Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
«Ερχονται κι άλλα "ΣΑΜΙΝΑ"»!

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, από τους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου, κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης

«Να περιμένετε και άλλα "ΣΑΜΙΝΑ"»! Η κραυγή αγωνίας, από τον ναυαγό Χριστόδουλο Μανώλη, «σημάδεψε» τη χτεσινή μέρα της δίκης για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος, ναυαγός και συνταξιούχος α` μηχανικός από την Ικαρία, αφού κατέθεσε για τη μάχη που έδωσε, ώστε να κρατηθεί στη ζωή τη νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη 2000, όταν το καράβι βούλιαξε στη θάλασσα της Πάρου πνίγοντας 80 ανθρώπους, κατήγγειλε ότι στην κατάσταση που ήταν τότε το «ΣΑΜΙΝΑ» είναι πολλά πλοία και σήμερα. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», το οποίο «πιάνει» στο νησί. Είναι παλιό και υποσυντήρητο, ανήκει στην ίδια πλοιοκτήτρια εταιρία με του «ΣΑΜΙΝΑ», την «Hellenic Seaways» (τότε MFD), και πριν από 15 μέρες, καθώς προσέγγιζε το λιμάνι της Πάρου, έπαθε «μπλακ άουτ» και προσέκρουσε πάνω στον ντόκο!

Ο μάρτυρας, αφού αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση του πλοίου, που, εκτός των άλλων, ταξίδευε και χωρίς στεγανά, αφού ο χώρος αυτός είχε γίνει καμπίνες, κατήγγειλε τόσο την πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δηλαδή Λιμεναρχεία, Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, εκφράζοντας την απορία του «πώς παίρνουν τέτοιο ρίσκο σε βάρος τόσων ανθρώπων». Στο σημείο αυτό, εύστοχα, ένας από τους δικηγόρους των ναυαγών και των συγγενών των θυμάτων, σχολίασε: «Η εταιρία έχει τους λιμενικούς στο τσεπάκι της», δίνοντας παραστατικά «με πέντε κουβέντες» ολόκληρο το βρώμικο κύκλωμα που αναπαράγει η φιλοεφοπλιστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να υπηρετεί την εφοπλιστική εγκληματική ασυδοσία.

Ακόμα, ο συγκεκριμένος μάρτυρας ήταν και αυτός που βρέθηκε δίπλα με τον πλοίαρχο του «ΣΑΜΙΝΑ» Βασ. Γιαννακή, καθώς τους περισυνέλεξε από τη θάλασσα το ίδιο καΐκι. «Στις 2.30 τη νύχτα - είπε - έβγαλαν από τη θάλασσα έναν άνθρωπο ημίγυμνο που φαινόταν να τα έχει εντελώς χαμένα».

Στην αναξιοπλοΐα του «ΣΑΜΙΝΑ» αναφέρθηκε και ο μάρτυρας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι «ούτε βάρκα δε βυθίζεται τόσο γρήγορα. Η αρμόδια υπηρεσία, και βέβαια η εταιρία, γνώριζαν ότι το πλοίο δεν είχε στεγανά». Σημείωσε, ακόμα, ότι «είχαν κάνει μια πρόχειρη φρεσκαδούρα για να μη φαίνεται πόσο παλιό ήταν. Είχαν βάψει βάρκες, κάγκελα. Αφού η μπογιά έμεινε στο μπλουζάκι μου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»: Εγκλημα εκ προμελέτης (2021-09-29 00:00:00.0)
Συνταρακτικές οι μαρτυρίες των ναυαγών (2007-01-16 00:00:00.0)
Ταξίδευε χωρίς πιστοποιητικά (2005-10-20 00:00:00.0)
«Οταν κατέθετε το πλήρωμα, ήταν εκεί και τα στελέχη της εταιρίας»! (2005-10-01 00:00:00.0)
«Σάπιες ακόμα και οι βάρκες του...» (2005-07-12 00:00:00.0)
Δριμύ «κατηγορώ» για τα σαπάκια (2005-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ