Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Αντιτρομοκρατική» έκθεση από τους παγκόσμιους τρομοκράτες

Τι αναφέρει για την Ελλάδα

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χωρίς να της έχει εκχωρηθεί κανένα δικαίωμα, αναγορεύεται παγκόσμιος κριτής της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής όλων των χωρών, θέλοντας να αποδείξει την «παγκόσμια» ηγεμονία και ευθύνη της στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ιμπεριαλιστές ενάντια στην «τρομοκρατία».

Από την ετήσια, βέβαια, έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δε λείπει και η χώρα μας. Μετά την παραπέρα «σύσφιξη» των σχέσεών μας με τους υπερατλαντικούς συμμάχους και τις στενότερες συνεργασίες που αποφασίστηκαν κατά τις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ, η φετινή έκθεση ήταν χωρίς αιχμές και ενοχλητικές παρατηρήσεις στο κεφάλαιο που αφορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, η έκθεση καταβάλλει προσπάθεια να κρατά ανοιχτό το θέμα της τρομοκρατίας στη χώρα μας, «τσουβαλιάζοντας» βόμβες και γκαζάκια από διάφορες οργανώσεις ή «οργανώσεις».

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνέχισε να ενισχύει την ικανότητά της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αυτό, κατά τις ΗΠΑ, το πέτυχε με τη διοργάνωση των πλέον στρατιωτικοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και με την υιοθέτηση των αποφάσεων της ΕΕ νομοθετώντας νέο «τρομονόμο». Ο τελευταίος ψηφίστηκε τον Ιούνη του 2004 από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μαζί με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, αφού ορίζει ότι τρομοκρατικό είναι ένα αδίκημα που μπορεί να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού... Αλλωστε, κοινωνικά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς τρομοκρατικά από διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το ευρωένταλμα επιτρέπει ακόμα και την έκδοση υπόπτων και μετά τις συμφωνίες ΕΕ και ΗΠΑ για έκδοση προσώπων σε αυτές μπορεί να βρεθούν σε αμερικανικές φυλακές.

Η έκθεση τονίζει ότι κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δηλώσει πως οι έρευνες για τη «17Ν» συνεχίζονται και πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει, ενώ αναφέρεται στο γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση εφέσεων που έχουν καταθέσει καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Σε άλλο σημείο κάνει λόγο ότι «αναρχικοί και εγχώριοι τρομοκράτες συνέχισαν να αναλίσκονται σε πληθώρα εμπρηστικών ενεργειών μικρής κλίμακας με γκαζάκια ή άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», προσθέτοντας σε αυτούς και τις βόμβες του «Επαναστατικού Αγώνα» σε αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας, τη βομβιστική ενέργεια κατά λεωφορείων των ΜΑΤ στο Ρουφ και τη δολοφονία του αστυνομικού-ειδικού φρουρού έξω από την κατοικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου.

Στον κατάλογο των 40 τρομοκρατικών οργανώσεων περιλαμβάνει πληροφορίες για τη «17Ν» και τους «Επαναστατικούς Πυρήνες», ενώ εκτιμά ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» είναι οργάνωση με 50 μέλη και με τακτική που στοχεύει στην πρόκληση ανθρώπινων θυμάτων. Δεν είναι γνωστό αν οι αμερικανικές υπηρεσίες αντλούν τις «εκτιμήσεις» και τις «πληροφορίες» στις οποίες καταλήγουν μόνο από τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες ελληνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ