Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
Κοινό μέτωπο πολέμου κατά των λαών
  • Συνεταίροι στους «πολέμους του Μπους» οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι», παραμερίζοντας προσωρινά τις διαφορές για τη μοιρασιά της λείας
  • Το ΝΑΤΟ θα επεμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, διακηρύσσουν εκ νέου οι ηγέτες των «26» κρατών - μελών του
  • Και οι «26» κυβερνήτες του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση των Ιρακινών ταγματασφαλιτών

Από τη χθεσινή συνεδρίαση των «26» του ΝΑΤΟ

Associated Press

Από τη χθεσινή συνεδρίαση των «26» του ΝΑΤΟ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Σε φάση συσπείρωσης και συνένωσης δυνάμεων, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στο διαρκή πόλεμο κατά των λαών, περνούν ΗΠΑ και ΕΕ, αφήνοντας στην άκρη, προσωρινά, τις διαφορές και τη διαμάχη για τη μοιρασιά των αγορών και τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν πρόθυμοι συνεταίροι στους πολέμους που διεξαγάγουν οι ΗΠΑ, προσαρμοζόμενοι στο πλαίσιο της αμερικανικής ηγεμονίας.

Στις διπλές Συναντήσεις Κορυφής που έγιναν χτες στις Βρυξέλλες (Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ και Σύνοδος ΗΠΑ - ΕΕ) οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη συναίνεση και στήριξη των «Ευρωπαίων συμμάχων». Χωρίς να κάνουν «εκπτώσεις» στους «στόχους» τους γενικότερα ΗΠΑ και ΕΕ εμφάνισαν κοινό μέτωπο κατά των λαών, δημιουργώντας τις χειρότερες ανησυχίες για τις επερχόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. «Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη στρατηγική και εταιρική μας σχέση με την ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας στη μνήμη και καθιστώντας ιδιαίτερα επίκαιρο το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Προκειμένου να μη μείνει καμία αμφιβολία για τη φιλοπόλεμη φυσιογνωμία της ΕΕ, στο ανακοινωθέν προστίθεται αμέσως μετά: «Μια ισχυρότερη ΕΕ θα συνεισφέρει περαιτέρω στην κοινή μας ασφάλεια».

Στο πλαίσιο της ενωμένης δράσης ΗΠΑ - ΕΕ, το ΝΑΤΟ αναγορεύεται στο όργανο όπου θα γίνονται οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις και θα διασφαλίζεται η «νομιμότητα» των επεμβάσεών τους, δίνοντας ταυτόχρονα τη χαριστική βολή στον ΟΗΕ.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί το «δικαίωμα» των επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, εννοείται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και μάλιστα αυτό αναφέρεται σαφώς στο ανακοινωθέν.

Ως «αντάλλαγμα» στη συμφωνία των «Ευρωπαίων», οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΕΕ ως «ισχυρό εταίρο» στο πλαίσιο της προώθησης της ελευθερίας στον κόσμο, ελευθερίας όπως την εννοεί ο Τζορτζ Μπους.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ απεικονίζεται η «ομοφωνία» των ηγετών των 26 κρατών - μελών του για συμμετοχή σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που είναι σε εξέλιξη. Ετσι, στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ θα επεκτείνει τη δράση του στο δυτικό τμήμα της χώρας σε πρώτη φάση, αφού ενισχυθεί με επιπλέον δυνάμεις.

Στο Ιράκ και οι «26» συμφώνησαν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή τους στη «νεοεκλεγείσα» (!) κυβέρνηση των δοσιλόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζακ Σιράκ, που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, χτες καυχήθηκε γιατί η Γαλλία «θα είναι η πρώτη χώρα σε συνεισφορά στο Ιράκ» στην αποστολή που σχεδιάζεται να γίνει τις επόμενες βδομάδες από την ΕΕ. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αποστολή 700 - 800 τεχνοκρατών και δικαστικών που θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση των θεσμών στο Ιράκ.

Στα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την ισχυρή παρουσία του στο Κόσσοβο, παρουσιαζόμενο ταυτόχρονα ως εγγυητής για τη δρομολογούμενη ανεξαρτησία του.

Χαρακτηριστικές για τη «στροφή» υποτέλειας των «Ευρωπαίων» είναι οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ: «Σήμερα, είπε, εν μέσω μιας στενής, πιστής, ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη, θα διασφαλίσουμε στο διηνεκές τη στρατηγική σύμπραξη που σφυρηλατήθηκε από τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον», παραπέμποντας στη συνθήκη ίδρυσης του ΝΑΤΟ το 1949.

Δικαιολογώντας τη συμμετοχή της Γαλλίας στην εκπαίδευση των Ιρακινών ταγματασφαλιτών από το ΝΑΤΟ είπε ότι «η Γαλλία συμμετέχει σεβόμενη τις ειλημμένες δεσμεύσεις της».

Τόνισε ακόμα ότι «μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, είναι προφανώς μια ατλαντική συμμαχία πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ