Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πανελλαδικό απεργιακό προσκλητήριο για τις 17 του Μάρτη

Μέρα πανεργατικής συντονισμένης δράσης ορίζει τη 17η του Μάρτη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Κλιμακώνοντας την πάλη και τις κινητοποιήσεις καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλα τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα στις 17 του Μάρτη να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και να συντονίσουν τη δράση τους.

Το κάλεσμα αυτό στήριξαν αποφασιστικά εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη από τα Σωματεία της Αθήνας που χτες βράδυ πήραν μέρος στη συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ηδη μια σειρά Ομοσπονδιών και συνδικάτων, οι κλωστοϋφαντουργοί, οι οικοδόμοι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, συντονίζονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Μετώπου από σήμερα μέχρι και την Εργατική Πρωτομαγιά και καθορίστηκαν οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι ταξικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα: Για τους μετανάστες, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργαζόμενες γυναίκες, με αφορμή και την 8η του Μάρτη, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ στις 18 του Μάρτη.

«Εχουμε λόγους που απεργούμε», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαυρίκος. Και αφού ανέλυσε ένα ένα τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη υπογράμμισε:


«Ολα αυτά πρέπει να εκφραστούν με συντονισμό στις 17 του Μάρτη όλων των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των Εργοστασιακών Επιτροπών, των Συντονιστικών, με απεργιακή μορφή.

Χρειάζεται η εργατική τάξη να δώσει απάντηση. Χρειάζεται να δώσουμε ένα μήνυμα. Να δώσουμε ένα μήνυμα που θα προβάλλει τα αιτήματά μας και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μέσα από τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας να στείλουμε μήνυμα και για την προοπτική του αγώνα. Οτι δεν τα "διπλώνουμε". Ποιος θα δώσει αυτή την απάντηση; Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ; Το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη.

Να ανασκουμπωθούμε, να πάμε με όλες τις δυνάμεις, με φουλ τις μηχανές για την προετοιμασία της απεργίας. Και έχουμε πολλά ατού.

Αγανακτισμένος είναι ο κόσμος. Θυμωμένος είναι ο εργάτης και η εργάτρια, ο άνεργος και η άνεργη. Είναι μια ευκαιρία να "ανεβάσουμε" τα επιχειρήματα, να βοηθήσουμε τη συνείδηση του εργάτη, το "άει σιχτίρ" να γίνει συμμετοχή στον αγώνα».

Βασικά μέτωπα πάλης

Στη συνέχεια ο ομιλητής χαρακτήρισε τη χτεσινή απεργία των εργαζομένων στον κλάδο των υπηρεσιών και του εμπορίου «σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία πήραν μέρος σημαντικά τμήματα των εργαζομένων με καλύτερα ποσοστά απ' ό,τι προηγούμενες φορές».

Κεντρικό ζήτημα αυτή την περίοδο - είπε ο Γ. Μαυρίκος - αναδεικνύεται το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ερχονται τώρα πάλι να χτυπήσουν τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και να μας σπρώξουνε μια ώρα αρχύτερα προς την ιδιωτική ασφάλιση. Σε αυτό το παιχνίδι σημαντική ευθύνη έχουν οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σε μια σειρά από μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Γι' αυτό ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής. Είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο γραμμές θα συγκρούονται ανελέητα μέχρι τέλους και πιστεύουμε ότι συνολικότερα πρέπει να δούμε αυτή την επίθεση και την έντασή της και να πάρουμε τα μέτρα μας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις μέσα από πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως να υπογράφονται συμβάσεις με εξευτελιστικό περιεχόμενο. `Η, από την άλλη, να αρνούνται οι εργοδότες να υπογράψουν συνολικά σύμβαση.

Στις συνθήκες που ζούμε, τόνισε ο συνδικαλιστής, το να καθορίζονται τα κατώτερα όρια, οι ελάχιστες αμοιβές είναι η στοιχειώδης υποχρέωση που έχουμε σαν συνδικάτα. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια η δική μας για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, για 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη είναι το ελάχιστο που ζητάμε. Φάνηκε ήδη ότι όπου τα βάλαμε έρχεται η ζωή να επιβεβαιώσει ότι αυτή η γραμμή δίνει προοπτική, γίνεται αποδεκτή από τους εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, υπογράμμισε. Αποκαλύπτεται η πολιτική όσων δυνάμεων επιχειρούν να πείσουν ότι είναι και με τους εργαζόμενους και με την ΕΕ. Οι ίδιοι που ψήφισαν το Μάαστριχτ, άρα τη δυνατότητα της επιχείρησης να φύγει από εδώ και να πάει όπου θέλει, έρχονται να διαμαρτυρηθούν στα λόγια γι' αυτή την κατάσταση, όταν οι πολιτικές τους ηγεσίες - και αναφέρομαι στην ηγεσία του ΣΥΝ - έχουν ψηφίσει με τα δύο χέρια αυτές τις επιλογές.

Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» για επιδότηση των θέσεων εργασίας σημαίνει πρακτικά λεφτά στους εργοδότες. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όταν υπάρχουν άνεργοι, πρωτεύον ζήτημα είναι να επιβιώσουν οι άνεργοι. Γι' αυτό λέμε 80% του μεροκάματου και του μισθού να είναι το επίδομα ανεργίας με χρονική διάρκεια μέχρι να βρει δουλιά ο άνεργος.

Πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά, συνέχισε, να ξεσκεπάζουμε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΙΕΛΕ, των άλλων συνδικάτων, που επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εμείς έχουμε τη θέση ότι πρέπει να πάψει στην Παιδεία και στην Υγεία η δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της ιδιωτικής ασύδοτης δράσης.

Είναι χαρακτηριστική η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης μέσα από αξιοποίηση όλων των μεθοδεύσεων για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Σήμερα που μιλάμε η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΣΕ (ΠΟΣ) καλείται στα δικαστήρια από την κυβέρνηση ώστε η απεργία της Ομοσπονδίας για τις 10 του Φλεβάρη να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ