Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Αγρια χαράτσια για θεραπείες

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν περισσότερα από 800 ευρώ για τις συσκευές αποσιδήρωσης

Αγρια χαράτσια που φτάνουν και τα 800 ευρώ για τις απαραίτητες θεραπείες των ανθρώπων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμικοί) προβλέπονται στο νέο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), που ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας (ΠΟΣΜΑ), με τον νέο κανονισμό ισχύει πλέον καταβολή συμμετοχής απ' τους ασφαλισμένους σε ποσοστό 25% επί των δαπανών στα αναλώσιμα αποσιδήρωσης (η συμμετοχή υπολογίζεται σε περίπου 100 ευρώ μηνιαίως) και στα νοσήλια εξωτερικού. Επιπλέον, για την αγορά συσκευής αποσιδήρωσης το ποσό που αναγνωρίζεται και επιστρέφεται στο δικαιούχο δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, αλλά σε δεδομένα της τιμής αγοράς του 1983. Ενώ οι συσκευές, στην ελεύθερη αγορά, κοστίζουν κοντά στα 1.000 ευρώ, ο ΟΠΑΔ καλύπτει περίπου 150 ευρώ και ο πάσχων πληρώνει 850 απ' την τσέπη του.

Και η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για το παραπέρα πετσόκομμα, των όποιων παροχών υπήρχαν για τα Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και τους χρόνια πάσχοντες. Η ρύθμιση που ίσχυε μέχρι σήμερα στον ΟΠΑΔ και στα άλλα ταμεία ασφάλισης για τους άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους θαλασσαιμικούς, ήταν η μη καταβολή συμμετοχής στις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. «Με την απόφαση αυτή - τονίζει η ΠΟΣΜΑ - καταργείται μια παροχή προς τους ασθενείς με θαλασσαιμία που είναι επιβεβλημένη για την εφαρμογή της απαραίτητης και καθημερινής εφ' όρου ζωής θεραπευτικής αγωγής στο σπίτι». Η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι, με δεδομένο πως οι θαλασσαιμικοί ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες που πλήττονται απ' την ανεργία, πολλοί ασθενείς με βάση το ποσοστό συμμετοχής στα αναλώσιμα κινδυνεύουν να παραμελήσουν τη θεραπευτική τους αγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Και διεκδικεί το δικαίωμα των θαλασσαιμικών στη δωρεάν παροχή της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Η ρύθμιση αυτή, πέραν των άλλων, αποκαλύπτει ανάγλυφα την υποκρισία της διοίκησης του ΟΠΑΔ και της κυβέρνησης, που υπόσχονταν βελτιώσεις στον κανονισμό του ΟΠΑΔ υπέρ των ασφαλισμένων. Οπως για παράδειγμα στη διάταξη που περιορίζει τις παροχές στα ΑμεΑ μέχρι την ηλικία των 18 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ