Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Εξωραΐζει την πραγματικότητα ο «κοινωνικός προϋπολογισμός»

Αρνητική ψήφο στον λεγόμενο «κοινωνικό προϋπολογισμό» έδωσε χτες το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ ο βουλευτής του Τάκης Τσιόγκας έκανε λόγο για προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι με τον κοινωνικό προϋπολογισμό «κάνατε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσετε την πολύ άσχημη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στους τομείς που ανέφερα παραπάνω. Αυτή η άσχημη κατάσταση αγκαλιάζει πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία δύσκολα τα φέρνουν βόλτα ή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Καταφεύγουν σε δανεισμό ο οποίος το 2004 πήρε τεράστιες διαστάσεις και τώρα είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι θα κάνουν Χριστούγεννα με δανεικά. Αναγκάζονται να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, ακόμα και για να ξεπληρώσουν προηγούμενα δάνεια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους συνταξιούχους, λέγοντας πως σύμφωνα «με τα επίσημα στοιχεία το 34% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 400 ευρώ το μήνα, ενώ το 9% παίρνει από 500 έως 600 ευρώ και βεβαίως το 31% παίρνει σύνταξη από 400 έως 500 ευρώ το μήνα. Σύνολο το 84% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ το μήνα». Παράλληλα για τους άνεργους επισήμανε ότι «ταμείο ανεργίας, επίδομα ανεργίας, παίρνει μόνο ένας στους πέντε, μόνο το 20% των ανέργων» αναφερόμενος σε επιδόματα 329 ευρώ το μήνα!

Επικριτικός ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα πλεονάσματα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ, στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Οπως χαρακτηριστικά είπε «αν μειώσετε και άλλο και ακόμα περισσότερο τις συντάξεις, θα έχετε περισσότερο πλεόνασμα στο ΙΚΑ. Αν τα πληρώνουν όλα οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είτε πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, είτε πληρώνοντας τα φάρμακα, ασφαλώς και θα έχετε περισσότερο πλεόνασμα». «Σας ρωτάμε», πρόσθεσε, «θεωρείτε ικανοποιητικό το γεγονός ότι το 84% των συνταξιούχων παίρνει κάτω από εξακόσια ευρώ σύνταξη το μήνα; Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι μόνο ένας στους τέσσερις παίρνει επίδομα ανεργίας; Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι μόνο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους από τους ξένους που εργάζονται στη χώρα μας, είναι ασφαλισμένος, ενώ ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι ανασφάλιστος;».

Αναφερόμενος μάλιστα συνολικά στη λεγόμενη κοινωνική πολιτική, ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, να αναπτύξουν αγώνες για να εμποδίσουν αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει και ψηφίζει η κυβέρνηση. Και βεβαίως, καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, να διεκδικήσουν ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τις λαϊκές οικογένειες με κρατικές επενδύσεις».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «όπως απέδειξε η απαραίτητη και αντικειμενική απογραφή των πραγματικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν μέχρι το Μάρτιο του 2004, με συστηματικό τρόπο αλλοίωναν δημοσιονομικά μεγέθη και λαθροχειρούσαν στα μεγέθη που καταγράφονται στον Εθνικό Προϋπολογισμό». Επίσης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αναδιατάξουμε τις οικονομικές προτεραιότητες και να κάνουμε μια πολιτική που θα περιστέλλει τις δαπάνες ενός σπάταλου κράτους με γραφειοκρατία και διαδικασίες που δεν υπηρετούν τον πολίτη και θα δίνει προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ