Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ηχώ» του Μπους ο Κ. Καραμανλής
  • Περήφανος που ανταποκρίνεται στα «συμμαχικά καθήκοντα»... σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Βαλκάνια ο Ελληνας πρωθυπουργός
  • Εξασφάλισε πρόσκληση για ταξίδι στην Ουάσιγκτον και διεκδικεί «υποβοηθητικό» ρόλο στα Βαλκάνια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- (Του απεσταλμένου μας).--

Με τη «φωνή του Μπους» μίλησε ο Κ. Καραμανλής μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας περήφανος γιατί η κυβέρνησή του ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο «στα συμμαχικά καθήκοντα» (!)

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφάνισε ως αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης την απόλυτη ευθυγράμμισή του με τις εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ άφησε να φανεί η ικανοποίησή του, γιατί αναγνωρίζεται αυτή η συνεισφορά του με προσκλήσεις για ταξίδι σε Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι θα ήθελε έναν «υποβοηθητικό» ρόλο στα Βαλκάνια.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση του κλίματος αλληλοκατανόησης της Ευρώπης με την Αμερική», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, συμπυκνώνοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή όσα τους ενώνουν και απαιτούν τη μεταξύ τους συνεργασία είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν».

Δικαιολογώντας την αναστροφή του κλίματος είπε ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εδραίωση της Κοινής Ασφάλειας προϋποθέτουν την αμοιβαία υποστήριξη».

Οι ισχυροί δεσμοί ΕΕ και ΗΠΑ, υποστήριξε, «είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση των δημοκρατικών και των φιλελεύθερων συστημάτων, ώστε αυτά να διευκολύνουν την εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας»!

Περιγράφοντας πώς από την πλευρά της η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε «συμμαχικά καθήκοντα» επανέλαβε ότι στο Αφγανιστάν «παρέσχε μία νοσοκομειακή μονάδα για μια περίοδο 18 μηνών», ενώ στο Ιράκ χρηματοδοτεί με 300.000 ευρώ το ταμείο που έχει συγκροτηθεί για την εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών.

Για το Μεσανατολικό είπε ότι «δεν πρέπει να χαθεί η ευνοϊκή αυτή συγκυρία» για την επιστροφή στη διαδικασία εφαρμογής του οδικού χάρτη.

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια είπε ότι το 2005 είναι χρονιά - σταθμός για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία - Μαυροβούνιο, αφήνοντας στη συνέχεια να φανεί η συμφωνία σ' ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, γιατί, όπως είπε, «οι απόψεις μας δε διαφέρουν όσο φαινόταν ότι διαφέρουν περίπου δυο χρόνια «πριν» (!)

Ως αντάλλαγμα διεκδικεί κάποιο ρόλο στα Βαλκάνια. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να έχουμε εντονότερη παρουσία, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να είμαστε υποβοηθητικοί σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι τα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα ότι στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο του ΝΑΤΟ με Σιράκ, Σρέντερ και Γιούνκερ, επιβεβαιώθηκαν οι επισκέψεις του σε Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο, ενώ έμφαση έδωσε στα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Αγγλία τους επόμενους μήνες που επιβεβαίωσε στις συναντήσεις που είχε με Μπους και Μπλερ. «Αυτό που μένει πλέον είναι στο επόμενο διάστημα να οριστούν απλώς οι ημερομηνίες», είπε. Πρόσκληση για την Ουάσιγκτον στα τέλη Μάρτη εξασφάλισε και ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ