Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
«Ασπιρίνες» για να «χρυσώσει» την αντεργατική επίθεση

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές ώρες από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες συναποφάσισαν νέα βάρβαρη επίθεση σε βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» και να διαφημίσει «έργο», ανακοινώνοντας τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Προγράμματα, όμως, που υλοποιούνται με τα λεφτά των δικαιούχων της Εργατικής Εστίας, αφού το κράτος δεν καταβάλλει ούτε ευρώ στον Οργανισμό. Παράλληλα, και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει ώστε να αποδοθούν στην Εργατική Εστία οι εισφορές που εισπράττουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ για λογαριασμό του Οργανισμού και που αγγίζουν τα 80 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές.

Σημαντική παρέμβαση χαρακτήρισε ο υπουργός το γεγονός ότι φέτος δικαιούχοι των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και του θερινού εκδρομικού προγράμματος θα είναι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προστατεύει τους μακροχρόνια άνεργους, αφού δεν τους χορηγεί ούτε καν επίδομα, αλλά με την εφαρμοζόμενη πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, αντίθετα το μεγεθύνει.

Σε ό,τι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Εργατικής Εστίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 8 νέων σταθμών, ενώ μέσα στο χρόνο θα ανακοινωθεί η κατασκευή ακόμα 10 σταθμών. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι σήμερα οι υπάρχοντες 22 σταθμοί της Εστίας λειτουργούν περίπου με το 40% της δυναμικότητάς τους, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμεί ακόμα, απ' όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα επανδρώσουν τους σταθμούς.

Σχετικά με το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο υπουργός δήλωσε ότι η όποια νομοθετική παρέμβαση θα είναι αποτέλεσμα του «κοινωνικού διαλόγου», το χρονοδιάγραμμα του οποίου θα συμφωνηθεί με τους «κοινωνικούς εταίρους», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της «κοινωνικής συνοχής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ