Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΜΟΛΑΟΙ

(Τα εγκλήματα των χιτλερικών)

ΚΑΤΑΜΑΤΩΜΕΝΟΙ οι μήνες του 1944 και πιότερο απ' όλους ο Απρίλης κι ο Μάης. Κορυφαία, αλλά και συγκλονιστική ώρα η εκτέλεση στην Καισαριανή (Πρωτομαγιά του '44) των 200 αγωνιστών, των κομμουνιστών, που παραδόθηκαν, με χαρτί παράδοσης από τους πράκτορες και τα τσιράκια του Μανιαδάκη, στα καινούρια αφεντικά, στους χιτλερικούς που είχαν μπει μόλις στην Ελλάδα.

ΕΤΣΙ οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα γενναίοι πατριώτες, που τους είχε έγκλειστους στην Ακροναυπλία, στην Ανάφη, στο Χαϊδάρι η βασιλομεταξική δικτατορία. Ατιμη πράξη, που βαραίνει όλους όσοι τη διέπραξαν και κυρίως την κυβέρνηση του Τσουδερού που δεν άφησε, όπως έπρεπε, ελεύθερους τους πολιτικούς κρατουμένους.

ΟΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ κι οι ντόπιοι «συνεργάτες» τους αναζήτησαν να βρουν δικαιολογίες.

ΣΤΟΝ κατοχικό Τύπο 1.5.44 δημοσιεύτηκε ανακοίνωση του Στρατιωτικού Διοικητή Ελλάδας, που γνωστοποιούσε ότι κομμουνιστική συμμορία παρά τους Μολάους με εξ ενέδρας επίθεση εδολοφόνησε ανάνδρως έναν Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί ετραυματίστηκαν...

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ γνωστοποιούσε ότι ως αντίποινα θα εκτελούσαν την Πρωτομαγιά 200 κομμουνιστές. Αλλά θα εκτελούσαν ακόμη και όλους εκείνους που θα συναντούσαν να κινούνται στο δρόμο Μολάοι προς Σπάρτη.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ προσθήκη, πάντα με βάση την ανακοίνωση, κάνει γνωστό ότι «υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς». Οι δοσιλογικές εφημερίδες της Αθήνας, περιοδικά, αλλά και το ραδιόφωνο, στην υπηρεσία των κατακτητών, διέχεαν με κάθε τρόπο τα προπαγανδιστικά συνθήματα.

ΕΚΕΙΝΕΣ ακριβώς τις μέρες το ΕΑΜ κι ο ΕΛΑΣ, με ανακοινώσεις τους, έδιναν αποστομωτική απάντηση στην ψευδολόγο ανακοίνωση των χιτλερικών, που αναζητούσαν συγκάλυψη για τη σφαγή αθώων που διέπραξαν.

ΜΕ ΤΟΝ τίτλο «Οι αλήθειες που πρέπει να μάθει ο κάθε Αθηναίος», μια μονοσέλιδη αλλά πολύ πυκνή προκήρυξη, την οποία υπογράφει το ΕΑΜ, γράφει: «... Ο Γερμανός στρατηγός, για χατίρι του οποίου τουφεκίστηκαν την 1η Μαΐου 200 Ελληνες πατριώτες, σκοτώθηκε σε κανονική μάχη. Πήγε με 1.500 Γερμανούς και τσολιάδες να χτυπήσει τους αντάρτες της Πελοποννήσου.

ΣΤΟΧΟΣ του ήταν να ανακαταλάβει το αεροδρόμιο των Μολάων, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκε ο στρατηγός και αποδεκατίστηκαν οι δυνάμεις του. Οι δυο Γερμανοί αξιωματικοί, που ως αντίποινα για το θάνατό τους τουφεκίστηκαν στις 2 Μαΐου 110 αγωνιστές του λαού και διετάχθη η καταστροφή του χωριού Κυριάκι σκοτώθηκαν επίσης σε μιαν ανοιχτή και μεγάλη μάχη.

ΕΞΑΛΛΟΥ σχετικά με τους 42 αστυφύλακες που δήθεν δολοφονήθηκαν και ρίχτηκαν στην ασβεστοκάμινο, προσεχώρησαν στην ΠΕΕΑ και συμμετέχουν στην οργάνωση της Πολιτοφυλακής της χώρας. Μπορεί, όπως γράφτηκε στις εφημερίδες, να δημοσιεύουν φωτογραφίες, μα και μεις θα αποδείξουμε πως ζουν και χαίρουν άκρας υγείας.

ΚΑΙ ρωτάμε - γράφει η προκήρυξη του ΕΑΜ - τους ακατονόμαστους αστούς "αξιότιμους" προδότες και δολοφόνους, τους κ.κ. Ράλλη, Ταβουλάρη, Γονατά, Ντερτιλή, όλους αυτούς, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα φοβερά εγκλήματα των Γερμανών και των ελληνόφωνων μισθοφόρων τους.

ΠΟΙΑ ηθική, ποιο δίκιο, ποια λογική λέει πως όταν δυο στρατοί πολεμούν, εκείνος που χάνει στη μάχη έχει το δικαίωμα να σκοτώνει ανθρώπους που κάθονται χιλιόμετρα μακριά; Να τουφεκίζει κρατούμενους, που, όπως ήταν τα θύματα της βασιλομεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, βρίσκονται φυλακή από το 1936 και επομένως δεν μπορούσαν να είχαν καμιά σχέση με τη διοργάνωση των μαχών;».

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ υπογραμμίζει πως ο ΕΑΜ είναι ο εθνικός μας στρατός, υπάγεται στο συμμαχικό στρατηγείο, υπερασπίζεται τη σοδειά των αγροτών, θυμίζοντας ότι οι κατακτητές προετοιμάζουν την αρπαγή της φετινής παραγωγής.

ΚΑΙ ΤΟ μήνυμα προς τους πατριώτες της Αθήνας τελειώνει προσκαλώντας τους να μην αφήσουν τις θυσίες να πάνε χαμένες. Η στιγμή είναι κρίσιμη, αν σκύψουμε το κεφάλι είμαστε χαμένοι... Οι χιτλερικοί αναζητούν να επιστρατεύσουν νέες δυνάμεις για να αναπληρώσουν τα κενά του μετώπου, αλλά και για να πάρουν στα χέρια τους τη σοδειά που τόσο την έχουν ανάγκη. Στο ανατολικό μέτωπο ο Κόκκινος Στρατός νικηφόρα προχωρεί στο κέντρο της Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Η ώρα της συμμαχικής νίκης είναι κοντά. Κι αυτό είναι που τους τρομάζει. Οι ρωσικές στρατιές καλπάζουν προς τα Βαλκάνια.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ