Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ελλιπής ο προσεισμικός έλεγχος

Τη λήψη μέτρων για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια, ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, βασιζόμενος σε σχετικές προειδοποιήσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων.

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός, Θ. Ξανθόπουλος, είπε ότι από το 2001 έχει τεθεί σε εφαρμογή από το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κτιρίων κοινής ωφέλειας, έχουν γίνει 4.500 απογραφές από δήμους και κοινότητες και γίνεται η σχετική επεξεργασία για να υπάρξει ενιαία γραμμή ενίσχυσης των παλιών κτιρίων κοινής ωφέλειας. Ανέφερε όμως ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει προσεισμικός έλεγχος και ενίσχυση κτιρίων «γενικώς και αορίστως» γιατί οι αρμόδιοι εκτιμούν πως με έναν γενικευμένο έλεγχο θα δημιουργούνταν κινδυνολογία, η οποία κάθε φορά δεν έχει τεχνικό αντίκρισμα.

Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος για τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, πολύ περισσότερο που είναι πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη. Δεν έχουν γίνει, είπε, μικροζωνικές μελέτες και η αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού του 1999 δεν έχουν καν καταγραφεί και δεν έχει επιλεγεί συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι επισκευές. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΤΕΕ τονίζεται ότι το 80% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 - το 35% από αυτά με φέρουσα τοιχοποιία - πρέπει να ελεγχθούν γιατί είναι αρκετά ευάλωτα σε ένα σεισμό.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, πρέπει να λάβει υπόψη της ότι 50.000 οικογένειες ζουν σε πρόχειρα επισκευασμένα κτίρια, κάτι που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε έναν ενδεχόμενο νέο σεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ