Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τρίτο «στοπ» στον Αχελώο

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που 25 χρόνια τώρα κοροϊδεύουν το θεσσαλικό λαό, χωρίς να κάνουν τίποτε για τη δικαστική απεμπλοκή του έργου

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η εκτροπή του Αχελώου, ύστερα από μια ακόμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - την τρίτη σε διάστημα 10 χρόνων. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες είχε εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται το σύνολο των έργων που θα μετέφεραν 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο. Ετσι, για άλλη μια φορά οι Θεσσαλοί βλέπουν να απομακρύνεται η κατασκευή αυτού του έργου που τους υπόσχονται εδώ και 80 χρόνια και το οποίο υποτίθεται ότι υλοποιείται περίπου εδώ και 25 χρόνια (από το 1983), χωρίς ποτέ να αποπερατώνεται.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ουδόλως βέβαια απαλλάσσει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια κοροϊδεύουν το θεσσαλικό λαό και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη συναντά δικαστικά και άλλα εμπόδια.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι κατά τη διαδικασία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων πριν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, πρέπει να έχει προηγηθεί η ένταξή του στον εθνικό σχεδιασμό, κάτι που, σύμφωνα με το δικαστήριο, δε συνέβη στην περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου. Στις πλημμέλειες της μελέτης συγκαταλέγονται και ζητήματα που έχουν να κάνουν με κάποιες αρχαιότητες και μνημεία (π.χ. γέφυρες Τριζώτου, Πειρωτού, Ελληνικών) που θα κατακλυστούν από τα νερά του ποταμού.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι και οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι είναι αντίθετοι προς τα άρθρα του Συντάγματος περί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, οι φορείς της Θεσσαλίας επισημαίνουν ότι εκτός του ότι πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για το θεσσαλικό κάμπο και κυρίως για τους αγρότες που υποφέρουν από την έλλειψη υδάτινων πόρων, πρόκειται και για σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, αφού προβλέπει την εκμετάλλευση νερού που τώρα χύνεται στη θάλασσα και πάει χαμένο.

Σημειώνουμε ότι το φράγμα της Μεσοχώρας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εδώ και μια δεκαετία, ενώ το φράγμα της Συκιάς έχει μείνει στη μέση και δεν αποπερατώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ