Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Δυναμικά στην προετοιμασία της Πρωτομαγιάς

Στην Πλατεία Συντάγματος στις 10π.μ. η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Το έναυσμα για την προετοιμασία του φετινού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει - λόγω Πάσχα - στις 11 Μάη ημέρα Τετάρτη, έδωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Με κύριο στόχο έναν ταξικό, ενωτικό και διεκδικητικό γιορτασμό, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στη συνεδρίασή της, συζήτησε αναλυτικά το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, καθόρισε το περιεχόμενο και τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν κεντρικά και υπογράμμισε την ανάγκη το μήνυμα της Πρωτομαγιάς να αγκαλιάσει όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους και χώρους δουλιάς.

Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα, θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος στις 10 π.μ. και από εκεί οι διαδηλωτές θα πορευτούν στην αμερικάνικη πρεσβεία, υπογραμμίζοντας, και με αυτόν τον τρόπο, τον έντονο αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει και ο φετινός γιορτασμός.

Στην πορεία προς την Πρωτομαγιά, το ΠΑΜΕ, με μια σειρά εκδηλώσεων, θα αναδείξει τα ιστορικά ταξικά χαρακτηριστικά αυτής της κορυφαίας γιορτής της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα τα βασικά μέτωπα πάλης, όπου επικεντρώνει την προσοχή του σήμερα το κίνημα. Ετσι, τις παραμονές του εορτασμού, το ΠΑΜΕ θα οργανώσει αγώνα δρόμου, με τη συμμετοχή νέων εργατών και αθλητικών συλλόγων, που θα διαβεί την απόσταση από το Σκοπευτήριο Καισαριανής (τόπος θυσίας των 200 αγωνιστών την Πρωτομαγιά του 1944) μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου το 1893 γιορτάστηκε η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στη χώρα μας.

Ειδική εκδήλωση ετοιμάζεται για τα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλειας, για τις γυναίκες και τη συμμετοχή τους στους λαϊκούς αγώνες, ενώ το ΠΑΜΕ, με εκδήλωση στις 2 Απρίλη θα αναδείξει τα ζητήματα νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών, και συνολικά των δικαιωμάτων τους.

Εξοπλισμένες με την πολύτιμη εμπειρία της μεγάλης απεργιακής μάχης, που δόθηκε στις 17 Μάρτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αρχίζουν από σήμερα να ξεδιπλώνουν τη δράση τους σε όλη την Ελλάδα, για να φτάσει το μήνυμα της ταξικής Πρωτομαγιάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλιάς. Οπως υπογραμμίστηκε και στη συνεδρίαση, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα των ταξικών σωματείων, στόχος είναι να βγει ακόμα πιο ενισχυμένος ο ταξικός πόλος, να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα. Γι' αυτό, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, παράλληλα με την προβολή του αγωνιστικού πλαισίου του ΠΑΜΕ, κάθε σωματείο πρέπει να καταρτίσει το δικό του πρωτομαγιάτικο «πρόγραμμα δράσης», να βγάλει το δικό του υλικό, μέσα από στάσεις εργασίας, γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις, ο γιορτασμός να γίνει υπόθεση των εργαζομένων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας ότι το επόμενο διάστημα η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης θα ενταθεί. Γι' αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, χρειάζεται έγκαιρα να προετοιμαστούν, να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τμήματα της εργατικής τάξης που ακόμα είναι αδύναμοι, και ιδιαίτερα με εκείνα τα τμήματα όπου σήμερα εκφράζεται πιο έντονα η αντεργατική επίθεση: Με κλάδους και σωματεία όπου εξελίσσεται μπαράζ απολύσεων, με το χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, όπου το θέμα του ωραρίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με τη νεολαία, τις γυναίκες τους μετανάστες.

Μπούσουλας αντίστασης και διεκδίκησης -σημείωσαν τα μέλη της Γραμματείας - είναι το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Τα 1.200 ευρώ κατώτερος μισθός, τα 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία, το 35ωρο με 7ωρο, 5ήμερο, είναι το πλαίσιο γύρω από το οποίο πρέπει να συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι, να τραβιέται στην πάλη ό,τι πιο μαχητικό και αγωνιστικό εκφράζεται σήμερα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δοθεί και η μάχη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, να αναπτυχθεί ο αγώνας για την προστασία των ανέργων. Αλλά και τα άλλα μέτωπα, όπως αυτό της μονιμότητας που ήδη αμφισβητείται, των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων και της εντατικοποίησης της εργασίας.

Η Γραμματεία υπογράμμισε την ανάγκη, το θέμα του «ευρωσυντάγματος» να αναδειχτεί σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης στις εκδηλώσεις του γιορτασμού, αλλά και σταθερά να αντιπαλεύεται ο ρόλος του εργατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Βασική επιδίωξη, μέσα απ' όλες αυτές τις πολύμορφες δραστηριότητες και κινητοποιήσεις, η συμμετοχή στους ταξικούς αγώνες μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων και συνδικάτων, η οργάνωση τελικά της εργατικής τάξης και η ενότητά της σε ταξική βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ