), σε μια πορεία βάθους χρόνου, φαίνεται να αυξάνεται με χαμηλούς ρυθμούς ή και να παραμένει στάσιμος. Για παράδειγμα, αύξηση του ΑΕΠ σε μια καπιταλιστική οικονομία της τάξης του 0,8% ή και του 1,8% δεν είναι αύξηση. Στη δεκαετία του '60, υπήρχαν ρυθμοί αύξησης έως και 10%.

Επίσης, η τάση του ποσοστού κέρδους να πέφτει δημιουργεί δυσκολίες στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Ο καπιταλισμός, μπροστά σ' αυτές τις δυσκολίες, επιβάλλει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων), προκειμένου να διευκολύνει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και την αύξηση των διαστάσεών του, σε συνδυασμό μ' αυτές που κάνουν φτηνή την εργατική δύναμη, (ελαστικός εργάσιμος χρόνος, ανατροπή των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις τομέων «κοινωνικών υπηρεσιών»), προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι αναδιαρθρώσεις επιβάλλονται και ως εμπόδιο στην τάση του ποσοστού κέρδους να πέφτει, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων σημαίνουν φτηνό σταθερό κεφάλαιο, ενώ το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, η αύξηση, δηλαδή, του βαθμού εκμετάλλευσης, αυξάνει τη μάζα των κερδών.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν και τα όρια του καπιταλισμού, αλλά και τα όρια της αστικής πολιτικής στη λύση λαϊκών προβλημάτων.

Ο καπιταλισμός, επειδή δυσκολεύεται να αναπαράγει το κοινωνικό κεφάλαιο, επιβάλλει τις αναδιαρθρώσεις. Από την άλλη, όμως, η επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων οξύνει τις ταξικές αντιθέσεις, γεγονός που θέτει μπροστά του την αναγκαιότητα χειραγώγησης και υποταγής των λαϊκών μαζών. Που επειδή δεν μπορεί να γίνεται με μορφές ενσωμάτωσης μέσω ικανοποίησης κάποιων αναγκών τους (όπως, π.χ., με το λεγόμενο κοινωνικό κράτος της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης της 10ετίας του '60), εντείνει την καταστολή. Αυτή, λοιπόν, η αντίθεση, από τη μια να δυσκολεύεται η αναπαραγωγή του και να επιβάλλει τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή όρους που ωθούν στην όξυνση των ταξικών αντιθέσεων και, από την άλλη, η επιδίωξη της χειραγώγησης των μαζών που απαιτεί και κάποιες λύσεις σε οξυμένα προβλήματα, γίνεται αντικείμενο ιδεολογικής διαπάλης ανάμεσα στην αστική ιδεολογία μαζί και τον οπορτουνισμό και, από την άλλη, το κομμουνιστικό κίνημα.

Τα ιδεολογήματα της «παγκοσμιοποίησης», της «μετακαπιταλιστικής κοινωνίας» (μεταβιομηχανική κοινωνία, κοινωνία της πληροφορίας κλπ.), τα περί ρύθμισης της αγοράς, που παραπέμπουν όχι σε ταξική πάλη και ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά σε έναν καπιταλισμό «πιο ηθικό και ανθρώπινο», στον οποίο μπορούν, τάχα, να επωφελούνται, ταυτόχρονα, και οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι δυνάμεις της εργασίας, οι θεωρίες περί «του τέλους της εργασίας και της εργατικής τάξης», «κατάργησης της ατομικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας λόγω των νέων τεχνολογιών», της «σύγκρουσης των πολιτισμών», της «σύγκρουσης θρησκειών», αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της ωρίμανσης της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και του αγώνα για την εξουσία. Στην ίδια κατεύθυνση, βρίσκονται και οι θεωρίες περί «τέλους του έθνους κράτους», αλλά και τέλους της πάλης σε εθνικό επίπεδο για την ανατροπή του καπιταλισμού, προβάλλοντας τον αγώνα των διαφόρων φόρουμ, των λεγόμενων νέων κινημάτων, σε αντιπαράθεση με το εργατικό κίνημα, και, μάλιστα, την ανάπτυξή τους μόνο σε διεθνικό επίπεδο ενάντια στους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς και όχι ενάντια στην εξουσία σε κάθε κράτος. Υπονομεύοντας έτσι τον αγώνα για το σοσιαλισμό.


Σ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος η ανατροπή (2013-01-08 00:00:00.0)
Αλλη μια φορά για τη χρεοκοπία (2011-09-22 00:00:00.0)
Η κρίση και η αναδιάρθρωση (2011-04-23 00:00:00.0)
Γιατί ο Στρος Καν μίλησε για υποτίμηση (2010-12-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-12-07 00:00:00.0)
Ρύθμιση του καπιταλισμού ή ανατροπή του; (2004-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ