Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κυβερνητικά εμπόδια στην περίθαλψη

Οι τελευταίες αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας δεν αίρουν τα εμπόδια στην πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες Υγείας

Τα κενά, αλλά και τα εμπόδια, που βάζει η κυβέρνηση στη νοσηλεία των μεταναστών φάνηκαν ανάγλυφα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη φυματίωση διεθνώς και στη χώρα μας, ενόψει της σημερινής μέρας που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Αν και οι ομιλητές δεν έκαναν αναφορές σε πολιτικό επίπεδο, εντούτοις όμως η παράθεση της κατάστασης μαζί με τις επισημάνσεις τους «δείχνουν» το νήμα σύνδεσης με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστών.

Απαντώντας στην ερώτηση για τους περιορισμούς να μη νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας οι μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, ο Π. Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε: «Στο Κέντρο της Αθήνας υπάρχει το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, όπου οι μετανάστες, μπορούν να κάνουν εξετάσεις χωρίς να πληρώσουν ή να μπαίνουν σε μεγάλους ελέγχους, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν. Και φυσικά αυτό το κέντρο είναι προσιτό μόνο σε λίγους».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φυματίωσης ο Π. Μπεχράκης υπογράμμισε: «Χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που να απευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης στους μετανάστες και να τους διευκολύνει ανώνυμα και χωρίς έξοδα να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τη φυματίωση. Γιατί, αυτό είναι θέμα προστασίας και της δημόσιας υγείας εκτός απ' την προστασία των ίδιων των πασχόντων μεταναστών. Υπάρχει ένα κενό εκεί και πρέπει να καλυφθεί».

Ο Π. Μπεχράκης υποστήριξε ότι υπάρχει παλιότερος νόμος των αποφάσεων της κυβέρνησης που επιβάλλει τη δωρεάν νοσηλεία των μεταναστών για τη φυματίωση. «Δεν πρέπει, είπε να περιμένουμε τον αλλοδαπό να φτάσει στο ιατρείο για τη φυματίωση στο "Σωτηρία" μόνος του, αλλά πρέπει να τον διευκολύνουμε. Πρέπει να πάμε στον αλλοδαπό να τον φέρουμε σε επαφή και να του δώσουμε τη θεραπεία. Ο αλλοδαπός φοβάται ακόμα και την ίδια τη διάγνωση».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ν. Γιατρομανωλάκης απ' το ιατρείο για τη φυματίωση στο «Σωτηρία», οι μετανάστες προσβάλλονται απ' τις ανθεκτικές μορφές φυματίωσης. Ετσι, απ' τα 100 περιστατικά (73 Ελληνες και 27 αλλοδαποί), οι αλλοδαποί είχαν ανθεκτική φυματίωση σε ποσοστό 45% και πολυανθεκτική σε ποσοστό 78%.

Η νοσηλεία της φυματίωσης χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες και για να διασφαλιστεί πρέπει να μην εφαρμοστούν κατά γράμμα οι εγκύκλιοι για τη «νοσηλεία των μη νόμιμων αλλοδαπών».

Θυμίζουμε ότι τόσο οι εγκύκλιοι του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου που εκδόθηκαν το καλοκαίρι 2000, όσο και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών (18.12.2004), όσο και του υπουργείου Υγείας (21.2.2005) αφήνουν χωρίς νοσηλεία - εκτός απ' τις επείγουσες περιπτώσεις και τα παιδιά - τους μετανάστες που μένουν στη χώρα μας και δεν έχουν τα τυπικά στοιχεία νομιμότητας. Σ' όλες τις εγκυκλίους αποτυπώνονται οι βασικοί περιορισμοί που επιβάλλει το αντιμεταναστευτικό θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθέτησαν - στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ανανεώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ