Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η απεργία ήταν μόνο η αρχή!

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια...
Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια...
Ηταν μόνο η αρχή! Αυτό το αγωνιστικό μήνυμα έστειλαν χτες στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες στην Αθήνα, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία σε εμπορικούς δρόμους, η οποία κατέληξε στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Παρά την έντονη εργοδοτική τρομοκρατία που ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, την υπονόμευση της απεργίας από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν αποφασιστικά την απεργία τους. Εδωσαν μια πρώτη δυναμική αγωνιστική απάντηση, μαζί με τους μικρεμπόρους, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους, στην απόφαση της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα θετικά ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ανάβουν το «πράσινο φως» για την ακόμα πιο δυναμική συνέχιση του αγώνα, για:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο
  • Τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα
  • Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων - όχι πάνω από 48 ώρες λειτουργίας
  • 35ωρο-7ωρο-5ήμερο
  • Κατάργηση ωρομισθίου και μερικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλιά
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • 1.200 ευρώ βασικό μισθό - 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.
Τα ρολά έμειναν κατεβασμένα

...και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της Αθήνας
...και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της Αθήνας
Μπροστά από τις εισόδους των πολυκαταστημάτων «Λαμπρόπουλος», «Νότος Γκάλερι», «Χόντος Σέντερ», «Φωκάς» και αλλού, οι απεργοί, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, έστησαν από νωρίς το πρωί ομάδες περιφρούρησης. Μαζί τους έδωσαν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι από άλλα σωματεία της Αθήνας. Στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού οι απεργοί με δυναμική παρέμβαση ανάγκασαν πολλούς ιδιοκτήτες που επιχείρησαν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους να κλείσουν φώτα και να κατεβάσουν ρολά. Στο δρόμο, μπροστά από μεγάλα καταστήματα, έγραψαν με σπρέι συνθήματα όπως: «ΟΧΙ στα απάνθρωπα ωράρια».

Συγκέντρωση και πορεία

Γύρω στις 11 π.μ. οι απεργοί κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ομονοίας. Εκεί ένωσαν τη φωνή τους με τους επαγγελματοβιοτέχνες, μικρεμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.

«Εμείς, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, μαζί με τους συμμάχους μας τους μικρέμπορους και αυτοαπασχολούμενους, δίνουμε από κοινού τη μάχη, αμφισβητώντας το δικαίωμα των πολυεθνικών και του κεφαλαίου να καθορίζουν το τι θα φάμε, τι θα φορέσουμε, πού και πότε θα διαθέσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας», τόνισε ο Δ. Σμυρνής, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Η Μ. Μουτσιανά, από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε: «Θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη. Μαζί με τις συνεπείς δυνάμεις του εργατικού κινήματος, μαζί με το ΠΑΜΕ, συνεχίζουμε δυναμικά τους αγώνες».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυνε ο Δ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, λέγοντας ότι με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους στους «διαλόγους» νομιμοποιούν τη βαρβαρότητα σε βάρος της εργατικής τάξης. «Το ΠΑΜΕ έχει χαράξει το δρόμο, προχωράμε για νέους αγώνες, να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές. Να δημιουργήσουμε τους όρους της αντεπίθεσής μας», κατέληξε.

Στην αναγκαιότητα ακόμα πιο αποφασιστικής ενίσχυσης του μετώπου εργαζομένων-μικρεμπόρων-επαγγελματοβιοτεχνών-αυτοαπασχολουμένων στάθηκε στην ομιλία του ο Στ. Βουλαμάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων.

«Η πολιτική των πολυεθνικών δε θα περάσει. Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός, ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Π. Βαμβακάς.

Στη συγκέντρωση των απεργών παραβρέθηκε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων.

«35ωρο - 7ωρη δουλιά, ανθρώπινα ωράρια ζητάει η εργατιά», «1.200 βασικό μισθό, κόντρα στη λιτότητα και στον αυταρχισμό», αντήχησαν τα συνθήματα των απεργών στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας. Οι διαδηλωτές διέσχισαν τη Σταδίου και τον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού για να καταλήξουν στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στη Μητροπόλεως. Πολυμελής αντιπροσωπεία των απεργών απαίτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκη, ο οποίος αρνήθηκε. «Δεν έχουν το θάρρος να μας δουν γιατί ταυτίζονται με αυτήν την πολιτική», κατήγγειλε η αντιπροσωπεία, η οποία αποχώρησε αρνούμενη να διαπραγματευτεί πόσοι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Κατήγγειλαν επίσης τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κεφάλα, ο οποίος προσπάθησε με τραμπούκικο τρόπο να εμποδίσει την αντιπροσωπεία.

Η κινητοποίηση τελείωσε με την ανακοίνωση των σωματείων ότι θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ