Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κλειστή μέχρι τη Δευτέρα

Μέχρι και τη Δευτέρα αποφάσισε να παραμείνει κλειστή η χωματερή των Ανω Λιοσίων χτες η Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Αττικής στην οποία συμμετέχουν η νομαρχία, οι δήμοι και άλλοι φορείς της περιοχής αντιδρώντας στη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της επιτροπής με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Δ. Παπαγγελόπουλο για το θέμα και αμέσως μετά θα ξανασυνεδριάσει ώστε να αποφασίσει και πάλι. Ταυτόχρονα, η επιτροπή αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής την Τρίτη 7 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η επιτροπή κατέληξε τελικά στη συγκεκριμένη απόφαση κυρίως κάτω από τις πιέσεις των περισσότερων δημάρχων, καθώς λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας δήλωνε ότι η πρότασή του θα είναι να ανοίξει η χωματερή. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια πρόταση να ανοίξει η χωματερή μέχρι και τη Δευτέρα έκανε - όπως ανακοινώθηκε - και ο εισαγγελέας και στο δήμαρχο Ανω Λιοσίων και στο νομάρχη Α. Αρκουδάρη. Βέβαια, δήμαρχος και νομάρχης στη σύσκεψη που ακολούθησε (μίλησαν τελευταίοι) δεν κατέθεσαν αυτή την πρόταση, καθώς όλοι οι δήμαρχοι εξέφρασαν την άποψη να παραμείνει κλειστή μέχρι τη συνάντηση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι λύση περιμένουν να βγει τη Δευτέρα από τον εισαγγελέα με δεδομένη - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Επιτροπή περιόρισε τον αγώνα μόνο στο άνοιγμα ή στο κλείσιμο της χωματερής, χωρίς καμία άλλη πρόταση αγώνα των κατοίκων, δίνοντας μάλλον περισσότερο κάλυψη στο δήμαρχο Ανω Λιοσίων. Είναι μια τακτική άλλωστε που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Να σηκώνουν δηλαδή αγωνιστική παντιέρα όταν φουντώνει το πρόβλημα, κάτω από την πίεση του λαού και στη συνέχεια να αποδυναμώνουν οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση δημιουργείται. Ετσι και σήμερα βγάζουν αγωνιστικές κορόνες όταν βέβαια όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής είναι συνυπεύθυνοι, αποδεχόμενοι τόσα χρόνια τη διατήρηση της χωματερής στην περιοχή.

Είναι ενδεικτικό, ότι τόσα χρόνια κανένας νομάρχης και κανένας δήμαρχος (και ταυτόχρονα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι) από το 1994 μέχρι σήμερα δεν πίεσαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να γίνει το εργοστάσιο ξήρανσης της Ψυττάλειας και κυρίως για τη λυματολάσπη που έριχνε από τότε η ΕΥΔΑΠ στη χωματερή. Την ίδια ευθύνη έχει και ο ΣΥΝ, καθώς τα στελέχη του σε ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ υπέγραψαν να μεταφέρεται η λυματολάσπη στη χωματερή κι συναινούν στην ίδια πολιτική που διατηρεί τη χωματερή. Και όχι μόνο. Το 1999 ο Νίκος Παπαδήμας και ο ΕΣΔΚΝΑ συνυπέγραψαν συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ να δέχεται και επίσημα για δέκα ολόκληρα χρόνια τη λυματολάσπη έναντι... 5.000 ευρώ τον τόνο!.

Τα παραπάνω καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο το κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό της περιοχής για αγωνιστική συσπείρωση και δράση για να απαιτήσουν την άμεση και οριστική απομάκρυνση της χωματερής από το Θριάσιο Πεδίο, την απορρύπανσή του και την περιβαλλοντική του αποκατάσταση. Την άμεση απομάκρυνση της λάσπης από την Ψυττάλεια και την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης της λάσπης στο νησί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απομακρυνθεί αμέσως η λυματολάσπη (2006-06-06 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για την απομάκρυνσή της (2006-05-31 00:00:00.0)
«Θέλουμε να ζήσουμε χωρίς χωματερή και λύματα» (2005-10-04 00:00:00.0)
Στο πλευρό των κατοίκων της Δυτικής Αττικής (2005-07-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό (2005-06-01 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (2005-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ