Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση

Τριμελής υπουργική επιτροπή έσπευσε να συναντηθεί με «υπάλληλο» της Κομισιόν, προκειμένου να προλάβει αρνητική εισήγηση των Βρυξελλών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

«Αλώβητος» φαίνεται να περνά από τις Βρυξέλλες ο νόμος για το βασικό μέτοχο, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση σε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη θριαμβολογία και κορόνες περί «δικαίωσης».

Κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην τριμελή υπουργική αντιπροσωπεία, η οποία ενημέρωσε χτες το πρωί ...τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ότι ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις που υπήρχαν.

«Δε φαίνεται να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», έλεγε κυβερνητική πηγή, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις ή οποιαδήποτε αναστολή ή πάγωμα πληρωμών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, εξαιτίας του νόμου για το βασικό μέτοχο.

Γενικότερα, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανακουφισμένη από τα αποτελέσματα των χτεσινών επαφών στην Κομισιόν, εκτιμώντας ότι τώρα αποκτά το χρόνο που θέλει, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το νόμο για το βασικό μέτοχο σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της για την αναδιάταξη των επιχειρηματικών συμφερόντων προς όφελός της. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αν και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Κομισιόν να επανέλθει στο ζήτημα, ζητώντας πρόσθετες διευκρινίσεις, ωστόσο θεωρούσαν βέβαιο ότι είχαν υπερκαλυφθεί οι σοβαρότερες ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα για τον παρόμοιο νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνάντηση στην Κομισιόν, τα κυβερνητικά στελέχη (Παυλόπουλος, Ρουσόπουλος, Φώλιας) επανέλαβαν τα γνωστά επιχειρήματα, υπέρ του νόμου για το βασικό μέτοχο όπως ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας «επιτάσσει κανόνες διαφάνειας», ότι ο νόμος δεν έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό Δίκαιο και δε θέτει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. «Φεύγουμε ήσυχοι» έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δε βιάζεται καθόλου σε αυτή την υπόθεση ούτε ανησυχεί».

Πάντως, η Κομισιόν αναμένεται να απαντήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες, ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε μέσα στις προσεχείς 15 μέρες να στείλει και γραπτές τις απόψεις της. Νωρίτερα χτες το πρωί είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες ότι η Κομισιόν είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το νόμο για το βασικό μέτοχο ειδικά ότι «παρακωλύει τον ανταγωνισμό».

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις σε έναν υπάλληλο, ανώτερο έστω, της Κομισιόν, επιχειρώντας να προλάβουν μια καταδικαστική απόφαση τους επόμενους μήνες από την Κομισιόν.

Ο Κ. Καραμανλής

«Τα αποτελέσματα των συναντήσεων θα τα δούμε πολύ σύντομα και η απάντηση (σ.σ. της Κομισιόν) θα έρθει εγκαίρως», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, όταν κλήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ΝΑΤΟ, να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο νόμος για το βασικό μέτοχο «αντίκειται στο κοινοτικό Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχει τελείως διαφορετική ενημέρωση» από τις πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ερωτών δημοσιογράφος, ενώ υπερασπίστηκε άλλη μια φορά το νόμο για το βασικό μέτοχο, δηλώνοντας ότι τη θέση αυτή της κυβέρνησης «τη μοιράζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ