Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στόλος» ιδιωτικών ασθενοφόρων

Η μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ οδήγησε σε μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της προνοσοκομειακής και μετανοσοκομειακής φροντίδας όπου οι άρρωστοι πληρώνουν 50-100 ευρώ για μεταφορές από νοσοκομεία εντός του Λεκανοπεδίου και πάνω από 500 ευρώ για μεταφορές στην επαρχία

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει κάρτες σαν κι αυτή
Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει κάρτες σαν κι αυτή
Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζήτησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ απ' τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη για να σταματήσει η δραστηριότητα ιδιωτικών ασθενοφόρων που, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, επιβάλλουν στους ασθενείς άγρια χαράτσια. Ο Σύλλογος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στη συνάντησή του με τον Ν. Κακλαμάνη (5.2.2005) παρέδωσε υπόμνημα με το οποίο ζητά την «κατάργηση των παράνομων ασθενοφόρων και την αμφιβόλου προελεύσεως άδειά τους».

Η μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε πανελλαδική κλίμακα - αλλά και η υπολειτουργία του εκεί όπου έχει μονάδες - επέτρεψε σε ορισμένους επιχειρηματίες να αναπτύξουν ένα στόλο ιδιωτικών ασθενοφόρων που προσφέρει υπηρεσίες σε 24ωρη βάση. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν ασθενοφόρα για τη μεταφορά των δικών τους ασθενών.

Την άδεια στις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα τις δίνει το ΕΚΑΒ και έτσι οι επιχειρηματίες τυπικά εμφανίζονται εντάξει. Μετά την απόκτηση της άδειας, συνήθως δε γίνονται οι περαιτέρω έλεγχοι για τις προϋποθέσεις και την καταλληλότητα των οχημάτων.

Από εκεί και πέρα οι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τις ανεπάρκειες του ΕΚΑΒ άρχισαν να αναλαμβάνουν και διακομιδές από και προς τα δημόσια νοσοκομεία εντός και εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Μάλιστα γέμισαν και τα νοσοκομεία με διαφημιστικά για μεταφορές εντός και εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής. Στα διαφημιστικά αναγράφονται εμπορικές ονομασίες που έχουν τηλέφωνα «άμεσης 24ωρης επικοινωνίας».

Η φθηνότερη μεταφορά από ένα νοσοκομείο της Αθήνας και εντός του Λεκανοπεδίου είναι 50 ευρώ, αλλά συνήθως φτάνει μέχρι και 100 ευρώ. Για την επαρχία τα κόμιστρα κυμαίνονται ανάλογα με την απόσταση. Ετσι για παράδειγμα μια μεταφορά στο Αγρίνιο κοστολογείται κοντά στα 500 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της προνοσοκομειακής και μετανοσοκομειακής φροντίδας, που έπρεπε να είναι αποκλειστική υποχρέωση του ΕΚΑΒ.

Το σωματείο των εργαζομένων ζητά την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με άμεση πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της χώρας. Επίσης ζητά την ανάπτυξη ενιαίου κρατικού πτητικού φορέα, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργήσει διεύθυνση αεροκομιδών του ΕΚΑΒ.

Ακόμα οι εργαζόμενοι ζητούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και μείωση των συντάξιμων χρόνων.

Αναμένεται απάντηση ή συνάντηση του σωματείου με τον υπουργό Υγείας τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ