Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Επιμονή στο «σχέδιο Ανάν»

Οξεία αντίδραση από την κυπριακή κυβέρνηση

«H πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό συνίσταται στο ότι την καλύτερη δυνατότητα για επίλυση του προβλήματος προσφέρει το σχέδιο Ανάν, αφού καλύπτει τις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων».

Ετσι απάντησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του και η διεθνής κοινότητα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη Κύπρο σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως συνέβη και με την απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο.

«Η άποψή μας αυτή εξακολουθεί να ισχύει και πιστεύουμε ότι όσοι έχουν δεσμευτεί στην ειρηνική και ισόνομη επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος, θα προσφέρουν καλή υπηρεσία αν επαναφιερωθούν στο σχέδιο Ανάν, αν προχωρήσουν με το σχέδιο Ανάν και αν βρουν τρόπους εφαρμογής των προβλέψεών του», πρόσθεσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε διευκρινιστική, εξάλλου, ερώτηση αν αναφέρεται στο «σχέδιο Ανάν» ως έχει ή τροποποιημένο, o Α. Ερελι δήλωσε πως «αυτό θα πρέπει να το προσδιορίσουν οι δυο πλευρές», ενώ σε ερώτημα αν θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού και να αποσυρθεί από την κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής σε κανένα απ' αυτά τα ζητήματα».

Κυπριακή κυβέρνηση: Δυο μέτρα και δυο σταθμά από τις ΗΠΑ

Για πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανταμ Ερελι, για εμμονή των ΗΠΑ στο «σχέδιο Ανάν».

«Αυτή είναι πράγματι εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών, όσον αφορά την απόσυρση στρατευμάτων που παράνομα παραμένουν σε τρίτες χώρες, σε χώρες που δεν επιθυμούν την παραμονή τους εκεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης: «Δυστυχώς, ενώ στην περίπτωση του Λιβάνου υπήρξε μεγάλη πίεση και από τα Ηνωμένα Εθνη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων, δε συμβαίνει το ίδιο για την Κύπρο».

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Α. Ερελι για το «σχέδιο Ανάν», ο εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση όσον αφορά το σχέδιο ως έχει, έχει ληφθεί ήδη από πέρσι». «Είναι απόφαση όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο, όχι απόφαση που αφορά τη λύση, η οποία λύση και επανένωση της χώρας μας παραμένει ο μόνιμος στόχος της δικής μας πλευράς», είπε ο εκπρόσωπος.

Σε παρατήρηση πως από τις δηλώσεις των Αγγλοαμερικανών προκύπτει ότι δε φαίνεται να ευνοούν αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο Α. Ερελι έχει πει πως αν θα υπάρξουν αλλαγές, είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς αν παραμένουν οι ενδείξεις ότι η επικείμενη επίσκεψη στην περιοχή της Αμερικανίδας βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, ο Κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι η αμερικανική διπλωματία έχει δηλώσει πως η Λ. Κένεντι έρχεται για να ακούσει.

Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί η ΕΕ

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό συνολική λύση του Κυπριακού, που θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ξεκάθαρο ότι η βάση για οποιεσδήποτε περαιτέρω διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι το σχέδιο Ανάν και ειδικότερα το σχέδιο 5», είπε ο Βαν ντερ Μιρ.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παράσχει όλη τη στήριξή της για λύση του Κυπριακού όπου είναι δυνατό και όπου της ζητηθεί, ασφαλώς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι ξεκάθαρο για μας ότι τώρα που η Κύπρος έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να φροντίσουμε ώστε η συμμόρφωση με το κεκτημένο, ή οποιεσδήποτε μεταβατικές διευθετήσεις στη βάση του κεκτημένου, γίνουν στη βάση προηγούμενων παραδειγμάτων. Και θα θέλαμε, συνέχισε, να δούμε ένα αναβαθμισμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο Βαν ντερ Μιρ. Πρόσθεσε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη οντότητα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και με πλήρη σεβασμό σε αυτή την κατάσταση και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα εργαστεί την προσεχή περίοδο. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα και αξιωματούχοι της θα επισκέπτονται την Κύπρο για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ