Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Τα νιάτα στο... κινητό

Σαν κάτι από θαύμα αλλοτινών καιρών το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σαν κάτι από ομοβροντία στο μέλλον ικανή ν' ακουστεί η απόφαση του Κόμματος να στρέψει τη δουλιά, τη σκέψη, τη δράση στα νιάτα, χαράσσοντας δρόμους επιβολής στο αύριο των ανθρώπων, των ίδιων των παιδιών του.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κοστολογεί τη ζωή κυνικά κι απροκάλυπτα. «Δυο χιλάδες ευρώ, εφ' άπαξ το τρίτο παιδί». Κι ύστερα αναμείνατε το αφεντικό σας, γονείς. Σε δυο τρία χρονάκια θ' ανέβει η τιμή του τρίτου παιδιού στην ελεύθερη καπιταλιστική χυδαία αγορά. Το παιδί θ' ανέβει στα δυόμισι χιλιάδες ευρώ! Τι τιμολόγιο αποκαλυπτικό κι αυτό. Κι ύστερα μπαίνει η μάνα η άνεργη των κλωστηρίων κι ο πατέρας ο απολυμένος των διυλιστηρίων στο «δίλημμα»: Το κάνεις τώρα το τρίτο παιδί, σε μαύρες μέρες, ή περιμένεις ν' ανέβει η τιμή; (...)

Σύντροφοι και φίλοι κι εχθροί η νεολαία που έρχεται, ως οφείλει, καταπάνω μας, με την ορμή που, ως οφείλει η φρέσκια ζωή, επιτίθεται στο παρόν μας φυτρώνει σε θερμοκήπιο των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών κι ανδρώνεται στο συναινετικό χάος. Μαθαίνει όσα της επιτρέπουν τ' αφεντικά. Ξεχνάει όσα η δίκαιη φύση του νέου διδάσκει ως ερωτήσεις και απορίες μέσα στο σχολείο. Αιχμαλωτίζεται ως ανάπηρη στο εργοστάσιο και το χωράφι μισώντας τους συνομήλικούς της που παίζουν στη διαφήμιση τον ευτυχισμένο υποψήφιο δούλο.

Η νεολαία εκπαιδεύεται από την καπιταλιστική αγορά να διαλέγει ανάμεσα στο «καταναλωτικό τζάνκι» (εξαρτώμενος από τη δόση του στην κόλαση των ναρκωτικών είναι το τζάνκι) και στον «ευτυχισμένο μισθοφόρο» που επιβιώνει είτε υποταγμένος είτε αποκτηνωμένος.

Το γερό κομμάτι, εξ ορισμού το σύνολο δηλαδή, των νέων ανθρώπων που προσπαθεί συνειδητά ή και ασυνείδητα αλλά απολύτως φυσικά και καθόλου μεταφυσικά να ξεφύγει από τη μέγκενη των αναπαραγόμενων προτύπων δούλων, δεν κινείται σύντροφοι στους ως τώρα γνωστούς τόπους. Δεν έχει στέκια. Δεν έχει χρόνο ελεύθερο για ζωή και σκέψη. Γιατί δεν επικοινωνεί η νεολαία με το μάτι και τον ιδρώτα του διπλανού. Μαθαίνει από νωρίς να μην προλαβαίνει ή να μην μπορεί. Συνηθίζει να μη χρειάζεται συλλογικότητα, πειθαρχία, στράτευση σε σκοπό. Εχει αποκούμπι και όπλο το ...κινητό. Φτηνά μηνύματα. Φράσεις κοφτές, ίσως και με λατινικούς χαρακτήρες. Ανταλλάσσει εικονίδια και βιντεάκια αντί ιδεών. Από απόσταση. Που ποτέ δε γεφυρώνει τον κλεμμένο χρόνο. Το αφεντικό τρίβει τα χέρια του. Με διαφημίσεις δε φτιάχνονται επαναστάτες. Ο Τσε είναι μπίρα. Πίνεται. Η Κούβα δεν πιάνει μπάζα μπροστά στην Πάρο. Διακοπές νεκρών εφήβων και τηλεγνωριμίες με τραγουδάκια για βατράχους.

Εκεί θα θα συναντήσουμε τους αστράτευτους νέους της άγνοιας και της αγωνίας. Σε όλους τους τόπους της σύγχρονης ελεγμένης νεολαιίστικης εξορίας. Και στο ίντερνετ και στα καφέ και στα κινητά. Την ώρα που τα φθαρμένα αστικά κόμματα καταργούν τις νεολαίες τους και τη στέλνουν στα κινητά της αναδιαρθρωμένης και υποθηκευμένης ζωής, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ μαζικοποιούν τη γνώση που οπλίζει την ταξική συνείδηση και θωρακίζει την οργανωμένη και μετωπική ιδεολογία και δραστική σύγκρουση με τον εχθρό του παρόντος και του μέλλοντός μας. Από το κινητό στην κίνηση για την απελευθέρωση της ζωής και της νιότης...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δαγκώνουμε(2021-05-29 00:00:00.0)
Τρόμος και αγορά(2006-12-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-10-21 00:00:00.0)
Τα περιοδικά που απευθύνονται στη νεολαία(2005-10-16 00:00:00.0)
Εθνικός ύμνος στην πίτσα;(2002-08-11 00:00:00.0)
Προσοχή στα παιδιά, έρχεται η ...Κομισιόν(1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ