Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δεν υπάρχει «δράκος»

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι δέσμια των στρατηγικών σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην περιοχή (φωτογραφία από ΝΑΤΟική άσκηση στο Αιγαίο)

Eurokinissi

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι δέσμια των στρατηγικών σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην περιοχή (φωτογραφία από ΝΑΤΟική άσκηση στο Αιγαίο)
Χρόνια τώρα, η ελληνική εξωτερική πολιτική, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συντηρεί και αναπαράγει ένα μύθο: Πρόκειται για την «ιστορία» που περιγράφει την αντίθεση μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Υποτίθεται πως οι μεν εκπρόσωποι από το λεγόμενο βαθύ κράτος ευθύνονται για την επεκτατικότητα της συγκεκριμένης χώρας, ενώ η άλλη πλευρά υποτίθεται πως προσπαθεί να διαφοροποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Διαφορές φυσικά υπάρχουν, αφού υπάρχουν και στη γειτονική χώρα αντιτιθέμενα συμφέροντα, όμως στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής και στην πολιτική διεύρυνσης των τουρκικών διεκδικήσεων το παραμύθι δεν έχει πια δράκο...

Οπως συμβαίνει με όλα τα παραμύθια, έτσι και αυτό με τους «καλούς» και τους «κακούς» στην τουρκική διοίκηση λέγεται όταν απαιτούνται δικαιολογίες. Δικαιολογίες που στοχεύουν να καλύψουν το γεγονός πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι δέσμια των στρατηγικών σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην περιοχή. Αλλωστε, το καθεστώς στο Αιγαίο φέρει τη σφραγίδα των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Συμφωνία της Μαδρίτης, που ουσιαστικά επιβλήθηκε από την τότε υπουργό Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ, υπογράφτηκε τόσο από την ελληνική τότε κυβέρνηση Σημίτη όσο και από την τουρκική κυβέρνηση. Τόσο οι μεν όσο και οι δε λειτουργούν έχοντας κατά νου αυτές τις «κοινές» επιδιώξεις του ιμπεριαλιστικού παράγοντα. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί τον διαρκή εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των εκπροσώπων των κυρίαρχων τάξεων των δύο χωρών, προκειμένου να «τσιμπολογήσουν» ό,τι περισσότερο σχετικά με το ρόλο τους στην περιοχή.

Για παράδειγμα, η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η διχοτόμηση, που αντικειμενικά οδηγεί στη «συνδιαχείριση», εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Εδώ έρχεται και αντανακλάται η διάσταση της τουρκικής ηγεσίας (στρατιωτικής ή πολιτικής). Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είπε μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αναχαίτιση και παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι η κύρια πηγή έντασης».

Τη βδομάδα που πέρασε, ένας από τους, υποτίθεται, «κακούς» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε δημόσια ομιλία του στην τουρκική Σχολή Ευελπίδων, φρόντισε να διαλύσει κάθε ψευδαίσθηση, αναφορικά με τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η εμφάνιση του «κακού» Τούρκου στρατηγού ακολούθησε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο «καλός» πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή. Οσο και αν προσπαθήσει κανείς να βρει τις διαφορές ανάμεσα στον καλό και τον κακό δε θα τα καταφέρει. Ας σταθούμε, λοιπόν, στις περισσότερο εκτενείς και εμπεριστατωμένες διατυπώσεις του Τούρκου στρατηγού:

Ως προς το Αιγαίο, ο Τούρκος στρατηγός τόνισε ότι «το ζήτημα του Αιγαίου είναι πάντα στην ατζέντα μας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εργάζονται ήδη επί του θέματος αυτού. Θέλω να υπογραμμίσω όμως ότι η γεωγραφία του Αιγαίου δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, αλλά έχει διεθνή χαρακτήρα για πολλές χώρες, με πρώτες αυτές που έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα».

Σύμφωνα με τον Οζκιόκ, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας την περίοδο 1997-2003 ήταν ύψους 16 δισ. δολαρίων. Ο Τούρκος στρατηγός είπε επίσης ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ από πλευράς ποσοστού των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ (...) αν εκτιμήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία βλέπουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την αμυντική της πολιτική στην υπόθεση ότι η απειλή προέρχεται από την Ανατολή, από την Τουρκία. Ετσι, εξοπλίζει τα νησιά και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο εθνικός εναέριος χώρος της, που βρίσκεται πάνω από τα χωρικά ύδατα έξι μιλίων, είναι δέκα μίλια, περιορίζει το διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και κυρίως εμποδίζει με οπλισμένα αεροσκάφη κάθε αεροσκάφος μας που περνά το FIR και μπαίνει στο διεθνή εναέριο χώρο, με τρόπο που δημιουργεί την εντύπωση ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι ελληνική θάλασσα».

Ο στρατηγός Οζκιόκ είπε, ακόμη, ότι «η διατήρηση του στάτους κβο στο Αιγαίο, που έχει καθοριστεί με διεθνείς συμφωνίες, έχει μεγάλη σημασία για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» και υπογράμμισε ότι «η εξασφάλιση μόνιμης σταθερότητας και ηρεμίας στο Αιγαίο εξαρτάται από την επίλυση όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο με τρόπο δίκαιο και αποδεκτό από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε τη σημασία που έχει το νησί της Κύπρου από πλευράς ασφάλειας, πράγμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, στηρίζεται σε δύο βασικούς λόγους:

«Πρώτον είναι η υποχρέωσή μας να παρέχουμε ασφάλεια στους Κύπριους ομογενείς μας, υποχρέωση την οποία προβλέπει για την Τουρκική Δημοκρατία και τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις η Συμφωνία Εγγυήσεων. Δεύτερον, είναι ο στρατηγικός ρόλος που έχει η Κύπρος για την Τουρκία, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στις συμφωνίες, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Υπάρχει συνέχεια μεταξύ των δύο αυτών βασικών αρχών. Διότι η σταθερότητα και η ισορροπία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και εξασφαλίζεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Το δεδομένο αυτό έχει ληφθεί υπόψη σε όλες τις προτάσεις επίλυσης του Κυπριακού».

Ποιος χρειάζεται άλλους μάρτυρες; Ολα όσα αναφέρει παραπάνω ο Χ. Οζκιόκ, περιγράφουν πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας, τις οποίες προωθούν ανεξαιρέτως όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις και αυτής του Ταγίπ Ερντογάν συμπεριλαμβανομένης:

  • Το Κυπριακό έχει επιλυθεί με την εισβολή του 1974. Η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι της αναλογούσε αποδεχόμενη τη λύση του «σχεδίου Ανάν».
  • Στο Αιγαίο υπάρχουν τουρκικά ζωτικά συμφέροντα, υπάρχουν βράχοι και νησίδες με αδιευκρίνιστη από τις Διεθνείς Συνθήκες κυριαρχία και απαιτείται διάλογος για να συμφωνηθεί το συνοριακό καθεστώς στην περιοχή.

Αυτές τις γενικές θέσεις υπηρετούν τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι πολιτικοί στην Αγκυρα. Πρόκειται για την τουρκική εθνική πολιτική, η οποία στοχεύει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και την αναδιανομή και συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Οσον αφορά τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων τόσο η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ, αφού προωθούν κύρια το ΝΑΤΟικό και αμερικανικό συμφέρον στην περιοχή, είναι φυσικό να κατρακυλούν σε όλο και μεγαλύτερες υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα για να προωθείται το «κοινό συμμαχικό» συμφέρον. Αρα τόσο οι επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και των τουρκικών καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Στην προώθηση μιας διευθέτησης που θα εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.

Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα. Η «υποδοχή» που του επιφυλάχτηκε, με την έμπρακτη υπενθύμιση από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία περί των τουρκικών απόψεων για τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, καθώς και η υπενθύμιση της θέσης περί «γκρίζων ζωνών», δεν πέρασε απαρατήρητη, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιμίων...

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε από την επίσκεψή του στην Αγκυρα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι από εδώ και στο εξής η εξωτερική του πολιτική έχει ανάγκη από νέο «παραμύθι».


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ