Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
Προκλητικός ο Αμερικανός πρόεδρος

Πώς τα λέει έτσι ωραία;

Associated Press

Πώς τα λέει έτσι ωραία;
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Στα όρια της πρόκλησης κινήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεότερος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζ. Μπους υποστήριξε την προώθηση του πολιτικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το σαν την «απόλυτα επιτυχημένη συμμαχία», ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο των νέων χωρών - μελών, που εισχώρησαν σ' αυτή.

Αναφερόμενος στη σχέση Αμερικής και ΕΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε στους Ευρωπαίους, ότι ΗΠΑ και ΕΕ μέχρι σήμερα έχουν συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, όπως στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες επεμβάσεις ενάντια στους λαούς της υφηλίου, απλά το Ιράκ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μία ατυχής στιγμή, στη μακρόχρονη φιλία τους.

Χαρακτήρισε την εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ ως εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα και την αμερικανική κατοχή ως προσπάθεια σταθεροποίησης της ειρήνης, ενώ εξέφρασε τη χαρά του, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αποφασίζουν την εμπλοκή τους στο Ιράκ...

Δεν παρέλειψε να φέρει σαν φωτεινό παράδειγμα της καριέρας του ως κατά συρροή δολοφόνου και τρομοκράτη των λαών, τις εκλογές στο Αφγανιστάν, όπου «ψήφισαν χιλιάδες άνθρωποι», απόδειξη ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε!

Χαρά πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και για τις εκλογές στην Ουκρανία, που μετά από την επαναληπτική διαδικασία και την απόλυτη τρομοκρατία του λαού, αναδείχτηκε πρόεδρος της χώρας ο ευνοούμενος των ΗΠΑ και όχι της Ρωσίας.

Εκλεισε δε τη συνέντευξη, δηλώνοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία, που επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και γι' αυτό προσπαθούμε όλοι ενωμένοι»...

Μπους: Γύρος Δεύτερος

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ακολούθησε «Σύνοδος Κορυφής» ΕΕ και ΗΠΑ. Οι 25, ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόζο και ο Τζορτζ Μπους, προσπάθησαν μέσα σε μιάμιση ώρα να ανταλλάξουν απόψεις για το διεθνές πολιτικό σκηνικό και ακολούθως να δώσουν συνέντευξη Τύπου, ώστε να μην πάνε χαμένα τα έξοδα για την «παράσταση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Ρωσία, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Πούτιν, πρέπει να καταλάβει τη σημασία του κράτους δικαίου, του σεβασμού των μειονοτήτων και της ελευθεροτυπίας, ζητήματα «τεράστιας σημασίας για τις ΗΠΑ», κράτος που πιστεύει βαθιά στις δημοκρατικές αξίες, γιατί θα έχουν να κάνουν πολλά μαζί...

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πλανητάρχης χαρακτήρισε τα όσα γράφονται, για πρόθεση των ΗΠΑ να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράν, γελοία παραπληροφόρηση. Είπε δε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Γαλλο-Γερμανών για διπλωματική λύση, αλλά - παρά το ότι τα δημοσιεύματα για στρατιωτική επέμβαση αποτελούν παραπληροφόρηση - όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επέμβασης!

«Οραμα των ΗΠΑ είναι να δει τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να ζουν ειρηνικά, δίπλα δίπλα», σημείωσε τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας τους στοιχειωδώς σκεπτόμενους - τουλάχιστον - άφωνους...

Ο προεδρεύων της ΕΕ, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, κ. Γιούνκερ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη με τον Τζ. Μπους, δήλωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι έτοιμες για κοινή διάσκεψη, όσον αφορά την οικονομική στήριξη του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ